ĎURICA SAMK
ČSAD KLADNO Klapod
  • ĎURICA
  • ČSAD MHD Kladno
  • SAMK

O bábovce, lidová tradice

Středa, 22. ledna 2025 05:08

Bábovka patří k nezdolným klasikám pečených moučníků, v mnoha případech nám připomene dětství a prázdniny u babičky. Podává se nejen při svátečních příležitostech, ale potěší naše srdíčka a mlsné jazýčky i když je upečená jen tak, pro radost.

Péct ji lze z mnoha těst od piškotového až po třené, které patří mezi nejoblíbenější. U nás se nejčastěji připravuje dvoubarevná se světlou a tmavou částí, přičemž tmavá část je tvořena z těsta obvykle barveného kakaem, místy se pekla bábovka maková. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají rozinky, mandle, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády. Bábovka se připravuje ve stejnojmenné speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed, a dekoruje se posypáním moučkovým cukrem.

 

Kde přesně se bábovka vzala, není tak docela jasné. V zemích, jako jsou Česká republika, Slovensko, Rakousko, Polsko a Německo se ale připravuje již stovky let. První zmínky o ní se objevují již ve spisech z 15. století. Jisté však je, že bábovka byla původně jen forma, pekáč na pečení a že hotovému pečivu se říkalo bába. V bábovce se tedy pekla bába. Ostatně byla to nejen tato bába, ale také semlbába, tedy jak spisovně říkáme, žemlovka. Původ slova však může pocházet z polského slova bába, v překladu dětské jídlo.

 

Když slyšíme slova bábovka a bába, napadne nás otázka po souvislosti mezi druhem pečiva a starými ženami. Vznikají pak teorie, jak by bábovky a matky našich rodičů mohly souviset. Někteří soudí, že jde o jídlo, které starým ženám chutná. Jiní říkají, že babičky bábovky rády pečou. Třetí, podloženější, teorie praví, že původní bábovka, tedy forma na pečení, mívala podobu obličeje staré ženy. V Etymologickém slovníku jazyka českého J. Holuba a F. Kopečného se naznačuje, že toto pečivo mohlo dostat takové jméno proto, že se obvykle předkládalo během porodu porodním bábám, babičkám, jinak řečeno babicím. Samozřejmě, že všechno může být jen teorie, ale jisté je, že bábovka se pekla jen ke zvláštním příležitostem a jednou z nejčastějších byla návštěva „kouta“ tedy místa v koutě světnice, kde odpočívala šestinedělka.

 

Takto se příprava na návštěvu do „kouta“ popisuje v dobových textech:

Stane-li se a hospodyně strojí v příbuzenstvu nebo sousedství do „kouta“, tu hledí, aby se každá co nejlépe „nechala vidět“. Zabije se slepice a uvaří s nudlemi, jiná se nadije krupičnou nádivkou a upeče, k této se uvaří suché švestky; pak se upeče bábovka a koláče nebo koblihy, někde dají udělati u pekaře věnec z těsta, i nějaká láhev rosolky ovšem neschází. Kmotře nebo kmotru odslouží se pak koutnice „vazným“, pošle jim totiž k svátku pečivo a kořalku.

Bábovka se peče z nejlepší mouky, na niž mají v každé řádné domácnosti zvláštní formu hliněnou; moderní formy plechové netěší se valné oblibě, protože se v nich pečivo snadno přípálí. Má-li bábovka býti dobrá, aby se „jen rozsejpala“, nesmí hospodyně šetřiti smetany, másla a vajec; čím více toho obětuje, tím chutnější jest její výrobek. A šetřiti tu není na místě již proto, že bábovka se dělá málokdy, jsouc vlastně pečivem příležitostným.

Hospodyně ji dává např. darem k jmeninám, veze ji s sebou, jak již řečeno, jede-li návštěvou někam, kam se zřídka dostane, posílá ji, chce-li někoho zvláště uctíti a podobně. Do bábovky dávají nejčastěji mák nebo skořici s cukrem a hrozinkami, někdy též rozstrouhaná jablka. Bábovka do formy se peče jen někdy darem „do kouta“ nebo „vaznýho“ kmotrům anebo na svatbu. (1892)

Jak vzniklo pojmenování bába?

