ĎURICA SAMK
ČSAD KLADNO Klapod
  • ĎURICA
  • ČSAD MHD Kladno
  • SAMK

Výživové tipy

Středa, 23. dubna 2025 05:37

Kombinování 

Při stravování je ideální kombinovat bílkoviny z různých zdrojů.  různého původu se totiž liší v zastoupení , z nichž jsou vytvořené, a kombinování tak zajistí, abyste neměli žádné z aminokyselin nedostatek. Je potřeba také brát v úvahu, že příjem živočišných bílkovin (maso, sýry, vejce) s sebou často nese i velké množství . Dávejte proto přednost masným a mléčným výrobkům s nižším obsahem tuku. Lidé se zvýšenou hladinou  v  (např. při ) by měli dávat pozor také na obsah  v potravě.

Vhodnými kombinacemi bílkovin jsou například:

  • obiloviny s luštěninami (např. celozrnný chléb a hrachová polévka, čočka s rýží),
  • obiloviny s mléčnými výrobky (např. těstovinový nákyp se sýrem, celozrnný chléb s tvarohem nebo sýrem),
  • brambory s vejcem (např. brambory se smaženým vejcem, bramborový nákyp),
  • brambory s mléčnými výrobky (např. brambory a sýr nebo tvaroh).

Právě kombinací bílkovin živočišného a rostlinného původu lze dosáhnout vysoké  proteinů.

Šetřete tuky

Tuky jsou skvělým zdrojem energie, což s sebou přináší kromě výhod také velké nevýhody. To, že jíst přemíru bůčku a sádla je nezdravé, dnes již ví prakticky každý. Tuk se nicméně nachází i v mnoha potravinách, v nichž jeho přítomnost na první pohled není zřejmá. Takzvané skryté tuky se nacházejí v uzeninách, sýrech, jiných mléčných výrobcích, sladkostech, pečivu a cukrářských výrobcích (např. croissantech, koláčích), chipsech a jiných pochutinách a v mnoha polotovarech. Je tedy rozumné dívat se na tabulku složení výrobku a jeho  hodnoty porovnat s jinými výrobky stejného typu.

Relativně málo tuku obsahuje například:

  • vařená šunka (100 g obsahuje 4 g tuku),
  • tvaroh s 10 % tuku v sušině (100 g obsahuje 2 g tuku).

Obzvlášť velké množství tuku obsahuje například:

  • špek (100 g obsahuje asi 80 g tuku),
  • šlehačka nebo crème fraîche (100 g obsahuje 40 g tuku),
  • salám (100 g obsahuje asi 35 g tuku),
  • gorgonzola (100 g obsahuje 30 g tuku),

Jak můžete obsah tuku ve stravě snížit:

  • Zvolte způsoby přípravy, při kterých se používá málo tuku nebo vůbec žádný (např. dušení v páře).
  • Tuky a oleje vždy odměřujte podle porcí. Olej na salát dávkujte po lžicích, nenalévejte na něj olej přímo z láhve. Tak budete mít množství oleje lépe pod kontrolou.
  • Smažená jídla by se měla konzumovat jen zřídka. Po přípravě nechte z jídla tuk vsáknout na papírovou utěrku.
  • Obecně se vyhýbejte pokrmům s vysokým obsahem tuku; chipsy a jiné snacky s vysokým obsahem tuku si dopřávejte jen výjimečně.
  • Pomazánkový tuk (např. máslo nebo margarín) používejte jen střídmě.
  • Odstraňujte tuk z povrchu polévek a omáček.
  • Naučte se připravovat nízkotučné omáčky, pomazánky, dipy apod., např. s nízkotučným jogurtem či tvarohem, rozmixovanými bramborami nebo zeleninou.
  • Používejte jen malé množství kvalitních rostlinných olejů (např. olivového nebo řepkového).
  •  nízkotučných jídel lze vylepšit čerstvými nebo mraženými bylinkami a kořením.
  • Věnujte pozornost údajům o složení a energetické hodnotě na obalu.

Jak omezit příjem soli

Mnoho jídel obsahuje velké množství soli – to se týká především průmyslově  (zvláště potraviny jako sýry, chléb a pečivo, masné a uzenářské výrobky, hotová jídla, snacky).

Pravidlo, že méně znamená více, platí v případě soli platí obzvlášť silně. Příjem soli v potravě můžete snížit např. následujícími způsoby:

  • vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem soli nebo je jezte jen zřídka,
  • nejprve jídlo ochutnejte a dosolujte až v případě potřeby,
  • pro zvýraznění chuti používejte místo soli bylinky – ideální jsou čerstvé bylinky, ale použít je možné i sušené nebo mražené.
  • postupně snižujte množství používané soli a zvykněte si na novou chuť,
  • zabraňte tomu, aby si na přehnaně slanou chuť zvykly vaše děti,
  • používejte  obohacenou .

