ĎURICA SAMK
ČSAD KLADNO Klapod
  • ĎURICA
  • ČSAD MHD Kladno
  • SAMK

Oblíbený obložený chlebíček vznikl u Paukerta v Praze

Úterý, 31. prosince 2024 05:10

Paukertovo lahůdkářství se ve své době řadilo mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Za vznikem originálního chlebíčku z dílny Jana Paukerta stojí tehdejší hudebník a umělec Jan rytíř Skramlík.

Ilustrační foto

Vedle toho, že tento umělec působil v Národním divadle, také maloval a tvořil velká plátna. Byl opravdový labužník a rád si z Paukertovo lahůdkářství nechával do ateliéru nosit svačinky. Obložené chleby nechtěl, protože se mu s nimi špatně pracovalo, a proto poprosil přítele Paukerta o něco menšího. Lahůdkář mu na příště poslal jednohubky, ale ty se umělci zdály zase příliš malé. Požádal ho tedy o něco „na dvě tři kousnutí“. Příště mu Paukert poslal obložený chlebíček a česká specialita byla na světě. Byl to na šikmo seříznutý plátek bílé veky na kterém byla rybí lahůdka. Malíř Skramlík měl totiž rád ryby, proto byly na prvním chlebíčku zpracované ořezy ryb ve formě jakési antipasty. Všechny pozdější slavné varianty přišly později.

Chlebíček s rostbífem a cibulovou majonézou platil v Praze za největší lahůdkou. Velmi oblíbený byl i plátek veky se salátem, suchým salámem, vejcem, šunkou a kyselou okurkou. Na chlebíčcích si pochutnávali Ema Destinová, Lída Baarová, Hugo Haas, Jaroslav Seifert, Jiří Voskovec a Jan Werich, Tomáš Garrique Masaryk i Vlasta Burian. Král komiků si Paukertovy chlebíčky oblíbil natolik, že dokonce pořádal slavné chlebíčkové hody pro své přátele. Základem úspěchu lahůdkářské pochoutky byla cibulová majonéza. Tu si v lahůdkářství vyráběli vlastní a obsahovala olej a vejce od „slepiček dobře živených“.

Ilustrační foto

Zakladatel vyhlášeného lahůdkářství Jan Paukert se narodil 1888 v Ústí nad Orlicí a už od dětství se toužil stát obchodníkem. Rodiče mu umožnili dobré vzdělání, během kterého se naučil anglicky a francouzsky. A protože jeho vychovatelka byla Němka, která s ním mluvila německy, po skončení studií plynně ovládal tři cizí jazyky. Pracoval v lahůdkářství v Mnichově, Miláně i Londýně. Po návratu ze zahraničí nastoupil do podniku Antonína Chmely, který se proslavil výrobou Pražské šunky. Zde si osvojil nejen lahůdkářské řemeslo a vytříbil obchodního ducha, ale navíc se seznámil se svou budoucí ženou Štěpánkou. S tou pak společně založili v roce 1916 úspěšné lahůdkářství, které sídlilo na Ferdinandově (dnes Národní) třídě. V okolí se nacházel luxusní módní salón, galerie i kavárna Slavie a Národní divadlo. Ulice jako stvořená pro tehdejší pražskou smetánku.

Paukertovo lahůdkářství se v té době právem řadilo mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Nabídka obchodu byla na tehdejší dobu skutečně rozmanitá a pocházela z celého světa. Obsahovala kvalitní francouzská vína, destiláty, vermuty a likéry. K dostání zde byly nejrůznější druhy salátů, uzeniny z Bavorska, sýry a paštiky z Francie, čerstvé ryby ze Středomoří. Živí humři, želvy a langusty se dopravovali vlakem na pražské Wilsonovo nádraží (dnes Hlavní nádraží) a odtud je portýři dovezli rovnou do obchodu. Velkolahůdkářství proslulo zejména svými chlebíčky. Lahůdkářství se dařilo natolik, že si prodejna brzy žádala větší prostory. Opouštět takto lukrativní adresu bylo nemyslitelné, proto Paukertovi přikoupili vedlejší dům. Aby nemuseli přerušovat prodej, nechali probourat průchod mezi domy a přes noc přestěhovali vybavení i zboží do nových prostor.

