Kančí kýta se šípkovou omáčkou nebo se zelím ?
Neděle, 9. února 2025 12:26
Se šípkovou nebo se zelím? Hláška známá z českého filmu. A my vám přinášíme recept zrovna na tu šípkovou a se zelím najdete v naší nabídce také. Kančí kýtu podáváme s houskovým knedlíkem a bohatě polijeme omáčkou. Tak ať šípková vyhraje i u vás.
Kančí na šípkové
Kančí maso je skvělou volbou pro milovníky zvěřiny, a když se zkombinuje s jemnou, lehce nasládlou šípkovou omáčkou, vznikne luxusní pochoutka, která potěší každého gurmána. Jak na to?
Suroviny:
- 800 g kančí kýty
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 200 ml červeného vína
- 100 ml silného černého čaje
- 2–3 lžíce šípkového džemu
- Sůl a pepř podle chuti
- Masový vývar na podlévání
Postup:
- Špikování masa:
Kančí kýtu prošpikujeme slaninou nakrájenou na tenké hranolky. To zajistí, že maso zůstane šťavnaté a získá bohatší chuť. Osolíme a opepříme. - Opékání masa:
V pekáčku nebo na pánvi rozpálíme směs oleje a másla, přidáme zbytek slaniny nakrájené na kostičky a necháme ji mírně vyškvařit. Na tomto základu opečeme maso ze všech stran dozlatova, aby se zatáhlo. - Základ omáčky:
Maso odložíme stranou a na výpeku orestujeme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. - Pečení v troubě:
Do pekáčku vrátíme opečené maso, podlijeme červeným vínem a černým čajem, přidáme jednu lžíci šípkového džemu a přiklopíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2–3 hodiny, dokud není maso měkké. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou podle potřeby. - Dokončení omáčky:
Když je maso hotové, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Omáčku přecedíme, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme další lžíci (nebo více) šípkového džemu podle chuti. Pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem. - Servírování:
Nakrájené maso podáváme přelité jemnou šípkovou omáčkou. Skvěle se k němu hodí houskové nebo karlovarské knedlíky, případně šťouchané brambory.
Tento tradiční recept s lehce moderním nádechem vám přinese chuť zvěřinové kuchyně v té nejlepší podobě. Dobrou chuť!
Kančí se zelím – tradiční pochoutka s vůní lesa
Kančí maso patří mezi skvosty české kuchyně. Je tmavší, voňavé a má charakteristickou chuť, která se výborně doplňuje s klasickými přílohami, jako jsou knedlíky a dušené zelí. Dnes si ukážeme, jak připravit kančí se zelím tak, aby bylo šťavnaté a plné chuti.
Kořeny receptu
Zvěřina byla od pradávna součástí jídelníčku našich předků. Lovci a myslivci ji považovali za dar lesa a uměli ji mistrovsky zpracovat. Kančí maso se dříve peklo na otevřeném ohni, později v troubě s různými bylinkami a kořením. Spojení se zelím je oblíbené především v české a bavorském kuchyni, kde se často podává s knedlíky.
Recept na kančí se zelím
Suroviny:
Na maso:
- 800 g kančí plece nebo kýty
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce kmínu
- 1 bobkový list
- 200 ml vývaru nebo vody
- Sůl, pepř podle chuti
Na zelí:
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelné)
Příloha:
- Houskový nebo bramborový knedlík
Postup přípravy:
1) Pečení kančího masa
- Maso očistíme a osolíme.
- Na pánvi nebo v pekáči rozpustíme sádlo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět.
- Maso potřeme hořčicí, posypeme kmínem a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
- Přidáme bobkový list a podlijeme vývarem.
- Pečeme v troubě na 160 °C přikryté, dokud není maso měkké (cca 2 hodiny).
2) Příprava dušeného zelí
- Na pánvi rozpálíme sádlo, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
- Přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
- Přidáme propláchnuté kysané zelí, zalijeme trochou vody a dusíme asi 30 minut.
- Dochutíme octem a solí. Pokud je třeba, můžeme zelí zahustit lžící mouky rozmíchané ve vodě.
Servírování
Měkké plátky kančího masa podáváme s dušeným zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Na talíři můžeme maso přelít výpekem pro ještě intenzivnější chuť.
Závěr
Kančí se zelím je jídlo, které voní podzimem, lesem a tradicí. Ať už ho připravíte pro rodinný oběd nebo slavnostní hostinu, vždy potěší svou bohatou chutí. Dobrou chuť!
zdroj: myslivost a top-recepty
Jak to máte rádi vy?
-
zprávy
Uzavírky v Kladně ovlivní provoz MHD: Linky 386 a 614 pojedou po objízdných trasách
-
zprávy
Zvířata, peněženky, klíče i koloběžka. Co všechno lidé v červnu ztratili v Kladně?
-
zprávy
Strážníci spolu s revizorkami ještě zintenzivnili kontroly černých pasažérů, v autobusech jsou ráno, přes den i o víkendech
-
zprávy
Kladenská nemocnice bude mít novou moderní kuchyni a jídelnu Středočeský kraj poskytl 100 milionů korun
-
zprávy
Luxusní apartmány u Lipna se slevou10%, od Kladenských listů, na ubytování
-
zprávy
Starostka obce Brandýsek poskytla odpovědi ke stavbě komunikace
-
zprávy
Dávejte pozor i na běžný hmyz, i beruška může způsobit lehké kožní potíže
-
zprávy
Deštivé počasí je třetí medardovskou vlnou – Prokopské deště
-
zprávy
Pejsci, milí lidé a krásná krajina: přátelé CHS ze Cvrčovic vyrazí na letní procházku
-
zprávy
9. června slavíme Světový den veterinářů: Odborníci se srdcem pro zvířata
-
zprávy
První pomoc – alergie na hmyzí bodnutí: diagnóza a první pomoc
-
zprávy
Už i Hydrometeroligický ústav varuje před klíšťaty, index jejich aktivity se u nás dozvíte vždy i pro dva následující dny
-
krimi
Olej na vozovce ochromil provoz na D7 u Prahy: Levý pruh uzavřen na hodinu
-
zprávy
V Zahradě Kladenského zámku vystoupí Duo Jamaha a host: Mára
-
zprávy
Rozsáhlá odstávka elektřiny v Kročehlavech: 9. července od 7:30 do 15:30
-
zprávy
Medvěd na noční obloze: Povídání o souhvězdí pro malé i velké
-
zprávy
V prvním pololetí provedli středočeští hygienici v rámci školního stravování 369 kontrol
-
zprávy
Dokeský rybník se na tři dny uzavře rybářům i veřejnosti.
-
zprávy
Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 2
-
zprávy
Senioři, nebuďte snadným cílem – naučte se bránit!