Další informace najdete například v článcích : jak jim předcházet správnou  či Srdečně-cévní onemocnění a výživa.

Jak omezit příjem 

Lidé, kteří jedí hodně cukru v podobě sladkostí, sladkého pečiva apod. často společně s cukrem konzumují i velké množství tuku, a tím i hodně kalorií. Vysoká konzumace potravin bohatých na tuky a cukry – zejména v kombinaci s nedostatkem pohybu – může vést k přibírání na váze. Cukr spolu s různými  a špatnou ústní  může podporovat také vznik .

Poměrně vysoké množství cukru mohou mimo jiné obsahovat i některé průmyslově zpracované potraviny (např. různé omáčky nebo kečup) a slazené nealkoholické nápoje. Podobně jako u tuků platí, že je vhodné věnovat pozornost informacím na obalu.

Velká množství cukru obsahují například:

  • bonbóny (100 g obsahuje průměrně 97 g cukru; pro představu se jedná asi o 24 kostek cukru),
  • gumoví medvídci (100 g obsahuje průměrně 76 g cukru, tedy asi 19 kostek),
  • nugátové krémy a marmeláda (100 g obsahuje průměrně 55–60 g cukru, přibližně 14 kostek),
  • mléčná čokoláda (100 g obsahuje průměrně 55 g cukru, tedy asi 13,5 kostek).

Snížit spotřebu cukru můžete například:

  • vyhýbáním se potravinám s vysokým obsahem cukru;
  • když si cukrujete např. pečivo, odměřujte cukr lžičkou nebo cukrujte ze sypací cukřenky (ekvivalent solničky). Tím si udržíte lepší přehled o použitém množství a můžete cukr lépe dávkovat;
  • vyhýbejte se sladkým limonádám, nealkoholickým a ovocným nápojům;
  • při pečení vyzkoušejte, zda můžete použít méně cukru, než je uvedeno v receptu – budete překvapeni, ale pravděpodobně zjistíte, že snížení množství cukru o cca. třetinu se u většiny receptů na chuti prakticky nepozná;
  • pomalu snižujte množství používaného cukru, abyste si postupně navykli na méně sladké chuti;
  • ke slazení pokrmů (müsli, jogurt, kaše) je vhodné použít místo cukru spíše sladké ovoce.

 



  1. zprávy

    Samosběr jahod v Osluchově u Slaného pokračuje i dnes od 09.00 hodin

  2. zprávy

    Slánská muzejní noc zahájena hravou vernisáží Michala Trpáka a oslavou regionálních chutí

  3. zprávy

    Kladno – Blokové čištění komunikací v červnu 2025: Přehled podle týdnů

  4. zprávy

    Hospic sv. Hedviky získal podporu v projektu ČSOB pomáhá regionům pro svůj projekt „Dýchání bez omezení“

  5. zprávy

    Zapomnětlivý řidič ujel od pumpy bez placení, po zásahu strážníků se vrátil a vše napravil

  6. zprávy

    Družec oslaví cyklistiku ve velkém stylu: Show, hudba a občerstvení na podporu L’Étape Czech Republic by Tour de France

  7. zprávy

    Samosběr jahod v Osluchově u Slaného pokračuje, zítra od 09.00 hodin budou i třešně a další

  8. zprávy

    Čas letnic, období rozvinutého jara a svatodušní svátky

  9. zprávy

    Prodej čerstvých kuřat z domácího chovu, Žižice u Slaného, 125korun za kilo již dnes 7. června mapa na konci článku

  10. zprávy

    Červen dříve také Iunius-význam a lidové zvyky i pranostiky

  11. zprávy

    Prevence a první pomoc při popálení

  12. zprávy

    Chraňte své kolo – Kladno nabízí forenzní značení zdarma i v roce 2025

  13. zprávy

    Proměna kladenské nemocnice pokračuje. Nová kuchyně a jídelna nabídnou kvalitnější stravu i úspory

  14. zprávy

    Slánský tuplák se vrací: Hudební maraton a zábava pro všechny generace na Masarykově náměstí

  15. zprávy

    Slavnostní otevření na dohled: Na plovárně ve Slaném se chystá velká zábava pro malé i velké!

  16. zprávy

    Umění jako forma odporu – Zahájení dvou výstav k 80. výročí návratu lidických žen z KT Ravensbrück

  17. zprávy

    Jiří May – Kronika rodinného chaosu: Romantika po čtyřicítce: Láska, nebo logistika?

  18. zprávy

    V roce 1949 vyhlásila Mezinárodní demokratická federace žen „Den pro ochranu dětí“.

  19. zprávy

    Dětské rybářské závody na Salakvardě opět lákají malé rybáře

  20. zprávy

    Vážná dopravní nehoda uzavřela silnici I/16 u Velvar: zasahují hasiči ze čtyř měst