Bory Kříže SAMK
ČSAD KLADNO Letní festival Klapod
  • Bory Kříže
  • ČSAD MHD Kladno
  • SAMK

Složení a význam jednotlivých složek potravin

Středa, 12. března 2025 06:10

Co by nemělo chybět v každém jídel?

 (spolu s ) obsahují ve své  , ten je v přírodě obsažen ve všem živém – proto těmto látkám říkáme  látky („živé“). Ze sacharidů, tuků a bílkovin si v průběhu procesu , tělo dokáže získat energii. Energie, která je tělem přes den vydávána, je doplněna právě těmito . Palivem pro organismus jsou především sacharidy a tuky, po bílkovinách tělo sáhne pouze v případech, že není možné dostatek energie získat jinak.

Sacharidy

V přírodě si je zelené rostliny vyrábějí za pomocí slunečního  z  a vody. Tento proces se nazývá fotosyntéza a bohužel jsou k ní vybaveny pouze rostliny; ostatní organismy – včetně člověka – musí sacharidy přijímat stravou.

Sacharidy jsou někdy mylně nazývány , a z tohoto nepochopení často plyne řada  chyb. Sacharidy jsou velkou skupinou molekul: pro  jsou zdrojem energie, ale mohou se podílet i na výstavbě buněk nebo jsou součástí . Naše strava by měla být více než z poloviny tvořena právě sacharidy, a proto by rostlinná strava měla převažovat nad tou živočišnou.

Sacharidy jsou složeny z cukerných jednotek (představte si je jako korálky ve třech barvách). Podle toho, kolik cukerných jednotek je spojeno, dělíme sacharidy na:

Obsahují pouze jednu cukernou jednotku (jednu kuličku), patří sem  (),  () či . Této a následující skupině říkáme cukry. Mají společnou vlastnost, a tou je jejich sladkost. Ve  se nám vstřebávají pouze monosacharidy. Ty můžeme přijímat samostatně stravou (což není úplně ideální) nebo si je v průběhu trávení tělo štěpí ze sacharidů složených s mnoha cukerných jednotek (tak by to ideálně mělo být).

Pokud se nám střevem vstřebávají do  pouze monosacharidy, které jsou následně  do buněk nebo plní jiné funkce, tělo nepozná, z jakého původního zdroje pochází. Tvrzení, že slazení sušeným ovocem, medem či třtinovým cukrem nebo různými sirupy je zdravější, je tedy (co se týče obsahu cukru) klamavé. Vždy je důležité, kolik  za den sníme: právě toto bychom měli mít pod kontrolou. Jednoduše lze říci, že co je sladké, obsahuje cukry – a takové potraviny bychom měli jíst střídmě. I ovoce obsahuje velké množství cukrů, ale před jeho nadměrnou konzumací nás chrání , která navozuje pocit sytosti.

Disacharidy se skládají ze dvou cukerných jednotek. Rovněž jim říkáme cukry (jsou tedy sladké) a patří sem jejich nejznámější zástupci, jako například  (řepný či třtinový cukr), která se skládá z glukózy a fruktózy, nebo také  (), která se skládá z jedné glukózy a jedné galaktózy, či , která se skládá ze dvou jednotek glukózy.

Jelikož disacharidy jsou dvojice cukerných jednotek, nemohou se vstřebávat střevem a je potřeba je před tím naštěpit. Toto rozstřižení mají za úkol . Ne vždy však tyto enzymy fungují dostatečně – kupříkladu u mléčného cukru se některým jedincům stává, že není rozštěpen enzymem laktázou a zůstává ve střevě, kde se stává potravou pro  a kvasí. Projevem je nadýmání,  a . Těmto nepříjemnostem se říká . Lidé, kteří jí trpí, nesnášejí mléko, smetanu, ale mohou tolerovat mléčné výrobky, kde je mléčný cukr již částečně naštěpen .

Obsahují až deset stejných či různých cukerných jednotek, patří sem například maltodextriny, frukto-oligosacharidy či polydextróza.

 

Skládají se z více než deseti cukerných jednotek. Pro zjednodušení vyjmenujme pouze tři zástupce –  a vlákninu. Vláknina není zdrojem energie, má však dvě zásadní funkce: čistí střevo a vyživuje střevní bakterie, které zase svými působky vyživují střevo. A silné, zdravé střevo je základ zdraví.

 

Škroby slouží jako zdroje postupně uvolňované energie a glykogen je zásobní sacharid živočichů. Pokud přijímáme stravou nadměrné množství sacharidů či cukrů, které tělo není schopno hned využít, uloží si je do zásob ve formě glykogenu. Problém však spočívá v tom, že tyto zásoby mohou být jen velmi omezené. Pokud je po jejich zaplnění cukrů v organismu nadbytek, dokáží se ukládat v podobě  a její zásoby jsou bohužel neomezené (viz kategorie ).

Tip: Bližší informace o sacharidech najdete v samostatném článku Sacharidy a vláknina.

Tuky

Tuky se cizím slovem označují jako . V lidském organismu zastávají tuky celou řadu nenahraditelných funkcí a ovlivňují řadu životních procesů. Rozpouštějí se v nich vitamíny rozpustné v tucích, jsou součástí , tvoří se z nich některé hormony, chrání  před nárazy a pomáhají udržovat konstantní teplotu těla.

Tuky jsou nejkoncentrovanější formou energie a nedají se nahradit jinou složkou potravin. Na rozdíl od bílkovin a sacharidů však vyvolávají nejmenší pocit sytosti, což může být problém u jedinců, kteří konzumují často a rádi velké množství tučných potravin.

Tuky ale dodávají pokrmům jemnost, zvýrazňují  a lahodnost, proto mají na našich talířích významnou a nenahraditelnou pozici. Je však potřeba dbát na přiměřenou porci a zejména kvalitu. Ona kvalita je dána strukturou , ze kterých se tuky skládají. Představte si je opět jako řetízky kuliček (uhlíků). Jednotlivé kuličky jsou spolu spojeny buď jedním provázkem (vazbou) nebo dvěma (dvojitou vazbou).

Podle těchto řetízků (mastných kyselin) dělíme tuky na  a , případně transnenasycené.

Bílkoviny jsou v procesu trávení naštěpeny na základní stavební jednotky - aminokyseliny. Ty se krví přenáší do jater, kde se shromažďují k dalšímu potřebnému využití.

Tip: Bližší informace o bílkovinách a  najdete v samostatném článku Bílkoviny () a aminokyseliny.

Vitaminy,  a voda

Vitaminy obsahují uhlík, jsou tedy organické, ale na rozdíl od sacharidů, tuků a bílkovin tělu nemohou poskytovat energii. V těle se však podílí na procesu uvolňování energie z těchto tří živin. Stejně tak důležité jsou minerální látky a stopové prvky. A konečně  je v našem organismu médium, ve kterém probíhají všechny procesy.

Vitaminy dělíme na  (B, C) – nelze se jimi , při vyšší konzumaci se vyloučí  a na  (A, D, E, K). Ty se při nadměrné konzumaci v těle ukládají a je možné se jimi předávkovat.

Živina Funkce Významný zdroj
přispívá k udržení normálního stavu  a , funkci   mladých zvířat, tuňák, vejce, tvrdý sýr
 vitaminu A (vitamin A se z něj tvoří) mrkev, rajčata, listová zelenina
přispívá k normálnímu využití  a , udržení normálního stavu  a , činnosti svalů, imunitního systému tresčí játra, ryby, vejce
pomáhá ochraně buněk jako  ořechy, slunečnicová semena
přispívá k normální  a k udržení normálního stavu kostí zelená listová zelenina, brokolice, květák
 () podporuje normální látkovou přeměnu živin na energii, činnosti nervové soustavy,  činnosti a činnosti  kvasnice, maso, luštěniny, celozrnné obiloviny
 () přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, udržení normálního stavu  a pokožky, stavu zraku a   kvasnice, játra mladých zvířat, vejce, mléčné výrobky
 () přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, udržení normálního stavu sliznic a pokožky, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání maso, celozrnné obiloviny, kvasnice
 () podílí se na normální látkové přeměně živin na energii, metabolismu bílkovin a glykogenu, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, tvorbě , funkci imunitního systému, snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k regulaci hormonální aktivity maso, luštěniny, kvasnice
 () podílí se na normální , funkci imunitního systému, psychické činnosti, snížení míry únavy a vyčerpání, přispívá k růstu zárodečných tkání během  játra mladých zvířat, luštěniny, listová zelenina
 () přispívá k normální činnosti nervové soustavy, tvorbě červených krvinek, normální funkci imunitního systému a látkové přeměně živin na energii játra mladých zvířat, vejce, maso, mléčné výrobky
přispívá k udržení normální funkce imunitního systému, tvorbě  pro normální funkci kostí,  a zubů, přispívá k normální látkové přeměně živin na energii, činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, přispívá k ochraně buněk jako antioxidant, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, zvyšuje vstřebávání železa černý rybíz, paprika, kiwi, citrusy, brambory
vápník potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů, přispívá k normální srážlivosti krve, činnosti svalů, funkci nervových přenosů mléko a mléčné výrobky, brukvovitá zelenina, sardinky s kostmi, mák
fosfor přispívá k udržení normální látkové přeměny živin na energii, stavu kostí a zubů mléko a mléčné výrobky, luštěniny, maso, vejce, olejnatá semena a ořechy
napomáhá normální činnosti nervové soustavy, svalů a udržení normální hladiny  luštěniny, ořechy, zelenina a ovoce
snížená konzumace přispívá k udržení normálního krevního tlaku sůl a potraviny obsahující sůl,  se sodíkem či minerální vody obsahující vysoké množství sodíku
podporuje normální psychickou činnost, snížení míry únavy a vyčerpání, udržení normálního stavu kostí a zubů a činnosti svalů ořechy, olejnatá semena, kakao, celozrnné obiloviny
železo přispívá k normální krvetvorbě, přenosu  v těle a ke snížení míry únavy a vyčerpání játra mladých zvířat, maso
podílí se na normální činnosti nervové soustavy, udržení normálního stavu pokožky a normální činnosti  ryby a  moře, mléko a mléčné výrobky
přispívá k normální látkové přeměně živin, udržení normálního stavu pokožky, , kostí, zraku maso, tvrdý sýr, vejce
podporuje udržení normálního stavu vlasů, nehtů, funkci imunitního systému, činnosti štítné žlázy, ochranu buněk jako antioxidant, přispívá k normální  mořské ryby
Tip: Bližší informace o vitaminech, minerálních látkách a  najdete v samostatných článcích Vitaminy – pokrytí denní potřebyMinerální látky – pokrytí denní potřeby a Kolik tekutin potřebuje lidské tělo?

Shrnutí

Téměř všechny potraviny jsou směsí živin. Někdy hovoříme o masu jako o bílkovině, ale ve skutečnosti je maso směsí vícero živin, s hlavním podílem bílkovin. Existují výjimky jako olej či cukr, kde se jedná téměř o jedinou živinu.

Energie z živin je využívána pro celou řadu neustále probíhajících procesů ( činnost, dýchání, srdeční činnost, vylučování, udržování  a v neposlední řadě pohyb), ale když stravou přijímáme energie (ve formě sacharidů, tuků či bílkovin) takové množství, které tělo nespotřebuje, uloží si ji do zásob ve formě tuků.

Naše tělo by mělo pravidelně dostávat přiměřené množství všech potřebných živin, aby správně fungovalo. Vědci tato množství přesně stanovili pro různé věkové skupiny, podle  i míry . Takzvaná  slouží k tomu, aby obyčejný člověk věděl, jak si jídlo na talíři poskládat tak, aby bylo pestré a porce přiměřená.

 

 


  1. zprávy

    Uzavírky v Kladně ovlivní provoz MHD: Linky 386 a 614 pojedou po objízdných trasách

  2. zprávy

    Zvířata, peněženky, klíče i koloběžka. Co všechno lidé v červnu ztratili v Kladně?

  3. zprávy

    Strážníci spolu s revizorkami ještě zintenzivnili kontroly černých pasažérů, v autobusech jsou ráno, přes den i o víkendech

  4. zprávy

    Kladenská nemocnice bude mít novou moderní kuchyni a jídelnu Středočeský kraj poskytl 100 milionů korun

  5. zprávy

    Luxusní apartmány u Lipna se slevou10%, od Kladenských listů, na ubytování

  6. zprávy

    Starostka obce Brandýsek poskytla odpovědi ke stavbě komunikace

  7. zprávy

    Dávejte pozor i na běžný hmyz, i beruška může způsobit lehké kožní potíže

  8. zprávy

    Deštivé počasí je třetí medardovskou vlnou – Prokopské deště

  9. zprávy

    Pejsci, milí lidé a krásná krajina: přátelé CHS ze Cvrčovic vyrazí na letní procházku

  10. zprávy

    9. června slavíme Světový den veterinářů: Odborníci se srdcem pro zvířata

  11. zprávy

    První pomoc – alergie na hmyzí bodnutí: diagnóza a první pomoc

  12. zprávy

    Už i Hydrometeroligický ústav varuje před klíšťaty, index jejich aktivity se u nás dozvíte vždy i pro dva následující dny

  13. krimi

    Olej na vozovce ochromil provoz na D7 u Prahy: Levý pruh uzavřen na hodinu

  14. zprávy

    V Zahradě Kladenského zámku vystoupí Duo Jamaha a host: Mára

  15. zprávy

    Rozsáhlá odstávka elektřiny v Kročehlavech: 9. července od 7:30 do 15:30

  16. zprávy

    Medvěd na noční obloze: Povídání o souhvězdí pro malé i velké

  17. zprávy

    V prvním pololetí provedli středočeští hygienici v rámci školního stravování 369 kontrol

  18. zprávy

    Dokeský rybník se na tři dny uzavře rybářům i veřejnosti.

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 2

  20. zprávy

    Senioři, nebuďte snadným cílem – naučte se bránit!