SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Malování květin Klapod
  • Malování květin
  • SAMK
  • Kladno

Bílkoviny (proteiny) a aminokyseliny

Středa, 26. února 2025 07:36

O výživě obecně

 neboli  se skládají z , které organismus využívá především k výstavbě různých  a : dalo by se říci, že se jedná o univerzální stavební kameny lidského těla. Bílkoviny zajišťují v lidském organismu ještě řadu dalších funkcí. Mohou sloužit i jako zdroj energie, ovšem pouze v nouzových situacích.

 a  (základní stavební jednotky proteinů) mají v těle několik důležitých úkolů.

Funkce :

  • především zajišťují strukturu a funkci ,
  • některé fungují jako podpůrné systémy ,
  • jiné jsou ,
  • podílí se na přenosu () látek , například  prostřednictvím  přenášející  a  je rovněž protein,
  • bílkoviny (aktin a myosin) rovněž vytváří kontraktilní  ve svalech (to znamená, že tyto proteiny umožňují , resp. stažení svalu),
  • jsou také důležitými složkami  aparátu
  • a v poslední řadě mohou být v nouzových situacích, např. při dlouhém  nebo při extrémní fyzické zátěži, využity jako zdroj energie (přibližně 4 kcal/17 kJ na gram), ale musí být chráněny před vyčerpáním. Vhodnějšími a pro tělo snadněji dostupnými zdroji energie jsou  a .Lidské tělo neumí proteiny příliš skladovat, proto je pro neustálé budování a obnovu tělesných struktur nezbytný stálý přísun bílkovin potravou. Nedostatek proteinů může vést k  a vývoje. Ve vyspělých zemích je nicméně  vzácná.

Z čeho se skládají proteiny?

Základními stavebními jednotkami proteinů jsou aminokyseliny. Tělesné proteiny se skládají z 20 různých aminokyselin, z nichž devět jsou tzv.  – tedy takové, které si organismus nedokáže vytvořit sám a musí je přijímat v potravě. Esenciálními bílkovinami jsou , izoleucin,  a .

Během růstu a dospívání se esenciálními aminokyselinami stávají i  a tyrozin. Říkáme jim proto podmíněně esenciální, resp. semiesenciální aminokyseliny. Jsou nepostradatelné právě v období dětství a dospívání.

 si lidské tělo umí vytvořit samo. Jedná se o zbylé aminokyseliny:  a .

Aminokyseliny organismus využívá především k tvorbě potřebných proteinů, signálních molekul,  významných látek (např. hem, ). Lidské tělo nemá pro proteiny žádnou zásobní formu nebo tkáň jako je tomu u sacharidů () a  ( v ). Ztráta více jak 25-30 % tělesných bílkovin vede k poruchám imunity a nedostatečné obnově tělesných struktur. Nedostatek proteinů ve stravě může vést k poruchám růstu a vývoje především u dětí. Proto je důležitý stálý přísun bílkovin potravou. Ve vyspělých zemích je nicméně proteino-energetická podvýživa vzácná.

Obrázek 1: Chemická struktura dvaceti základních aminokyselin, ze kterých se skládají proteiny. Barevně jsou odlišeny   (šedá),  (bílá),  (modrofialová), kyslíku (červená) a  (žlutá). (Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain)

Kolik proteinů potřebuje lidské tělo?

Podle doporučení odborníků na  by dospívající a dospělí ve věku od 15 do 65 let měli denně konzumovat 0,8 gramu bílkovin na kilogram . Dospívající chlapci ve věku od 15 do 19 let potřebují o něco více bílkovin, konkrétně 0,9 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. V závislosti na  a tělesné hmotnosti to odpovídá přibližně 47 až 62 gramům bílkovin denně. U starších osob (nad 65 let) se podle nejnovějších poznatků doporučený příjem dále zvyšuje na 1 gram bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.

Zvýšenou potřebu proteinů mají také  a  ženy. U těhotných se doporučuje ve druhém  navýšit příjem proteinů o sedm gramů denně, ve třetím trimestru pak o 21 gramů denně. Kojící ženy by měly navýšit denní příjem proteinů o 23 gramů.

