Kančí kýta se šípkovou omáčkou nebo se zelím ?
Neděle, 9. února 2025 12:26
Se šípkovou nebo se zelím? Hláška známá z českého filmu. A my vám přinášíme recept zrovna na tu šípkovou a se zelím najdete v naší nabídce také. Kančí kýtu podáváme s houskovým knedlíkem a bohatě polijeme omáčkou. Tak ať šípková vyhraje i u vás.
Kančí na šípkové
Kančí maso je skvělou volbou pro milovníky zvěřiny, a když se zkombinuje s jemnou, lehce nasládlou šípkovou omáčkou, vznikne luxusní pochoutka, která potěší každého gurmána. Jak na to?
Suroviny:
- 800 g kančí kýty
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 200 ml červeného vína
- 100 ml silného černého čaje
- 2–3 lžíce šípkového džemu
- Sůl a pepř podle chuti
- Masový vývar na podlévání
Postup:
- Špikování masa:
Kančí kýtu prošpikujeme slaninou nakrájenou na tenké hranolky. To zajistí, že maso zůstane šťavnaté a získá bohatší chuť. Osolíme a opepříme. - Opékání masa:
V pekáčku nebo na pánvi rozpálíme směs oleje a másla, přidáme zbytek slaniny nakrájené na kostičky a necháme ji mírně vyškvařit. Na tomto základu opečeme maso ze všech stran dozlatova, aby se zatáhlo. - Základ omáčky:
Maso odložíme stranou a na výpeku orestujeme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř. - Pečení v troubě:
Do pekáčku vrátíme opečené maso, podlijeme červeným vínem a černým čajem, přidáme jednu lžíci šípkového džemu a přiklopíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2–3 hodiny, dokud není maso měkké. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou podle potřeby. - Dokončení omáčky:
Když je maso hotové, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Omáčku přecedíme, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme další lžíci (nebo více) šípkového džemu podle chuti. Pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem. - Servírování:
Nakrájené maso podáváme přelité jemnou šípkovou omáčkou. Skvěle se k němu hodí houskové nebo karlovarské knedlíky, případně šťouchané brambory.
Tento tradiční recept s lehce moderním nádechem vám přinese chuť zvěřinové kuchyně v té nejlepší podobě. Dobrou chuť!
Kančí se zelím – tradiční pochoutka s vůní lesa
Kančí maso patří mezi skvosty české kuchyně. Je tmavší, voňavé a má charakteristickou chuť, která se výborně doplňuje s klasickými přílohami, jako jsou knedlíky a dušené zelí. Dnes si ukážeme, jak připravit kančí se zelím tak, aby bylo šťavnaté a plné chuti.
Kořeny receptu
Zvěřina byla od pradávna součástí jídelníčku našich předků. Lovci a myslivci ji považovali za dar lesa a uměli ji mistrovsky zpracovat. Kančí maso se dříve peklo na otevřeném ohni, později v troubě s různými bylinkami a kořením. Spojení se zelím je oblíbené především v české a bavorském kuchyni, kde se často podává s knedlíky.
Recept na kančí se zelím
Suroviny:
Na maso:
- 800 g kančí plece nebo kýty
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce kmínu
- 1 bobkový list
- 200 ml vývaru nebo vody
- Sůl, pepř podle chuti
Na zelí:
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelné)
Příloha:
- Houskový nebo bramborový knedlík
Postup přípravy:
1) Pečení kančího masa
- Maso očistíme a osolíme.
- Na pánvi nebo v pekáči rozpustíme sádlo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět.
- Maso potřeme hořčicí, posypeme kmínem a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
- Přidáme bobkový list a podlijeme vývarem.
- Pečeme v troubě na 160 °C přikryté, dokud není maso měkké (cca 2 hodiny).
2) Příprava dušeného zelí
- Na pánvi rozpálíme sádlo, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
- Přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
- Přidáme propláchnuté kysané zelí, zalijeme trochou vody a dusíme asi 30 minut.
- Dochutíme octem a solí. Pokud je třeba, můžeme zelí zahustit lžící mouky rozmíchané ve vodě.
Servírování
Měkké plátky kančího masa podáváme s dušeným zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Na talíři můžeme maso přelít výpekem pro ještě intenzivnější chuť.
Závěr
Kančí se zelím je jídlo, které voní podzimem, lesem a tradicí. Ať už ho připravíte pro rodinný oběd nebo slavnostní hostinu, vždy potěší svou bohatou chutí. Dobrou chuť!
zdroj: myslivost a top-recepty
Jak to máte rádi vy?
-
zprávy
Tragédie ve Smečně: Hugoušek svůj boj prohrál, jeho majitelé jsou zdrceni
-
zprávy
Havárie vody v Kladně-Dubí a Buštěhradu: Opravy potrvají do večera
-
zprávy
Kyberšikana: Skrytá hrozba digitálního věku
-
zprávy
Osmdesát let poté! Válečné události připomenou příběh nuceně nasazeného, kameny zmizelých, unikátní exponáty i divadelní hra
-
zprávy
CRAZY SHOW: Večer plný humoru a improvizace s Martinem Hranáčem
-
zprávy
Tým – základ úspěchu ve zdravotnictví a složkách IZS
-
zprávy
Vesnice roku 2025 – Motivační seminář v Drahouši
-
zprávy
Zvyky a tradice: 22 únor – PROČ MÁ PETR SVÁTEK DVAKRÁT ZA ROK
-
zprávy
Kraj- Na projekty zaměřené na ochranu životního prostředí vyhradil kraj 8 milionů korun
-
zprávy
Kraj – Startuje největší soutěž na dopravce v historii České republiky – Středočeský kraj a Praha vyhlašují výběrové řízení na železničního dopravce s velkokapacitními elektrickými jednotkami
-
zprávy
Kronika rodinného chaosu: Cimrmanova topografie geniality: Boule a mentální inhalátor, pilíře pokroku
-
zprávy
Brandýsek oslaví 680 let od první zmínky a připomene si události druhé světové války
-
zprávy
Na obnovu kulturních památek pro rok 2025 kraj vyčlenil 58 miliónů korun. O dotace bude možné žádat v průběhu března
-
zprávy
Toulaví psi na Sletišti: Jeden skončil na jízdárně, další dva v Sitenském údolí
-
zprávy
Poděkování panu Burešovi od starosty města Smečno
-
zprávy
Řidič ve sdíleném autě zdemoloval v Kladně vůz o ostrůvek a ujel, usvědčila ho odpadlá značka
-
zprávy
Sirény služebních vozů se rozsvítily: Kladno si připomnělo Evropský den obětí trestních činů
-
komerční sdělení
Škola pro život a ne pro známky v Hostivici, pořádá prvního dubna zápis do první třídy
-
zprávy
Život máte jen jeden! Buďte na cestách opatrní
-
zprávy
Obyvatelé Kvíčku projednali změny v dopravním režimu