Vaření povidel, sladká lidová tradice
Neděle, 3. listopadu 2024 06:43
Povidla, to byl jeden z typických způsobů zpracování ovoce. Byla především švestková, ale taky borůvková, hrušková, jablková, třešňová, šípková a další. Vyráběla se minimálně od 16. století.
Už tehdy, a je to písemně doložené, se v Praze v Ungeltu proclívaly hrnce povidel. Po bitvě na Bílé hoře, kdy šlechta odcházela do zahraničí, odnášela si s sebou i stravovací návyky. A tedy i způsoby zpracování ovoce. Tak recepty na přípravu povidel doputovaly do dalších zemí.
Vaření povidel to bývala velká společenská událost, která někdy trvala i několik dnů. Příbuzní a známí se sešli u toho, kdo vlastnil speciální povidlový kotel s míchadlem. Začínalo se brzy ráno. Nejdřív se navozily nebo nanosily řádně dozrálé švestky, které se případně nechaly i pro zvýšení obsahu cukru přejít prvními mrazíky. Někde se pak před vařením švestky vypeckovaly. Když bylo vyloupaných švestek dostatek, zatopilo se pod kotlem, do kterého se nasypaly. Jinde se zase hodily všechny švestky i s peckami do kotle a po rozvaření se cedily přes síta. Používaly se k tomu březová košťata, protože např. durancie jdou velmi špatně od pecky.
A vařilo se. Nasypalo se jen trochu švestek, protože velké množství by nikdo míchadlem „neutáhl“. Speciálním táhlem se míchadlem pohybovalo sem a tam. Po čase se přisypalo další množství švestek, vařívalo se i několik dní a nocí.
Dospělí se střídali v míchání, ženy i muži, čím byla hmota hustší, tím to bylo náročnější. Děti ochutnávaly, když byla švestková hmota polotuhá, říkalo se tomu lízačka, dospělí je odháněli, dívky pokukovaly po mládencích, a povídalo se.
Povidla se míchala a míchala, někdy i několik dnů. Vařila se takzvaně do černa, do vyvaření vody, bez přidání cukru. V tom se právě povidla liší od džemů a marmelád do kterých se cukr přidává. Tmavomodré plody mají přirozenou sladkost a kyselost, která výsledný produkt konzervuje. Dlouhým vařením se z ovoce tak dlouho odpařovala voda, až se dosáhlo kýžené hustoty. Hotová povidla se skladovala v kameninových hrncích, v nichž vydržela třeba i několik let.
Při vaření povidel bylo doporučováno: aby nádoby nebo kastroly byly zdrátovány, a aby se celá plocha dna stejně zahřívala. Pod ruku, kterou povidla mícháme, dáme si kastrol se studenou vodou, kterou častěji vyměňujeme, aby rozžhavená plotna nepálila na ruku. Vařečku máme s dlouhým držadlem, neboť povidla při vření stříkají. Vymažeme-li před vařením kastrol máslem, povidla se tak snadno nepřipálí. Rok 1947.
Na Kouřimsku se povidla vařila v několika hrncích či kotlích. V jednom se švestky rozvářely a když nebyly předem vypeckovány, cedily se cedníkem s velkými otvory. Ve druhém kotli se vařila vzniklá břečka a ve třetím se povidla dovářela na husto. Neustále se muselo důkladně míchat, aby se povidla nepřipálila a nezhořkla. Vařilo se několik dní za sebou a často v noci, kdy, již bylo po jiné práci. Povidla musela být tak hustá, že nepadala z kopisti, kterou se míchalo. Podobně se vařila povidla z jablek a hrušek.
Někde se povidla vařila ve velkém zabijačkovém hrnci, míchalo se velikou vařečkou, někdy to trvalo i déle než týden, protože se hrnec dával až na méně horkou plotnu. Povidla se vařila pomalu, švestky i s peckami, po odvádění se pasírovala malým březovým koštětem přes cedník. Hotová se taktéž uchovávala v kameninovém hrnci a pokud ztuhla, rozředila se v kastrolku trochou vody.
Povidla pak byla zdrojem cukru na zimu, ne každý měl med. A taky, stejně jako sušené švestky, bývala dobrým prodejním artiklem a rychlou cestou, jak si opatřit hotovost. Dnes už při přípravě povidel používají mnozí cukr. A taky ocet, který zabraňuje připalování. K jednoduššímu vaření povidel přispívají i nerezové hrnce s dvojitým dnem.
České zvyky, tradice a pranostiky – ilustrace která baví. Více o zvycích, tradicích a mnohém dalším i možnost zakoupit jedinečný kalendář naleznete ZDE.
-
video
Slavný Yutuber David Kubrt dorazí v sobotu do Osluchova na Staročeský jarmark
-
zprávy
Dopravní nehoda u Mšece: motorkář skončil v péči leteckých záchranářů
-
zprávy
Správnej nářez elektronický muziky zažiješ v Black Road Café na Kladně
-
zprávy
Z nemocnice Kladno se ozvalo varování: „Pozor, možné ohrožení“
-
zprávy
Nizozemský velvyslanec poděkoval městu Slaný za srdečné přijetí
-
zprávy
Pozvánka na výstavu: Krása světa objektivem Dagmar Stříbrné
-
zprávy
Proč „VÍTSKÉ“ pranostiky již 15. června poukazují na nejkratší den
-
zprávy
Prodej čerstvých kuřat z domácího chovu, Žižice u Slaného, 125korun již 18. a 19. června mapa na konci článku
-
zprávy
Honza Klimeš ovládl krajskou soutěž a míří na mistrovství republiky!
-
zprávy
Zemědělství na dosah: Farma v Ledcích otevře své brány veřejnosti
-
zprávy
Nemocnice Kladno nově otevírá ambulanci paliativní péče i pro veřejnost
-
zprávy
Strážníci na Kladně zadrželi řidiče s rozbitým oknem, bez technické a zdrogovaného
-
zprávy
Předpremiéra punkromantické komedie Kouzlo derby v Kině Hutník už 13. července
-
zprávy
Vladimír Hron se po 25. letech dnes představí v divadle ve Slaném
-
zprávy
Srážka dvou osobních vozidel na D6: řidička nedodržela bezpečnou vzdálenost, jedna zraněná
-
zprávy
Po desáté v tomto volebním období zasedalo zastupitelstvo města Kladno
-
zprávy
Z rozvodněného potoka ve Stehelčevsi zachraňovali kachňata. Pomáhali profesionální i dobrovolní hasiči
-
zprávy
Specialista na dvě kosmetické značky neunikl strážníkům na Kladně
-
zprávy
Zoopark Zájezd hlásí další přírůstky, tentokrát devět malých chameleónů
-
zprávy
Strážníci ve Slaném zachránili život – rozhodující byly sekundy