ĎURICA SAMK
ČSAD KLADNO Klapod
  • ĎURICA
  • ČSAD MHD Kladno
  • SAMK

První certifikáty regionální značky KLADENSKO-SLÁNSKO regionální produkt

Čtvrtek, 17. dubna 2025 12:17


První certifikáty hlásí i regionální značka na Kladensku-Slánsku.

V logu má kombinaci kladenské těžní věže a Slánské hory a prvních šest certifikátů si rozdělila výběrová káva, masové koule, víno, perníková srdce, ochucené soli a služby rodinného hotelu Hejtmanský dvůr.

„Jsem překvapená, jak zajímavé, a dokonce navzájem k sobě ladící produkty se nám sešly v prvním kole certifikace nové regionální značky,“ svěřila se Petra Melčová z Destinačního managementu Kladensko – Slánsko, z.s., který značku zařadil mezi produkty cestovního ruchu v regionu těsně sousedícím s hlavním městem. Nově certifikované produkty ale mají potenciál zaujmout i místní obyvatele, protože se vesměs jedná o pozoruhodné potraviny a nápoje.

Jako první se certifikační komisi představili manželé Zábranští s výběrovou kávou z celého světa, kterou praží v ruční pražírně a pod značkou AlfaTau nabízejí na e-shopu i návštěvníkům kavárny v Žilině – ne té slovenské, ale v malé obci na okraji křivoklátských lesů

Výběru i zpracování kávy věnují mimořádnou péči, proto není divu, že se jim zákazníci vracejí, někdy i s prázdnými obaly k opětovnému doplnění. Ty na sobě nesou hlavu býka (znamení, v němž se narodili oba majitelé pražírny), název nejjasnější hvězdy stejnojmenného souhvězdí, a hlavně ohromné množství informací o kávě uvnitř sáčku, včetně jejího původu.

Sáčky jsou v pestré barevné paletě, která rozlišuje zemi, odkud káva do Žiliny připutovala, a pokud se v záplavě nabídky ztratíte, majitelé pražírny vám určitě poradí, která káva bude nejlépe odpovídat vašemu gustu. Součástí kavárny v Žilině je i sál, v němž se pořádají koncerty a další kulturní akce.

Tomáš Aulický je pokračovatelem rodinné tradice řeznictví ve Velké Dobré. Zpracovává maso z vybraných českých chovů, vždy z celých kusů, a kombinuje tradiční postupy poctivého řeznického řemesla s novými recepty. Proto také pro certifikaci vybral masové koule s parmezánem a bylinkami, které jsou dodávány syrové v úpravě vhodné pro gril nebo pečení v troubě.

V Rodinném řeznictví Aulický je otevřeno pouze ve čtvrtek a v pátek, protože bourání masa i příprava masných výrobků probíhá od začátku týdne přímo v řeznictví, s maximálním podílem ruční práce.

Vinařství Kvíc najdeme na okraji města Slaný, jehož vinařská tradice se datuje do éry krále Karla IV., a stojí za ním rodinný příběh manželů Jany Isopové a Petra Rychtaříka, které spojila láska k vínu už na studiích.

Víno z vlastní vinice o rozloze 16 hektarů zpracovávají od roku 1997 v pestré skladbě šestnácti bílých i červených odrůd – Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Sylvánské zelené, Irsay Oliver, Moravský muškát, Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Rulandské modré, Neronet, Dornfelder a Modrý Portugal. Na vinici hospodaří v systému integrované produkce, který minimalizuje chemické ošetření a podporuje biodiverzitu, a produkují vína v kategoriích od zemských po slámová. Součástí vinařství je obchod i zázemí pro ochutnávky, k nimž zvou i další vinaře, tradici má například jarní veřejná degustace vín z Čech.

Příběh stojí i za dalším produktem, perníkovým srdcem PerníKáča. K pečení se Kateřina Woláková dostala až na mateřské dovolené, nejprve pro děti rodinu, a za dvě dekády se jí podařilo perníkářské řemeslo i špičkovou francouzskou cukrařinu dovést k dokonalosti.

