ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Na ničivou povodeň lidé zavzpomínají v Roztokách na Křivoklátsku

Sobota, 11. srpna 2012 00:21

Už je to deset let, co stovky lidí v povodí Berounky s hrůzou sledovali stoupající hladinu řeky. Jen na Rakovnicku velká voda zničila nebo poškodila přes čtyři stovky chat a chalup rekreantů z Kladenska i dalších míst, 44 tamních rodinných domů a značné škody napáchala také na komunikacích. Lidské životy byly naštěstí ušetřeny, i když někteří měli na mále. Velkou vodu si lidé připomenou již dnes u jezu v Roztokách na Křivoklátsku, kde na živel málem doplatili dva muži, již uvízli na voru.

Přívaly deště před deseti lety zvedly hladinu Berounky a jejích přítoků. Na Křivoklátsku voda zaplavila část obcí Branov, Křivoklát, Roztoky, Zbečno, Sýkořice, Nezabudice a Račice. Povodeň způsobila škody celkem za 200 milionů korun. Při velké vodě tam pomáhali všechny složky integrovaného záchranného systému, místní lidé i řada dobrovolníků. Bylo to především odhodlání a solidarita, které zdejší obyvatele i rekreanty nezlomily a když se voda dala na ústup, vybudovali si nové a někdy možná i lepší domovy než předtím.

Zřejmě nejvíce práce měli při povodních sbory dobrovolných hasičů Křivoklátska, a proto rozhodly mimořádnou událost při kulatém výročí připomenout. Vzpomínková akce s názvem Deset let od povodní na Křivoklátsku se uskuteční už dnes na louce u jezu v tamní obci Roztoky od 13 hodin.

Záštitu nad setkáním převzal ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloslav Svatoš. Jak uvedla mluvčí sboru Lenka Kostková, vzpomínat se bude hlavně zábavně. Mezi pozvanými jsou jak hasiči, tak zdravotníci, policisté, vojsko i záchranáři. „Na programu jsou ukázky práce záchranářů i techniky. Hasiči ze stanic Kladno, Beroun a Rakovník tu předvedou nejrůznější záchranářské práce na suchu, ve vodě i ve vzduchu. Chybět nebudou ani soutěže pro děti,“ řekla.

Velká voda v roce 2002 na Křivoklástku:

8. srpna

Vytrvalý silný déšť vzedmul hladiny řek v západních a především v jižních Čechách, kde rozvodněná Malše zaplavila část Českých Budějovic. Na Křivoklátsku nezpůsobila první povodňová vlna výraznější škody. Berounka kulminovala v noci na 9. Srpna mezi půlnocí a druhou hodinou, kdy hladina vystoupala o 1,5 metru nad normální stav. Nejdramatičtější situaci museli záchranáři řešit u jezu v Roztokách, kde uvízli dva muži na voru. Než se záchranáři k voru dostali, rozlomila plavidlo plovoucí kláda. Jeden z mužů doplaval ke břehu, druhého – opilého a navíc neplavce – záchranáři vylovili z rozbouřené vody pod jezem na poslední chvíli. Vzedmutá hladina Berounky zaplavila hřiště u křivoklátské školy, evakuováno muselo být rekreační středisku Ludmila u Roztok a několik kempů.

12. srpna

Nový příval dešťových srážek odstartoval katastrofu. Stoupa hladina řeky Berounky i jejích přítoků. Evakuovány jsou dva dětské tábory na potoce Javornici. Zaplavená cesta k táborům není už průjezdná ani terénním autem. V devět hodin večer je evakuováno 88 lidí z chatové osady Višňová a provizorně ubytováno ve školní tělocvičně v Roztokách.

