Boží milosti neboli ratolesti, lidové pověry a recept Masopust
Pátek, 18. dubna 2025 05:15
Boží milosti jsou tradičním velikonočním cukrovím, ale s oblibou se smažily i o Masopustu, o Vánocích, svatbách a dalších rodinných příležitostech. Je to vynikající křehká sladkost, ke které těžko najdeme srovnání.
Boží milosti se v domácnostech o Masopustu hojně připravovaly na konci 19. století, s tím souvisí i smažení ve Iněném oleji, který se v této době začal v kuchyních objevovat. Na přípravu koblih i božích milostí se používají bílé potraviny jako vejce, mouka a mléko. Právě ty jsou podle starých pověr pochoutkou určenou pro potravu dobrých duchů. Jde totiž o obvyklé obětní jídlo, které hospodář nosil jako obětní dar i do polí a dávaly se i oráčům, než poprvé na jaře vyjeli na pole. Patřily také k poutníkům, kteří se vydávali na cestu za posvátnými místy. Díky tomu, že jsou v tomhle zubatém cukroví otvory, se jimi mohl bloudící podívat skrz a najít správný směr. Prý se také boží milosti vázaly červenou stužkou na zápěstí budoucích novomanželů, kteří spolu se zaříkáváním procházeli svatebním obřadem.
Boží milosti se v některých oblastech nazývaly i ratolesti a to proto, že se proužek těsta navíjel na větvičku stromečku a potom se smažil v oleji, nebo sádle. Tato ratolest, větvička se potom sestavovala do umělých stromečků a takový předmět pak provázel např. dožínkové slavnosti.
Recept na křehké Boží milosti:
Suroviny: 150 gramů hladké mouky, 30 gramů cukru, 30 gramů másla, 3 žloutky, špetka soli, Ižíce kysané smetany, Ižíce tuzemského rumu. Nejlépe je smažit ve Iněném oleji, nebo sádle tím dosáhnete dobovou a křehkou chuť.
Zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto. Je nutné ho pořádně prohníst a půl hodiny nechat odležet. Pak těsto rozválejte, přeložte a opět nechte odležet. Teprve poté můžete těsto rozválet a radýlkem vykrajovat libovolné tvary – trojúhelníky, obdélníky, kosočtverce. V každém tvaru uděláme uprostřed několik zářezů. Smažíme buď přímo takto celé nebo je díky zářezům různě propleteme.
Smažte na oleji po obou stranách. Po usmažení vyndejte na ubrousek, odsajte přebytečný tuk a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více o zvycích, tradicích a mnohém dalším i možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.
-
zprávy
Poslední šance před velikonocemi pro čerstvé kuře z domácího chovu z farmy Tomáše Jelena, Žižice u Slaného125korun za kilo, mapa na konci članku
-
zprávy
PAŠIJOVÝ TÝDEN – BÍLÁ SOBOTA, LIDOVÉ ZVYKY A TRADICE
-
zprávy
Vyšehrad Dvje v kladenském Hutníku: stejný humor ve filmovějším kabátě nezklame
-
zprávy
Jiří May – Kronika rodinného chaosu: Absurdistán: Z filmové komedie je dnešní tragédie
-
zprávy
Kuřátka a paní s foťákem ve stodole
-
zprávy
Slaný je šance a výzva pro nové strážníky i strážnice, udělejte město bezpečným
-
zprávy
Nemocnice Slaný: Týden povědomí o neplodnosti: Každému šestému páru se nedaří počít dítě
-
zprávy
Zpráva o činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání za 1. čtvrtletí roku 2025
-
zprávy
Na D6 u Unhoště instalují vysokorychlostní váhy, hotovo má být koncem května
-
zprávy
Velikonoční běh 2025: Rozhýbej se pro dobrou věc Hody hody doprovody, proběhej se do pohody
-
zprávy
Hasičský velikonoční zajíček: tvoření, které potěší malé i velké
-
zprávy
Co bychom měli dělat, desatero a neměli na Velký pátek dle lidové tradice
-
zprávy
Dagmar Stříbrná – Čírka a kouzlo volného nebe
-
zprávy
Jarní předávání na Neonatologickém oddělení kladenské nemocnice: podpora pro nejmenší bojovníky i jejich rodiče
-
zprávy
Kladenský Majáles zve na oslavu jara a mládí – vstupné dobrovolné!
-
zprávy
Po dlouhé zimě nás jarní slunce láká ven, pobízí k lehčím bundám a chuť užít si konečně teplejší dny.
-
zprávy
Vratik Wirthig – Dne 17. července 2024 jsem zavítal do malebné obce Braškov-Toskánka
-
zprávy
Boží milosti neboli ratolesti, lidové pověry a recept Masopust
-
zprávy
Kam o víkendu i po něm, nejen s dětmi v následujících dnech, jako vždy se dozvíte v Kladenských listech
-
zprávy
První certifikáty regionální značky KLADENSKO-SLÁNSKO regionální produkt