Bory Kříže SAMK
ČSAD KLADNO Letní festival Klapod
  • Bory Kříže
  • ČSAD MHD Kladno
  • SAMK

Kančí kýta se šípkovou omáčkou nebo se zelím ?

Neděle, 9. února 2025 12:26

Se šípkovou nebo se zelím? Hláška známá z českého filmu. A my vám přinášíme recept zrovna na tu šípkovou a se zelím najdete v naší nabídce také. Kančí kýtu podáváme s houskovým knedlíkem a bohatě polijeme omáčkou. Tak ať šípková vyhraje i u vás.

Kančí na šípkové 

Kančí maso je skvělou volbou pro milovníky zvěřiny, a když se zkombinuje s jemnou, lehce nasládlou šípkovou omáčkou, vznikne luxusní pochoutka, která potěší každého gurmána. Jak na to?

 

Suroviny:

  • 800 g kančí kýty
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml červeného vína
  • 100 ml silného černého čaje
  • 2–3 lžíce šípkového džemu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Masový vývar na podlévání

Postup:

  1. Špikování masa:
    Kančí kýtu prošpikujeme slaninou nakrájenou na tenké hranolky. To zajistí, že maso zůstane šťavnaté a získá bohatší chuť. Osolíme a opepříme.
  2. Opékání masa:
    V pekáčku nebo na pánvi rozpálíme směs oleje a másla, přidáme zbytek slaniny nakrájené na kostičky a necháme ji mírně vyškvařit. Na tomto základu opečeme maso ze všech stran dozlatova, aby se zatáhlo.
  3. Základ omáčky:
    Maso odložíme stranou a na výpeku orestujeme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme bobkový list, nové koření a pepř.
  4. Pečení v troubě:
    Do pekáčku vrátíme opečené maso, podlijeme červeným vínem a černým čajem, přidáme jednu lžíci šípkového džemu a přiklopíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2–3 hodiny, dokud není maso měkké. Během pečení podléváme vývarem nebo vodou podle potřeby.
  5. Dokončení omáčky:
    Když je maso hotové, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Omáčku přecedíme, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme další lžíci (nebo více) šípkového džemu podle chuti. Pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem.
  6. Servírování:
    Nakrájené maso podáváme přelité jemnou šípkovou omáčkou. Skvěle se k němu hodí houskové nebo karlovarské knedlíky, případně šťouchané brambory.

Tento tradiční recept s lehce moderním nádechem vám přinese chuť zvěřinové kuchyně v té nejlepší podobě. Dobrou chuť!Kančí se zelím – tradiční pochoutka s vůní lesa

Kančí maso patří mezi skvosty české kuchyně. Je tmavší, voňavé a má charakteristickou chuť, která se výborně doplňuje s klasickými přílohami, jako jsou knedlíky a dušené zelí. Dnes si ukážeme, jak připravit kančí se zelím tak, aby bylo šťavnaté a plné chuti.

Kořeny receptu

Zvěřina byla od pradávna součástí jídelníčku našich předků. Lovci a myslivci ji považovali za dar lesa a uměli ji mistrovsky zpracovat. Kančí maso se dříve peklo na otevřeném ohni, později v troubě s různými bylinkami a kořením. Spojení se zelím je oblíbené především v české a bavorském kuchyni, kde se často podává s knedlíky.

 


Recept na kančí se zelím

Suroviny:

Na maso:

  • 800 g kančí plece nebo kýty
  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 bobkový list
  • 200 ml vývaru nebo vody
  • Sůl, pepř podle chuti

Na zelí:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelné)

Příloha:

  • Houskový nebo bramborový knedlík

Postup přípravy:

1) Pečení kančího masa

  1. Maso očistíme a osolíme.
  2. Na pánvi nebo v pekáči rozpustíme sádlo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět.
  4. Maso potřeme hořčicí, posypeme kmínem a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
  5. Přidáme bobkový list a podlijeme vývarem.
  6. Pečeme v troubě na 160 °C přikryté, dokud není maso měkké (cca 2 hodiny).

2) Příprava dušeného zelí

  1. Na pánvi rozpálíme sádlo, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
  2. Přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
  3. Přidáme propláchnuté kysané zelí, zalijeme trochou vody a dusíme asi 30 minut.
  4. Dochutíme octem a solí. Pokud je třeba, můžeme zelí zahustit lžící mouky rozmíchané ve vodě.

Servírování

Měkké plátky kančího masa podáváme s dušeným zelím a houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Na talíři můžeme maso přelít výpekem pro ještě intenzivnější chuť.


Závěr

Kančí se zelím je jídlo, které voní podzimem, lesem a tradicí. Ať už ho připravíte pro rodinný oběd nebo slavnostní hostinu, vždy potěší svou bohatou chutí. Dobrou chuť!

zdroj: myslivost a top-recepty

Jak to máte rádi vy?

 

 

 



  1. zprávy

    Uzavírky v Kladně ovlivní provoz MHD: Linky 386 a 614 pojedou po objízdných trasách

  2. zprávy

    Zvířata, peněženky, klíče i koloběžka. Co všechno lidé v červnu ztratili v Kladně?

  3. zprávy

    Strážníci spolu s revizorkami ještě zintenzivnili kontroly černých pasažérů, v autobusech jsou ráno, přes den i o víkendech

  4. zprávy

    Kladenská nemocnice bude mít novou moderní kuchyni a jídelnu Středočeský kraj poskytl 100 milionů korun

  5. zprávy

    Luxusní apartmány u Lipna se slevou10%, od Kladenských listů, na ubytování

  6. zprávy

    Starostka obce Brandýsek poskytla odpovědi ke stavbě komunikace

  7. zprávy

    Dávejte pozor i na běžný hmyz, i beruška může způsobit lehké kožní potíže

  8. zprávy

    Deštivé počasí je třetí medardovskou vlnou – Prokopské deště

  9. zprávy

    Pejsci, milí lidé a krásná krajina: přátelé CHS ze Cvrčovic vyrazí na letní procházku

  10. zprávy

    9. června slavíme Světový den veterinářů: Odborníci se srdcem pro zvířata

  11. zprávy

    První pomoc – alergie na hmyzí bodnutí: diagnóza a první pomoc

  12. zprávy

    Už i Hydrometeroligický ústav varuje před klíšťaty, index jejich aktivity se u nás dozvíte vždy i pro dva následující dny

  13. krimi

    Olej na vozovce ochromil provoz na D7 u Prahy: Levý pruh uzavřen na hodinu

  14. zprávy

    V Zahradě Kladenského zámku vystoupí Duo Jamaha a host: Mára

  15. zprávy

    Rozsáhlá odstávka elektřiny v Kročehlavech: 9. července od 7:30 do 15:30

  16. zprávy

    Medvěd na noční obloze: Povídání o souhvězdí pro malé i velké

  17. zprávy

    V prvním pololetí provedli středočeští hygienici v rámci školního stravování 369 kontrol

  18. zprávy

    Dokeský rybník se na tři dny uzavře rybářům i veřejnosti.

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 2

  20. zprávy

    Senioři, nebuďte snadným cílem – naučte se bránit!