Rozsvícení vánočního stromu SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Rozsvícení vánočního stromu
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Vaření povidel, sladká lidová tradice

Neděle, 3. listopadu 2024 06:43

Povidla, to byl jeden z typických způsobů zpracování ovoce. Byla především švestková, ale taky borůvková, hrušková, jablková, třešňová, šípková a další. Vyráběla se minimálně od 16. století.

Už tehdy, a je to písemně doložené, se v Praze v Ungeltu proclívaly hrnce povidel. Po bitvě na Bílé hoře, kdy šlechta odcházela do zahraničí, odnášela si s sebou i stravovací návyky. A tedy i způsoby zpracování ovoce. Tak recepty na přípravu povidel doputovaly do dalších zemí.

Vaření povidel to bývala velká společenská událost, která někdy trvala i několik dnů. Příbuzní a známí se sešli u toho, kdo vlastnil speciální povidlový kotel s míchadlem. Začínalo se brzy ráno. Nejdřív se navozily nebo nanosily řádně dozrálé švestky, které se případně nechaly i pro zvýšení obsahu cukru přejít prvními mrazíky. Někde se pak před vařením švestky vypeckovaly. Když bylo vyloupaných švestek dostatek, zatopilo se pod kotlem, do kterého se nasypaly. Jinde se zase hodily všechny švestky i s peckami do kotle a po rozvaření se cedily přes síta. Používaly se k tomu březová košťata, protože např. durancie jdou velmi špatně od pecky.

A vařilo se. Nasypalo se jen trochu švestek, protože velké množství by nikdo míchadlem „neutáhl“. Speciálním táhlem se míchadlem pohybovalo sem a tam. Po čase se přisypalo další množství švestek, vařívalo se i několik dní a nocí.

Dospělí se střídali v míchání, ženy i muži, čím byla hmota hustší, tím to bylo náročnější. Děti ochutnávaly, když byla švestková hmota polotuhá, říkalo se tomu lízačka, dospělí je odháněli, dívky pokukovaly po mládencích, a povídalo se.

Povidla se míchala a míchala, někdy i několik dnů. Vařila se takzvaně do černa, do vyvaření vody, bez přidání cukru. V tom se právě povidla liší od džemů a marmelád do kterých se cukr přidává. Tmavomodré plody mají přirozenou sladkost a kyselost, která výsledný produkt konzervuje. Dlouhým vařením se z ovoce tak dlouho odpařovala voda, až se dosáhlo kýžené hustoty. Hotová povidla se skladovala v kameninových hrncích, v nichž vydržela třeba i několik let.

Při vaření povidel bylo doporučováno: aby nádoby nebo kastroly byly zdrátovány, a aby se celá plocha dna stejně zahřívala. Pod ruku, kterou povidla mícháme, dáme si kastrol se studenou vodou, kterou častěji vyměňujeme, aby rozžhavená plotna nepálila na ruku. Vařečku máme s dlouhým držadlem, neboť povidla při vření stříkají. Vymažeme-li před vařením kastrol máslem, povidla se tak snadno nepřipálí. Rok 1947.

Na Kouřimsku se povidla vařila v několika hrncích či kotlích. V jednom se švestky rozvářely a když nebyly předem vypeckovány, cedily se cedníkem s velkými otvory. Ve druhém kotli se vařila vzniklá břečka a ve třetím se povidla dovářela na husto. Neustále se muselo důkladně míchat, aby se povidla nepřipálila a nezhořkla. Vařilo se několik dní za sebou a často v noci, kdy, již bylo po jiné práci. Povidla musela být tak hustá, že nepadala z kopisti, kterou se míchalo. Podobně se vařila povidla z jablek a hrušek.

Někde se povidla vařila ve velkém zabijačkovém hrnci, míchalo se velikou vařečkou, někdy to trvalo i déle než týden, protože se hrnec dával až na méně horkou plotnu. Povidla se vařila pomalu, švestky i s peckami, po odvádění se pasírovala malým březovým koštětem přes cedník. Hotová se taktéž uchovávala v kameninovém hrnci a pokud ztuhla, rozředila se v kastrolku trochou vody.

Povidla pak byla zdrojem cukru na zimu, ne každý měl med. A taky, stejně jako sušené švestky, bývala dobrým prodejním artiklem a rychlou cestou, jak si opatřit hotovost. Dnes už při přípravě povidel používají mnozí cukr. A taky ocet, který zabraňuje připalování. K jednoduššímu vaření povidel přispívají i nerezové hrnce s dvojitým dnem.

České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více  o zvycích, tradicích a mnohém dalším i  možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.


  1. zprávy

    Ulice Nová I. v Čelechovicích má novou tvář, říká starosta Stochova Roman Foršt

  2. info z radnice

    Slánský zpravodaj mimo jiné přináší kompletní program adventu

  3. zprávy

    Hřebeč slaví 10 let od udělení znaku a vlajky

  4. zprávy

    Královický dvůr hledá kuchaře, plat 40-60 tisíc

  5. kultura

    Poodhalili jsme pro vás roušku tajemství adventního období v historii i současnosti

  6. zprávy

    Po čtyřech letech přístál v Praze obr nebes Emirates A380, byli jsme u toho

  7. zprávy

    Dnes začíná adventní období tak zvaně železnou nedělí, české zvyky a tradice

  8. zprávy

    Kladno opět překvapilo, strom byl opět originálně rozsvícen, video, foto

  9. zprávy

    Slaný zahájilo advent tradičním zvoláním „Budiž světlo“, videa a foto

  10. zprávy

    Syn purkmistra zachránil čest města: Jak vznikla pověst o slánském znaku

  11. zprávy

    Radní schválili 154 žádostí o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové rodiny

  12. zprávy

    Svatý Ondřej dělá led a svatý Jiří jej láme, pranostiky a říkadla

  13. zprávy

    Zábavné věštby na svatého Ondřeje, lití olova a význam tvarů

  14. zprávy

    Přijďte podpořit malé sportovce v národní finále do sportovní haly Kladno

  15. video

    Požár plynového potrubí v Úholičkách si vyžádal evakuaci pěti domů

  16. zprávy

    Kde se všude rozsvítí vánoční stromy v neděli 1. prosince se dozvíte jen u nás

  17. zprávy

    Historický večer v Hřebči odhalí zajímavosti o lidech a spolcích regionu

  18. povidka

    Kronika rodinného chaosu:„Mami, co je to ta maturita?“ Při návštěvě veletrhu vzdělávání jsem se nestačil divit

  19. zprávy

    Na úhradu nákladů za energie poskytne Středočeský kraj svým organizacím sociálních služeb 8,5 milionu korun

  20. zprávy

    Čas adventu je i o pomoci opomíjeným a potřebným, POMOZTE ELIŠCE