Luciiny kočičky, pečivo Lussekatter, tradiční sladká snídaně v den sv. Lucie, recept
Pátek, 13. prosince 2024 15:31
Vánoční sezónu začínají Seveřané 13. prosince svátkem svaté Lucie a při té příležitosti pečou tradiční pochoutku Lussekatter, kterou 13. 12. snídají. Typickou žlutou barvu Luciiným kočičkám dodává šafrán, který se míchá do těsta.
Lussekatter mají nasládlou chuť, připomínají české jidášky, ale díky šafránu navíc sladce květinově voní. Šafrán můžeme nahradit kurkumou. Pečivo formujeme zpravidla do písmene S a zdobí rozinkami. Jeho žlutá barva má rovněž symbolizovat světlo.
Recept:
Co budeme potřebovat: 150 g másla, 500 ml mléka, až 1 gram šafránu, 40 g droždí, 250 g tvarohu v kostce, 100 g cukru krupice, půl lžičky soli, 600 g hladké mouky, 1 vejce na potření a rozinky na ozdobu.
Postup:
Na slabém ohni rozpusťte máslo a přilijte k němu mléko. Dejte ale pozor, ať směs nezačne vařit. Do mísy rozdrobte kvasnice, přidejte šafrán a zalijte mlékem s máslem. Směs dobře promíchejte a postupně k ní přidejte tvaroh, cukr a trochu soli. Následně přisypávejte mouku, až uhnětete hladké vláčné těsto. Nechejte ho kynout zhruba 40 minut.
Pak můžete začít ukrajovat kusy těsta a tvarovat ho do tvaru „esíček“. Mělo by vám vystačit na 35- 50 bochánků. Doporučujeme, ale ukrajovat spíš menší kusy, protože těsto je potřeba poté nechat ještě nakynout na plechu dalších zhruba 30 minut. Jakmile jsou nakynuté, bochánky dozdobte rozinkou, potřete vajíčkem a dejte do trouby.
Pečte je na 210° zhruba 10 minut.
České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více o zvycích, tradicích a mnohém dalším i možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.