Pro pokrytí potřeby proteinů ve stravě je nejlepší kombinovat živočišné a rostlinné zdroje bílkovin. Aminokyseliny obsažené v potravinách živočišného a rostlinného původu se totiž vzájemně doplňují. Doporučenými kombinacemi jsou např. brambory s vejcem, případně brambory či obilniny s mlékem či mléčnými výrobky. Bližší informace o vhodném kombinování bílkovin najdete v článku Výživové tipy.

Podrobnější informace o doporučeném příjmu proteinů naleznete například v referenčních hodnotách Německé společnosti pro výživu (DGE) [3].

Potravinové zdroje a kvalita proteinů

Výživová hodnota konkrétního proteinu je dána jednak druhem (esenciální vs. neesenciální aminokyseliny) a množstvím obsažených aminokyselin, a jednak jejich  neboli .

Výraz biodostupnost vyjadřuje, do jaké míry se aminokyseliny (vzniklé odbouráním daného proteinu) mohou z  vstřebat do  a následně být využity v těle.

Kvalita proteinů je hodnocena podle velikosti jejich Biologická hodnota proteinu odráží jak množství a spektrum esenciálních aminokyselin, tak i stravitelnost a využitelnost bílkoviny z dané potraviny. Čím vyšší je její hodnota (tab. 1), tím lépe je tělo schopno daný protein maximálně využít pro tvorbu vlastních proteinů. Referenčním proteinem, se kterým se ostatní proteiny srovnávají, je vaječná bílkovina. Z tohoto pohledu je nejkvalitnějším proteinem syrovátková bílkovina.

Biologická hodnota slepičího vejce byla v době zavedení tohoto pojmu stanovena na 100; předpokládalo se tedy, že proteiny obsažené ve vejci mají nejvyšší biologickou hodnotu. Zejména kombinací různých druhů potravin (např. brambory s vejcem, případně brambory či obilniny s mlékem či mléčnými výrobky) však lze biologickou hodnotu proteinů zvýšit i nad 100 (tab. 2).

Vhodnými zdroji proteinů s vysokou biologickou hodnotou a dobrou biodostupností aminokyselin jsou:

  • některé potraviny živočišného původu – například mléko a mléčné výrobky (nejlépe nízkotučné), maso a (nejlépe nízkotučné), ryby a vejce,
  • některé potraviny rostlinného původu – například luštěniny, obilné výrobky a brambory.
Tabulka 1: Biologická hodnota vybraných potravin
Potravina Biologická hodnota
celé vejce 100
tuňák 92
vaječný bílek 88
vepřové maso 85
sýr eidam 85
hovězí maso 84
sója 84
rýže 83
kravské mléko 82
quinoa 82
nízkotučný tvaroh 81
drůbeží maso 80
žitná mouka 80
brambory 76
pstruh 75
treska 75
losos 75
kukuřice 74
sója 72
žito 67
oves 60
čočka 60
hrách 59
pšeničná mouka 58
pšenice 56
lískové oříšky 50
mrkev 36

Zdroje: E. Kofrányi, H. Müller-Wecker [1], J. R. Hoffman, M. J. Falvo [2]

Tabulka 2: Biologická hodnota vybraných potravin
Kombinace potravin Biologická hodnota
34 % celých vajec + 66 % brambor 136
70% syrovátkového proteinu + 30 % brambor 134
75% mléka + 25% pšeničné mouky 125
60% celých vajec + 40% sóji 123
75% celých vajec + 25% mléka 121
68 % celých vajec + 32 % pšenice 120
55% celých vajec + 45% hrachu 120
88% celých vajec + 12% kukuřice 114
51% mléka + 49% brambor 114
77 % hovězího masa + 23 % brambor 113
55 % sóji + 45 % rýže 111
75% mléka + 25% pšenice 105
45 % sóji + 55 % brambor 103
51 % fazolí + 49 % kukuřice 99

Zdroje: E. Kofrányi, H. Müller-Wecker [1], J. R. Hoffman, M. J. Falvo [2]

