Taneční pro seniory SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Taneční pro seniory
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

V zooparku Zájezd se podařil odchov nesmírně vzácného leguána

Pondělí, 12. dubna 2021 07:00

Chovatelé v teráriích dosáhli úspěchu světového významu. Podařilo se jim odchovat kriticky ohrožené leguány jedlé. Tento druh ještěra žije na několika málo ostrovech v Malých Antilách. V České republice se odchov leguánů jedlých dosud nikdy nepovedl a celosvětově jde teprve o čtvrtý úspěch.

V zooparku Zájezd se podařil odchov nesmírně vzácného leguána. (Foto: Zoopark Zájezd)

Leguán jedlý (někdy též nazýván chutný, Iguana delicatissima) je druh ještěra z karibského souostroví Malé Antily. Své jméno dostal od francouzských námořníků během koloniálních dob podle údajně skvělé chuti masa. V dnešní době je kriticky ohrožen zejména kvůli úbytku přirozeného prostředí a tlaku ze strany člověka. Nevelké populaci leguánů zasazují další rány nepůvodní predátoři jako jsou psi, kočky nebo potkani. Problémem je i křížení s blízce příbuzným leguánem zeleným, který zde rovněž není původním druhem. Hlavní potravou leguánů jsou listy a květy rostlin či jejich plody. „Jedná se o výhradní herbivory. Mají velice rádi květy rostlin, v našich podmínkách třeba pampelišek nebo ibišku. Ty jsou plné sladkého nektaru a zároveň skvělým zdrojem proteinů,“ přibližuje leguání výživu Jiří Marek mladší, kurátor chovu zvířat v Zooparku Zájezd.

„Rodičovský pár byl do zoo získán v roce 2014 jako jednoletá mláďata. V posledních letech jsme se dvakrát dočkali neoplozené snůšky. Po tom, co samice snesla 18. září celkem osm vajec, jsme je prohlédli a umístili do líhně. Několik dní předtím bylo jasné, že se samice chystá ke snůšce, protože v expozici intenzivně hrabala. Leguáni svá vejce v přírodě zahrabávají do země. Do líhně je umisťujeme proto, aby nedošlo k jejich poškození, a můžeme tak kontrolovat podmínky inkubace. Nastavení podmínek v líhni, jako je třeba vlhkost, teplota nebo typ substrátu, jsme konzultovali s odborníky z USA. U pěti vajec bylo od začátku patrné, že jsou pravděpodobně neoplozená a časem se zkazila. Ze zbylých tří vajec se vylíhla dvě mláďata 11. prosince. Inkubace tedy trvala 85 dnů. To je o 10 dnů déle, než mají zkušenost v Zoo Jersey, která je v odchovech tohoto druhu nejúspěšnější, ale o 13 méně, než zaznamenali v rotterdamské zoo, které se odchov podařil rovněž letos,“ dodává podrobnosti o odchovu Jiří Marek mladší. Mláďata mají zářivě zelenou barvu, která ale po několika letech začne přecházet v šedozelenou. Dospělá zvířata mají světlejší hlavu s výraznými výrůstky.

„Jedná se opravdu o významný chovatelský úspěch, na který jsem skutečně hrdý. Náš terarijní tým odvedl skvělou práci. Celosvětově jsme teprve čtvrtou zoo, které se odchov leguánů jedlých podařil. U takto ohroženého druhu je důležité, aby vznikla záložní populace pro případ, že by z přírody úplně vymizel. Díky tomu tak budeme mít možnost je případně navrátit do míst přirozeného výskytu. K tomu je ale nejprve potřeba zajistit, aby je bylo kam vracet. Jejich přirozené prostředí doznalo od dob příchodu Evropanů značných změn, a když pomineme vlivy, jako jsou introdukovaní predátoři a tlak člověka, významným zásahem byl i hurikán Irma v roce 2017, který biotop leguánů poničil. Každý úspěšný odchov v zajetí nám přináší hodnotné informace o biologii druhu. O leguánech jedlých se toho příliš mnoho neví a bude určitě ještě dlouho co objevovat,“ popisuje význam odchovu ředitel zájezdské zoo Jiří Marek starší.

Mláďata leguánů jedlých jsou v současnosti v terarijním zázemí, kde si pomalu přivykají na rostlinnou stravu.

Autor: Daniel Koleška



  1. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Jak jsem synovi vysvětloval násilí na českých školách

  2. zprávy

    Mladé hudební talenty podpoří Středočeský kraj téměř milionem korun

  3. video

    Dny města Kladna 2024 – PÁTEK

  4. zprávy

    Pozor na podvodníky se vstupenkami na Dny města Kladna, policie varuje

  5. zprávy

    Další výhružku bombovým útokem obdrželo téměř 500 škol

  6. zprávy

    Forenzní identifikační značení jízdních kol a koloběžek pokračuje i na podzim

  7. zprávy

    Karel Kahovec George & Beatovens, legendy vystoupí v Kině Sokol na Kladně

  8. zprávy

    Casting do Zlobidel v neděli ve Slaném, jedinečná šance pro děti

  9. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi, akce i pro dospělé

  10. zprávy

    Ochutnávka vín, oficiální otevření jediného funkčního akvaduktu, to bude sobota ve Slaném

  11. zprávy

    Dny města Kladna startují již zítra od 15.00 hodin

  12. krimi

    Policisté posílili dohled nad bezpečností v silničním provozu, dohlíželi na návrat z prázdnin

  13. zprávy

    Královice u Slaného ovládly pohádkové bytosti a obsadil filmový štáb

  14. krimi

    Stovkám škol přišlo oznámení o bombovém útoku, policie intenzivně vše prověřuje

  15. zprávy

    Ve Slaném, již ve čtvrtek, proběhne nábor malých fotbalistů

  16. zprávy

    Zářijové vydání zpravodaje Slánská radnice právě vyšlo

  17. video

    Casting do Zlobidel bude ve Slaném už v neděli, jedinečná šance pro děti

  18. zprávy

    Překročení rychlosti se nevyplácí

  19. zprávy

    100 let hokeje na Kladně, unikátní kniha bude v prodeji od pátku 20. září

  20. pozvánka

    Prázdniny jsou za námi. Vánoce v Kladně ovládne Janek Ledecký