Taneční pro seniory SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Taneční pro seniory
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Krampusáci už ve středu ovládnou náměstí ve Slaném

Pondělí, 27. listopadu 2023 07:32

Čerti původně z oblasti rakouských Alp nají opět zálusk střed Evropy. Zavítají i na centrální náměstí ve Slaném. Úžasný zážitek je pro vás zdarma připraven od 17.00 hodin díky Královskému městu Slaný a iniciativě jeho starosty Martina Hrabánka.

Obliba i u nás a jejich prezentace je nebývalá. Program na náměstí  mimo jiné zahrnuje dětské  diskohrátky s geniálním Honzou Ladrou, známého a oblíbeného moderátora rádia Relax. Nebude chybět ani Magda Malá a Marek Černoch.

Dle zdroje Wikipedie a mého přítele v Rakousku:

Krampus je rohatá antropomorfní postava ve folkloru středních a východních Alp v Evropě, která v adventním období děsí děti, které se chovaly špatně. Dvojice , která pomáhá svatému Mikuláši , navštěvuje děti pátého a v noci z pátého na šestého prosince, přičemž Mikuláš odměňuje slušně vychované děti dárky, jako jsou pomeranče, sušené ovoce, vlašské ořechy a čokoláda, zatímco ty špatně vychované dostávají trest od Krampusáků březovými pruty .  U nás spíše uhlí nebo shnilé dřevo. I když dnes uhlí už asi ne, je poněkud dražší a nedostatkové.

Původ postavy je nejasný; někteří folkloristé a antropologové předpokládali, že má předkřesťanský původ. V tradičních přehlídkách a při takových akcích, jako je Krampuslauf se mladí muži oblečení jako Krampus pokoušejí vyděsit publikum svými dováděním. K takovým událostem dochází každoročně ve většině alpských měst v Rakousku i Německu.

Předpokládá se, že Krampus pochází z jednoho bavorského slova : krampn , což znamená „mrtvý“, „shnilý“, nebo z němčiny : kramp /krampen , což znamená „dráp“. Ačkoli se Krampus objevuje v mnoha variantách, většinou má některé společné fyzické vlastnosti. Je chlupatý, obvykle hnědý nebo černý, má rozeklanná kopyta a rohy kozy. nebo jiných dlouhorohých zvířat. Jeho dlouhý, špičatý jazyk je vyplázlý a má i velké tesáky. 

Krampus nese řetězy, které symbolizují svázání ďábla křesťanskou církví . Mlátí řetězy pro dramatický efekt. Řetězy jsou někdy doplněny rolničkami různých velikostí nebo kravskými zvonci. Pohanského původu je Rute , svazek březových větví, které Krampus nosí a kterými občas plácá děti . Rute mohla mít význam v předkřesťanských, pohanských iniciačních obřadech .Větve břízy jsou v některých vyobrazeních nahrazeny bičem. Některé starší verze zmiňují zlobivé děti, které byly vloženy do tašky nebo pytle a odneseny.

Krampus nebo chceteli čert se objevuje ve folklóru Rakouska, Bavorska, Bosny a Hercegoviny , Chorvatska , České republiky , Maďarska , Rumunska, severní Itálie , Autonomní provincie Trento a Jižní Tyrolsko ,  Slovenska a Slovinska .

„ Žiju v Rakousku už 47 let. Krampusáky moje děti a dnes i vnoučata milují, mají je jako součást a zpestření dění před koncem roku. Osobně neznám nikoho kdo by měl dítě s problémem po jejich setkání. Obdivuji ty za maskou, mnohdy vážící i osm kilo a děděnou z generace na generaci. Vím že masky jsou dokonalou prací řezbářů, rohy autentický kozí, beraní a tak dál a kožich je opět jen zvířecí, alespoň u nás v Mayhofenu. Jsem rád že se po dlouhé době podívám do kraje odkud jsem odešel a s mým jmenovcem Pavlem se potkáme právě ve Slaném. Všem přeji to nejcennější a to je zdraví a ať už jsou tradice jakékoliv držte se jich,,“ uvedl pro Kladenské listy Pavel Hornický.

Autor: Pavel Varvařovský, Foto: KL, Wikipedie, Zdroj: Wikipedie, Pavel Hornický



  1. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Jak jsem synovi vysvětloval násilí na českých školách

  2. zprávy

    Mladé hudební talenty podpoří Středočeský kraj téměř milionem korun

  3. video

    Dny města Kladna 2024 – PÁTEK

  4. zprávy

    Pozor na podvodníky se vstupenkami na Dny města Kladna, policie varuje

  5. zprávy

    Další výhružku bombovým útokem obdrželo téměř 500 škol

  6. zprávy

    Forenzní identifikační značení jízdních kol a koloběžek pokračuje i na podzim

  7. zprávy

    Karel Kahovec George & Beatovens, legendy vystoupí v Kině Sokol na Kladně

  8. zprávy

    Casting do Zlobidel v neděli ve Slaném, jedinečná šance pro děti

  9. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi, akce i pro dospělé

  10. zprávy

    Ochutnávka vín, oficiální otevření jediného funkčního akvaduktu, to bude sobota ve Slaném

  11. zprávy

    Dny města Kladna startují již zítra od 15.00 hodin

  12. krimi

    Policisté posílili dohled nad bezpečností v silničním provozu, dohlíželi na návrat z prázdnin

  13. zprávy

    Královice u Slaného ovládly pohádkové bytosti a obsadil filmový štáb

  14. krimi

    Stovkám škol přišlo oznámení o bombovém útoku, policie intenzivně vše prověřuje

  15. zprávy

    Ve Slaném, již ve čtvrtek, proběhne nábor malých fotbalistů

  16. zprávy

    Zářijové vydání zpravodaje Slánská radnice právě vyšlo

  17. video

    Casting do Zlobidel bude ve Slaném už v neděli, jedinečná šance pro děti

  18. zprávy

    Překročení rychlosti se nevyplácí

  19. zprávy

    100 let hokeje na Kladně, unikátní kniha bude v prodeji od pátku 20. září

  20. pozvánka

    Prázdniny jsou za námi. Vánoce v Kladně ovládne Janek Ledecký