 

13. srpna

Situace se zhoršuje, ve Středočeském kraji je vyhlášen stav nouze. Kolem čtvrté hodiny ráno začíná voda rychle stoupat, pod vodou mizí chatové osady, části obcí a silnice. V 11.45 hodin je uzavřena zatopená silnice Zbečno-Píska, Roztoky-Branov, Roztoky-Nezabudice-Týřovice a Křivoklát-Roztoky. Plovoucí chaty, kmeny a další předměty se hromadí u mostu ve Zbečně a hrozí jeho poboření. Před třetí hodinou odpoledne je stržen most do zbečenského lomu. Hladina řeky Berounky kulminuje po 19. hodině. V těchto chvílích vzedmutá Berounka dosahuje téměř k mostovce čečenského mostu. Ve 22 hodin je most uzavřen. Profesionální i dobrovolní hasiči, záchranáři a vojáci pomáhají, kde se dá. Zachraňují majetek i ohrožené lidské životy. Například v chatové osadě Višňová zůstali odříznutí na osamoceném pevném bodě tři lidé. Hasiči z Roztok je jednoho po druhém převezli na pramici přes silný proud rozvodněné řeky do bezpečí. Přestože zachraňující hasiči jsou zkušení vodáci, po úspěšném zásahu si zhluboka oddechli: „Měli jsme co dělat.“

14. – 15. srpna

Povodeň začala rychle ustupovat, jen během noci na 14. srpna hladina Berounky klesla o třicet centimetrů. Voda brzy ustoupila i ze zatopeného zrekonstruovaného přízemí budovy Základní školy v Křivoklátě, takže 15. srpna bylo možné opět vstoupit dovnitř. Takto popsala situaci ředitelka ZŠ Marcela Kasíková v povodňové kronice školy: „Scházíme do suterénu a brodíme se nekonečným bahnem. Teprve nyní je možné sledovat výsledky ničivé vodní síly. Beznaděj! Olejové nádrže jsou naskládané jako karty, mrazáky a lednice zabraňují přístupu do školní kuchyně, v tělocvičně zvlněná podlaha a vše dokreslují vysklená okna, zničené dveře, z tělocvičného kabinetu zbyl pouze kovový stůl. V suterénu se nachází další naplavený nepořádek. Na blízké okolí je žalostný pohled.“ Jen v budově ZŠ Křivoklát napáchala povodeň škody za 5 milionů korun.

.

Autor: Zuzana Vlková a HZS STČK

.

 


  1. zprávy

    Dnes slavíme Den matek, maminkám přeje redakce Kladenských listů vše nejlepší

  2. zprávy

    Nemocnice v Kladně dostane od kraje 26. milionů na dostavbu a klimatizace bloku C2

  3. info z radnice

    Dobré zprávy pro řidiče, už zítra projedou kruhákem ve Velké Dobré a od čtvrtka v ulici Železničářů

  4. pozvánka

    Vydejte se s Haldou na jarní vycházku Údolím Kačáku za zimostrázkem alpským, již zítra

  5. foto

    Ve Slaném usazovali Buřta do kopule hvězdárny

  6. zprávy

    Srazil koloběžkáře u Studeněvse a ujel, policie hledá řidiče černého BMW 7 s černými okny i případné svědky

  7. pozvánka

    Kam o víkendu i po něm, kultura, sport, zábava i poučení to a více najdete v naší nabídce

  8. zprávy

    Světový den chameleonů slavili i v zooparku Zájezd, mají jich tam nejvíce na světě

  9. akce

    Během proti rakovině v Royal Fitness, pomoc může každý

  10. video

    Legendární kapela Flamengo míří do Kladna vystoupí v kině Sokol už za pár dnů

  11. foto

    Hstorická vozidla obdivovali lié ve Velvarech i ve Slaném, Stopou slánského Oriona už po sedmnácté

  12. info z radnice

    Slaňáky čekají komplikace v dopravě, pět měsíců se bude stavět nový kruhák

  13. zprávy

    Doslova tuny šly nad hlavu při Mistrovství republiky v Kladně, bojovalo se o medaile a hlavně pro dobrou věc

  14. zprávy

    Den vítězství – datum i názvy svátku se v historii několikrát měnily

  15. pozvánka

    Bitvě o Brandýsek nepřálo počasí, i tak to byla úžasná show

  16. pozvánka

    Speciální komentovaná krmení ve středu 8. května na vás čekají v Zooparku Zájezd

  17. pozvánka

    XVII. ročník ,,Stopou slánského Oriona“, již zítra se pojede opět z Velvar do Slaného

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. kultura

    Středočeská vědecká knihovna v Kladně připravila akci, Rande naslepo s knihou, na podporu čtenářství

  20. zprávy

    Nenechte si ujít den otevřených dveří v Městském divadle Kladno