Vlajkovou lodí její Perníkárny, která je ozdobou velvarského náměstí, zůstává relativně prostý produkt, perníkové srdce s jednoduchým spirálním motivem z bílkové polevy, které skvěle chutná například ke kávě. Paní Woláková ale z perníku dokáže vytvořit i obrazy nebo modely historických budov, které můžeme vidět ve stálé expozici galerie Na Špýcharu, věnované dějinám perníkářství v kombinaci s obrazy místního rodáka akademického malíře (a současně i sběratele perníkových forem) Jiřího Corvina.



Pětici exkluzivních pochutin uzavírá Hejtmanská sůl z hotelu Hejtmanský dvůr ve Slaném. Protože vlastní sůl už bohužel Slaný neprodukuje, je základem kvalitní mořská sůl, kterou v hotelové kuchyni obohacují o důmyslně kombinované příchutě z pečlivě vybíraných surovin. bez z chemie, barviv a konzervantů. Vedle obvyklé bylinkové soli si tak můžeme pokrmy dochutit třeba i sépiovou solí nebo solí s červenou řepou, kořenové zeleniny, pažitky, s tymiánem, rozmarýnem nebo zauzenou akátovým kouřem. Sůl je v nabídce nejen pro hosty a návštěvníky hotelu, ale také na e-shopu.

Rodinný hotel Hejtmanský dvůr, který najdete v historickém centru někdejšího královského města Slaný, certifikoval i své služby. Ty zahrnují ubytování v elegantně zařízených pokojích ve čtyřhvězdičkovém standardu, hotelovou restauraci, která v prostorném atriu hotelu nabízí polední menu, standardní jídelní lístek i tematické nabídky, a dále i pestrý wellness program, nově obohacený o jedinečné křišťálové spa, jehož základem jsou relaxační bylinné koupele v dubových vanách v unikátním prostoru středověkého sklepa. Všechny certifikované služby harmonicky kloubí pobytový balíček Sladké chvíle ve Slaném.

zdroj: regionální značky 


  1. zprávy

    Školní louka ožila – Družina ve Pcherách oslavila květen venku se zvířecími mláďaty

  2. zprávy

    Festival VoBrKo přinese do Brandýska bouřlivou hudební jízdu

  3. zprávy

    Lidice pro 21. století slaví rekordní 20. ročník. Silné příběhy, emoce i naděje mladých autorů zazněly v zahradě Lidické galerie

  4. zprávy

    Pozvánka na EduRun 2025: Rozběhněte se do léta se slánskou Obchodkou!

  5. zprávy

    43. ročník Kladenských dvorků láká na výtvarné umění, hudbu i slam poetry

  6. zprávy

    Odešel kladenský šachový velmistr

  7. zprávy

    Modernizace železniční trati dále proměňuje tvář Kladna: Výstavba podchodu uzavře ulici Sportovců, přibudou parkovací místa u stadionu

  8. zprávy

    Lékař radí – Cizí těleso v oku – Záněty a podráždění očí

  9. zprávy

    Obdivuhodný maratonec mezi námi. Smekáme klobouk před Ladislavem Tlustým z Dubí

  10. zprávy

    Slánská muzejní noc otevře sochařskou výstavu Mikrosvěty

  11. zprávy

    Dítě utrpělo těžké popáleniny, bylo letecky transportováno.

  12. zprávy

    Restaurace Na Čamrdě otevřená již 14 dní navzdory ZÁKAZU. SZPI zahajuje nové šetření

  13. zprávy

    Dětské rybářské závody na Salakvardě opět lákají malé rybáře

  14. zprávy

    Skills day. Špičkový mladí trenéři florbalu se sešli v Hale Bios na Kladně a učili florbalový potěr

  15. zprávy

    Zažijte ticho, klid a rybolov jako z pohádky: Rybník U Jelena na Slánsku vás okouzlí atmosférou venkova

  16. zprávy

    Středočeská knihovna na Kladně přichystala zajímavý program na červen

  17. kultura

    Pozvánka na country večer s kapelou Veterán Western – pohodová muzika pod širým nebem

  18. zprávy

    Doporučujeme rezervaci: Prodej čerstvých kuřat z domácího chovu, Žižice u Slaného, 125korun za kilo již 5. – 6. června mapa na konci článku

  19. zprávy

    Třetí červnový den patří všem milovníkům jízdy na kole.

  20. zprávy

    Zážitkový vlak vyrazí znovu! V červnu vás sveze do hornického skanzenu Mayrau