Ilustrační foto

V roce 1918 se manželům Paukertovým narodil syn Jan. Počítalo se s tím, že v rodinném podniku bude pokračovat a on později dělal všechno proto, aby se tak stalo. Ve 30. letech minulého století se do rodinného podnikání začal zapojovat jako otcův pomocník a pilně se učil. Procestoval polovinu Evropy, aby získal potřebné zahraniční zkušenosti. Po návratu do Čech působil také v hotelu Pupp. Druhou světovou válku lahůdkářství přežilo, ale v padesátých letech přišlo znárodnění a správu převzal státní podnik Pramen. Z restaurace se stalo učňovské středisko a Paukertovi dostali příkaz opustit Prahu. Jan Paukert starší umírá v roce 1972 v zapomnění. V roce 1991 bylo lahůdkářství vráceno v restituci synovi Jana Paukerta, Janu Paukertovi mladšímu. Jeho první kroky vedly k pilíři, ze kterého vykopal sbírku vzácných koňaků z 19. století, které tam se svým otcem v roce 1938 ukryli před nacisty. Před Hitlerem schovali 1 200 lahví těch nejlepších koňaků a likérů, tehdy však on ani jeho otec netušili, že znovu spatří světlo světa až po více jak 50 letech a už jen za přítomnosti Jana mladšího. V roce 2015 bylo lahůdkářství uzavřeno.

 

České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více  o zvycích, tradicích a mnohém dalším i  možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.

 

 



  1. zprávy

    Samosběr jahod na farmě Dryák u Slaného pokračuje, už je i česnek a výborná zmrzlina

  2. zprávy

    Brandýsek bude v sobotu patřit mladým hasičům. Na hřišti FK se chystá velké klání!

  3. zprávy

    Tři srnčátka zachráněna při sobotním létání: Zemědělci opět pomohli odhalit nečekané

  4. video

    Momentky z instalace výstavy soch Michala Trpáka „Mikrosvěty“ ve Slaném

  5. zprávy

    Víkend je plný akcí pro děti, kam zajít v sobotu vám přinášíme přehledně a jako jediní

  6. krimi

    Strážníci odhalili řidiče s blokací a pod vlivem drog a ženu za volantem, která nadýchala téměř tři promile alkoholu

  7. krimi

    Sedm lidí mohlo skončit v plamenech, zachránil je všímavý výpravčí, strážníci a hasiči

  8. zprávy

    Správnej nářez elektronický muziky zažiješ v Black Road Café na Kladně

  9. zprávy

    Kamion a poškozenou nádrží, uniklo 400 litrů nafty. Silnice u Bouchalky zasypaná sorbentem

  10. zprávy

    Uzavírka ulice Milady Horákové v Kladně potrvá od června do prosince. Důvodem je stavba podchodu a kanalizace

  11. zprávy

    Pod povrchem slánského náměstí se ukrývá kus historie!

  12. zprávy

    Nejde o to, co je logické, ale na co máte povolení

  13. zprávy

    Poštovice oslaví 130 let hasičské tradice: Přijďte na slavnostní výročí SDH

  14. zprávy

    Na dálnici D7 u Prahy roste nová lávka s naváděcí technikou pro letiště. Instalace probíhá hladce, ukazují noční snímky

  15. zprávy

    Pomůžete chránit čejky? Naučte se to na terénních školeních nebo pošlete info o hnízdních lokalitách.

  16. video

    Doporučujeme rezervaci: Prodej čerstvých kuřat z domácího chovu, Žižice u Slaného, 125korun za kilo již 5. – 6. června mapa na konci článku

  17. zprávy

    Hasiči v Kladně likvidovali požár roští v areálu bývalé Poldovky. Na místo je dovezla lokomotiva

  18. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi, akce vhodné pro všechny dospěláky

  19. kultura

    Pozvánka na country večer s kapelou Veterán Western – pohodová muzika pod širým nebem

  20. zprávy

    Strážníci v Rozdělově zachraňovali mládě sovy, dostalo jméno pan Pírko