Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

O komunismu si dokážu udělat obrázek sám, říká šéf kladenských Mladých demokratů

Čtvrtek, 24. února 2011 18:16

Mladí aktivní lidé se zájmem o věci veřejné. Tak se v kostce profiluje liberálně konzervativní sdružení Mladí demokraté (MD). „Nechceme být aktivními politiky už teď a v tomto věku,“ upozorňuje předseda kladenského klubu MD Tomáš Techman, jenž se letos chystá maturovat na gymnáziu.

Mladí demokraté mají svou celorepublikovou základnu v Praze, v Kladně sídlí jeden z několika klubů. Názorově jsou si blízcí s organizací Mladých konzervativců, která velmi úzce spolupracuje s ODS.

„My jsme vzešli z Mladých konzervativců. Ale odehrály se tam některé věci, se kterými jsme nesouhlasili. Tam to někteří lidé brali jako přípravku do politiky, děly se tam typické politické machinace a podrazy. V tom jsme prostě nechtěli být, nechceme být nějak aktivními politiky už teď a v tomto věku. Do politiky, hlavně do té vyšší, by měl jít člověk, který už něco dokázal v nějaké jiné sféře,“ říká Tomáš Techman.

Jeho pohled na čtyřicet předlistopadových let je jasný: „Já jsem komunistický režim nezažil a je to možná výhoda, protože tento národ byl čtyřicetiletou propagandou docela zdegenerován,“ prohlašuje bez pardonu.

„Mám pohled nezúčastněného, vidím v minulém režimu hlavně negativa a nevidím moc pozitiv. Všechno co jsem si zjišťoval, tak je spíše z historie, o kterou se zajímám. Takže čerpám z knížek, dokumentů a tak dále… Udělal jsem si o tom obrázek sám. Že bych byl k tomu nějak silně ovlivněn rodinou, to ne, i když naše rodina byla komunismem hodně postižena,“ říká v reakci na slova kandidáta do Senátu za KSČM Zdeňka Levého, který v rozhovoru pro Haló noviny nedávno uvedl, že protikomunistické argumenty mladých lidí nejsou podloženy zkušenostmi a vycházejí především z pravicových médií.

Do křížku s mládežnickou organizací komunistů prý kladenští MD nepřicházejí. „Mladí komunisté na Kladně nejsou, nebo o nich nevím, takže s nimi nepřijdeme do kontaktu. Navíc teď jsou napůl zakázaní,“ připomíná problémy Komunistického svazu mládeže, který o svou legální existenci bojuje s úřady.

Techman: V senátních volbách podporujeme Dana Jiránka

Mladí demokraté (MD) se rekrutují z řad příznivců ODS a TOP 09. „Na Kladně jsme víceméně spíše příznivci ODS, hlavně co se týká komunální politiky. Myslíme si, že to tu ODS za ta léta vede dobře a je to vidět. V Praze jsou spíše orientováni na TOP 09,“ vysvětluje. Na adresu TOP 09 si však trochu postěžoval v tom smyslu, že občas skřípe komunikace s jejich zástupci.

V doplňovacích senátních volbách místní klub MD podpoří současného kladenského primátora. „Určitě podporujeme Dana Jiránka, protože myslíme, že vede město velmi dobře. Má dlouholeté zkušenosti a takové lidi bychom měli posílat do Senátu,“ prohlásil předseda kladenských Mladých demokratů Tomáš Techman.

Mladí demokraté pořádají různé sportovní, společenské či diskuzní aktivity. Například jsou v kontaktu se senátorem Jaroslavem Štětinou (za TOP 09), na půdě Poslanecké sněmovny diskutovali s tehdejší místopředsedkyní a současnou předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou. „Neděláme to jen pro naše členy, ale i pro veřejnost, hlavně studenty vysokých škol,“ upřesnil s tím, že se aktuálně podílejí na Olympiádě lidských práv, ve které středoškoláci píší eseje na zadaná lidsko-právní témata.

.

Autor: Vít Heral
napsat e-mail autorovi

.


  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát