SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • KLAPOD
  • SAMK

Výživové tipy

Středa, 23. dubna 2025 05:37

Kombinování 

Při stravování je ideální kombinovat bílkoviny z různých zdrojů.  různého původu se totiž liší v zastoupení , z nichž jsou vytvořené, a kombinování tak zajistí, abyste neměli žádné z aminokyselin nedostatek. Je potřeba také brát v úvahu, že příjem živočišných bílkovin (maso, sýry, vejce) s sebou často nese i velké množství . Dávejte proto přednost masným a mléčným výrobkům s nižším obsahem tuku. Lidé se zvýšenou hladinou  v  (např. při ) by měli dávat pozor také na obsah  v potravě.

Vhodnými kombinacemi bílkovin jsou například:

  • obiloviny s luštěninami (např. celozrnný chléb a hrachová polévka, čočka s rýží),
  • obiloviny s mléčnými výrobky (např. těstovinový nákyp se sýrem, celozrnný chléb s tvarohem nebo sýrem),
  • brambory s vejcem (např. brambory se smaženým vejcem, bramborový nákyp),
  • brambory s mléčnými výrobky (např. brambory a sýr nebo tvaroh).

Právě kombinací bílkovin živočišného a rostlinného původu lze dosáhnout vysoké  proteinů.

Šetřete tuky

Tuky jsou skvělým zdrojem energie, což s sebou přináší kromě výhod také velké nevýhody. To, že jíst přemíru bůčku a sádla je nezdravé, dnes již ví prakticky každý. Tuk se nicméně nachází i v mnoha potravinách, v nichž jeho přítomnost na první pohled není zřejmá. Takzvané skryté tuky se nacházejí v uzeninách, sýrech, jiných mléčných výrobcích, sladkostech, pečivu a cukrářských výrobcích (např. croissantech, koláčích), chipsech a jiných pochutinách a v mnoha polotovarech. Je tedy rozumné dívat se na tabulku složení výrobku a jeho  hodnoty porovnat s jinými výrobky stejného typu.

Relativně málo tuku obsahuje například:

  • vařená šunka (100 g obsahuje 4 g tuku),
  • tvaroh s 10 % tuku v sušině (100 g obsahuje 2 g tuku).

Obzvlášť velké množství tuku obsahuje například:

  • špek (100 g obsahuje asi 80 g tuku),
  • šlehačka nebo crème fraîche (100 g obsahuje 40 g tuku),
  • salám (100 g obsahuje asi 35 g tuku),
  • gorgonzola (100 g obsahuje 30 g tuku),

Jak můžete obsah tuku ve stravě snížit:

  • Zvolte způsoby přípravy, při kterých se používá málo tuku nebo vůbec žádný (např. dušení v páře).
  • Tuky a oleje vždy odměřujte podle porcí. Olej na salát dávkujte po lžicích, nenalévejte na něj olej přímo z láhve. Tak budete mít množství oleje lépe pod kontrolou.
  • Smažená jídla by se měla konzumovat jen zřídka. Po přípravě nechte z jídla tuk vsáknout na papírovou utěrku.
  • Obecně se vyhýbejte pokrmům s vysokým obsahem tuku; chipsy a jiné snacky s vysokým obsahem tuku si dopřávejte jen výjimečně.
  • Pomazánkový tuk (např. máslo nebo margarín) používejte jen střídmě.
  • Odstraňujte tuk z povrchu polévek a omáček.
  • Naučte se připravovat nízkotučné omáčky, pomazánky, dipy apod., např. s nízkotučným jogurtem či tvarohem, rozmixovanými bramborami nebo zeleninou.
  • Používejte jen malé množství kvalitních rostlinných olejů (např. olivového nebo řepkového).
  •  nízkotučných jídel lze vylepšit čerstvými nebo mraženými bylinkami a kořením.
  • Věnujte pozornost údajům o složení a energetické hodnotě na obalu.

Jak omezit příjem soli

Mnoho jídel obsahuje velké množství soli – to se týká především průmyslově  (zvláště potraviny jako sýry, chléb a pečivo, masné a uzenářské výrobky, hotová jídla, snacky).

Pravidlo, že méně znamená více, platí v případě soli platí obzvlášť silně. Příjem soli v potravě můžete snížit např. následujícími způsoby:

  • vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem soli nebo je jezte jen zřídka,
  • nejprve jídlo ochutnejte a dosolujte až v případě potřeby,
  • pro zvýraznění chuti používejte místo soli bylinky – ideální jsou čerstvé bylinky, ale použít je možné i sušené nebo mražené.
  • postupně snižujte množství používané soli a zvykněte si na novou chuť,
  • zabraňte tomu, aby si na přehnaně slanou chuť zvykly vaše děti,
  • používejte  obohacenou .