Dalším způsobem, jak hodnotit kvalitu proteinů je zjistit jejich aminokyselinové skóre (AAS). AAS porovnává zastoupení jednotlivých esenciálních aminokyselin v daném proteinu vůči referenční bílkovině. Aminokyselinové skóre se vyjadřuje číselnou škálou od 0 do 1. V případě vysoce kvalitních bílkovin může nabývat hodnot i vyšších než 1 (čím kvalitnější bílkovina, tím vyšší hodnota AAS). Limitující aminokyselinou v proteinu je taková esenciální aminokyselina, které je v daném proteinu nejméně v porovnání s referenční bílkovinou. Například vejce nemá žádnou limitující aminokyselinu, u hovězího masa je to valin, u kravského mléka je to  a methionin, u rýže isoleucin a lysin.

Z hodnoty AAS vychází PDCAAS (Protein Digestibility‑Corrected Amino Acid Score). Toto skóre v sobě zahrnuje jednak zastoupení esenciálních aminokyselin, ale i stravitelnost proteinu v celém . PDCAAS nabývá opět hodnot od 0 do 1 a opět platí, čím vyšší hodnota tím kvalitnější protein. Například syrovátkový protein, vejce, kasein, kuřecí mají hodnotu PDCAAS rovnu 1, sójový protein 0,98 a vařená rýže 0,62.

I skóre PDCAAS má však určité nedostatky. Nezahrnuje totiž antinutriční faktory obsažené v potravině. Řešením je pravděpodobně DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Score). DIAAS se zabývá stravitelností proteinu pouze v , protože se předpokládá, že pouze aminokyseliny vstřebané v tenkém střevě se zapojují do výstavbového  a mohou být využity pro tvorbu vlastních tělesných bílkovin. Antinutriční látky jsou přirozené složky potravin rostlinného původu, které snižují výživovou () hodnotu potravin nebo krmiv, ve kterých jsou obsaženy. Jsou příčinou nižší biologické využitelnosti  a narušují proces trávení. [4]

 

-Staha-


  1. zprávy

    Jarní prázdniny na Kladensku: MHD přechází na prázdninový režim

  2. zprávy

    Nemocnice Slaný otevírá dětskou odběrovou ambulanci

  3. zprávy

    Zabijačkové hody v Královickém dvoře: Víkend plný chutí a tradic

  4. zprávy

    Strážníci zasáhli při přepadení baru v Soukenické ulici

  5. zprávy

    Nehoda na D6: Vozidlo s přívěsem narazilo do svodidel.

  6. zprávy

    Příměstské tábory v Zoopaku Zájezd, přihlašování spustí 28. února v 18.00 hodin

  7. sport

    Fitness ráno pro dámy: Oslavte Mezinárodní den žen aktivně, zdarma v Royal Fitnes

  8. zprávy

    Bílkoviny (proteiny) a aminokyseliny

  9. zprávy

    Základní ekoplatba a Agrolesnictví, Zalesňování. SZIF začal rozhodovat o deseti tisících žádostí

  10. zprávy

    Slánská nemocnice přizpůsobuje péči o děti

  11. zprávy

    Lékař radí – Věkem podmíněná makulární degenerace – onemocnění oka

  12. zprávy

    Počet případů hepatitidy A v Česku roste: jak se chránit?

  13. zprávy

    Kraj – Přidejte se k celorepublikové úklidové akci Ukliďme Česko!

  14. zprávy

    Cesty za solí: Slaný odhalí tajemství solných obchodů

  15. zprávy

    Zimní výlety s Cyklohráčkem v únoru a březnu 2025

  16. zprávy

    Rybáři zvelebují revír Záplavy: Čištění přelivu v plném proudu

  17. zprávy

    Milan Pinter – Historie – HŘEBEČ ( Zaniklé domy ), pohled do staré vsi ( dům čp. 41, „U Becků“ )

  18. zprávy

    Okresní kolo soutěže v německém jazyce zná své vítěze

  19. zprávy

    Žáci SOU Slaný rozhodli: Vítězným projektem je dobíjecí skříň pro mobily

  20. zprávy

    V sobotu 15. února se v sále Restaurace Na Valdeku (Pod hvězdičkami) konala maškarní zábava pro děti.