Staří Slované slovem bába označovali nejen staré ženy, bába pro ně byl i duch, mýtická postava, která měla na starosti úrodu. Bába byla dárkyně úrody, takže i mraku přinášejícímu déšť, tedy úrodu, se říkalo bába. Místo na obloze, odkud obvykle přicházely deštivé mraky, byl pro naše předky babí kout. Úroda a porod, nový život, bába přináší novou úrodu, nový život. Tady je možná souvislost mezi bábami na obloze a u porodů.

Reklama na bábovkovou směs dr. Oetkera, z roku 1936

Ideál každé hospodyňky při přípravě Oetkerovy výživné bábovky, různých dortů, sušenek a ovocných koláčů. Nejjednodušší upotřebení, neboť prášek do pečiva a cukr jest již smíchaný s moukou. Všechny výživné látky, nutné k výstavbě těla, jsou obsaženy v Oetkerově bábovce.  Ke každému balíčku jest přiloženo několik předpisů, takže bábovková směs dr. Oetkera se může připravovati podle každé chuti.

A na závěr úryvek z básně Ant. Sovy:

A často myslím si, co lásce té vše stačí jen hovor příjemný, jak rychle běží čas, že včera v divadle kus krásný byl až k pláči, a dnes že bábovka se přípálila zas, že teta zlostná je – ó, lásky divné snění, úsměvy, pohledy – a dlouhá pomlčení.

Pro nabídku inzerce v Kladenských listech nás neváhejte kontaktovat! Rádi vám pomůžeme zviditelnit vaši firmu, produkty nebo služby na stránkách, které oslovují široké publikum v našem regionu. Jsme tu, abychom s vámi našli to nejlepší řešení, které bude odpovídat vašim potřebám a přáním. Ozvěte se nám a společně vytvoříme reklamu, která bude vidět!

České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více  o zvycích, tradicích a mnohém dalším i  možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.

 


 

 

 


  1. zprávy

    Samosběr jahod na farmě Dryák u Slaného pokračuje, už je i česnek a výborná zmrzlina

  2. zprávy

    Tři srnčátka zachráněna při sobotním létání: Zemědělci opět pomohli odhalit nečekané

  3. video

    Momentky z instalace výstavy soch Michala Trpáka „Mikrosvěty“ ve Slaném

  4. zprávy

    Víkend je plný akcí pro děti, kam zajít v sobotu vám přinášíme přehledně a jako jediní

  5. krimi

    Strážníci odhalili řidiče s blokací a pod vlivem drog a ženu za volantem, která nadýchala téměř tři promile alkoholu

  6. krimi

    Sedm lidí mohlo skončit v plamenech, zachránil je všímavý výpravčí, strážníci a hasiči

  7. zprávy

    Správnej nářez elektronický muziky zažiješ v Black Road Café na Kladně

  8. zprávy

    Kamion a poškozenou nádrží, uniklo 400 litrů nafty. Silnice u Bouchalky zasypaná sorbentem

  9. zprávy

    Uzavírka ulice Milady Horákové v Kladně potrvá od června do prosince. Důvodem je stavba podchodu a kanalizace

  10. zprávy

    Pod povrchem slánského náměstí se ukrývá kus historie!

  11. zprávy

    Nejde o to, co je logické, ale na co máte povolení

  12. zprávy

    Poštovice oslaví 130 let hasičské tradice: Přijďte na slavnostní výročí SDH

  13. zprávy

    Na dálnici D7 u Prahy roste nová lávka s naváděcí technikou pro letiště. Instalace probíhá hladce, ukazují noční snímky

  14. zprávy

    Pomůžete chránit čejky? Naučte se to na terénních školeních nebo pošlete info o hnízdních lokalitách.

  15. video

    Doporučujeme rezervaci: Prodej čerstvých kuřat z domácího chovu, Žižice u Slaného, 125korun za kilo již 5. – 6. června mapa na konci článku

  16. zprávy

    Hasiči v Kladně likvidovali požár roští v areálu bývalé Poldovky. Na místo je dovezla lokomotiva

  17. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi, akce vhodné pro všechny dospěláky

  18. kultura

    Pozvánka na country večer s kapelou Veterán Western – pohodová muzika pod širým nebem

  19. zprávy

    Strážníci v Rozdělově zachraňovali mládě sovy, dostalo jméno pan Pírko

  20. zprávy

    Kladno – Blokové čištění komunikací v červnu 2025: Přehled podle týdnů