Další informace najdete například v článcích : jak jim předcházet správnou  či Srdečně-cévní onemocnění a výživa.

Jak omezit příjem 

Lidé, kteří jedí hodně cukru v podobě sladkostí, sladkého pečiva apod. často společně s cukrem konzumují i velké množství tuku, a tím i hodně kalorií. Vysoká konzumace potravin bohatých na tuky a cukry – zejména v kombinaci s nedostatkem pohybu – může vést k přibírání na váze. Cukr spolu s různými  a špatnou ústní  může podporovat také vznik .

Poměrně vysoké množství cukru mohou mimo jiné obsahovat i některé průmyslově zpracované potraviny (např. různé omáčky nebo kečup) a slazené nealkoholické nápoje. Podobně jako u tuků platí, že je vhodné věnovat pozornost informacím na obalu.

Velká množství cukru obsahují například:

  • bonbóny (100 g obsahuje průměrně 97 g cukru; pro představu se jedná asi o 24 kostek cukru),
  • gumoví medvídci (100 g obsahuje průměrně 76 g cukru, tedy asi 19 kostek),
  • nugátové krémy a marmeláda (100 g obsahuje průměrně 55–60 g cukru, přibližně 14 kostek),
  • mléčná čokoláda (100 g obsahuje průměrně 55 g cukru, tedy asi 13,5 kostek).

Snížit spotřebu cukru můžete například:

  • vyhýbáním se potravinám s vysokým obsahem cukru;
  • když si cukrujete např. pečivo, odměřujte cukr lžičkou nebo cukrujte ze sypací cukřenky (ekvivalent solničky). Tím si udržíte lepší přehled o použitém množství a můžete cukr lépe dávkovat;
  • vyhýbejte se sladkým limonádám, nealkoholickým a ovocným nápojům;
  • při pečení vyzkoušejte, zda můžete použít méně cukru, než je uvedeno v receptu – budete překvapeni, ale pravděpodobně zjistíte, že snížení množství cukru o cca. třetinu se u většiny receptů na chuti prakticky nepozná;
  • pomalu snižujte množství používaného cukru, abyste si postupně navykli na méně sladké chuti;
  • ke slazení pokrmů (müsli, jogurt, kaše) je vhodné použít místo cukru spíše sladké ovoce.

 



  1. zprávy

    Zásah hasičů na skládce: Hasební voda ohrozila zdroj pitné vody, záchranná akce zabránila ekologické havárii

  2. zprávy

    Drama ve Slaném: Policie s vrtulníkem pátrá po muži, který odešel z domova po hádce

  3. zprávy

    Policie – Sezóna zahájena – 100 setkání s cyklisty

  4. zprávy

    Hasiči změnili taktiku: Vodu na hašení skládky čerpají přímo v areálu, aby nezatěžovali Lány

  5. zprávy

    Poslední možnost si koupit čerstvá kuřata z domácího chovu, Žižice u Slaného, 125korun, již zítra 24. a 25. dubna, mapa na konci článku

  6. zprávy

    Zítra to roztočíme, drahoušku! Na závěr sezony přichází kultovní komedie

  7. zprávy

    Rynholec – Máme pro vás tiskovou zprávu společnosti Ekologie s.r.o.

  8. video

    Vězni z Vinařic aktivně uklízejí Čabárnu, výsledek spolupráce města a věznice je neuvěřitelně pozitivní

  9. zprávy

    Knihy, naděje a pomoc dětem: Křest s dobrým srdcem ve Slaném

  10. zprávy

    V Rynholci pokračuje zásah u rozsáhlého požáru skládky, v sedm hodin proběhne střídání jednotek

  11. zprávy

    Nemocnice Kladno – Začněte svou kariéru ve zdravotnictví – sanitářský kurz u nás už na jaře

  12. zprávy

    POLDI jako inspirace: Výstava studentských projektů ukazuje, jak potrvá až do 31. května 2025.

  13. zprávy

    Den Země v Bioparku Kladno přiblíží rozmanitost ptačí říše

  14. zprávy

    Slaný- Dubnový koncert v barokní kapli

  15. zprávy

    Večer s Ninou Čampulkovou v Galerii Jaroslava Hrušky nabídne inspiraci i osobní setkání

  16. zprávy

    Zásah humanitární jednotky u Rynholce: Pomoc pro vyčerpané zasahující

  17. zprávy

    Výživové tipy

  18. zprávy

    Sezóna je v plném proudu. RS Kladno vyráží na pravidelné kontroly revírů

  19. zprávy

    Lány/ Rynholec – Před pár minutami byla vyhlášena lokalizace události, což znamená, že se požár nešíří a na místě máme dostatek sil a prostředků.

  20. zprávy

    Nahlášen výbušný systém ve víceúčelové hale ve Slaném. Policie provádí evakuaci a zabezpečení okolí