ĎURICA SAMK
ČSAD KLADNO Klapod
  • ĎURICA
  • ČSAD MHD Kladno
  • SAMK

Kronika rodinného chaosu: Žaludový guláš, uvařil jsem v lese dětem tajemný kotlík

Sobota, 19. října 2024 06:27

Příběhy ze života ne-obyčejného „ajťáka,“ otce tří dětí, neobyčejnou formou podané. Jiří May je úspěšným spisovatelem příběhů, jejichž autorem je sám život. Pokud o něm chcete vědět víc, čtěte do konce.

Foto: Jiří May

KRONIKA RODINNÉHO CHAOSU: Žaludový guláš: Uvařil jsem v lese dětem tajemný kotlík. Přežili jsme

Děti v cestopisu viděly domorodce vařit žaludy, takže jsme se rozhodli to zkusit taky. Po dvou hodinách vaření na ohni jsem se odvážil ochutnat a nebylo to špatné.

Když děti uvidí něco v televizi, zpravidla to končí otázkou: „Tati, můžeme to zkusit taky?“ Tentokrát šlo o žaludy, které v cestopisu vařili domorodci. A tak jsme vyrazili na podzimní výlet do přírody. Když jsem viděl ty žaludy na zemi, hned jsem věděl, co nás čeká. Děti se vrhly do sbírání, jako by objevily zlato. Manželka se na nás koukala s podezřením, ale neříkala nic.

Žaludy jsme nakonec domů nevezli. My totiž potřebovali opravdový zážitek. Rozdělali jsme ohýnek, postavili kotlík s vodou a vyloupané žaludy začali vařit. Ještě jsem je raději trochu pokrájel. Každých patnáct minut jsme měnili vodu. Nesmějte se, domorodci to přece dělali taky a děti se poslouchat musí. Zbavuje to žaludy hořkosti. Dvě hodiny jsme s dětmi hlídali oheň a já cítil, že přede mnou je velký moment. Konečně jsem se měl stát moderním „lovcem-sběračem“. Návrat k přírodě.

Když žaludy konečně změkly, cítil jsem se jako odvážný průzkumník. Ze všech lidí okolo jsem byl první, kdo ochutnal. Chutnalo to skoro jako spařené mandle těsně před tím, než je dáte pražit. Přidal jsem trochu soli, vyklopil tam vepřové ve skle a přikrájel pár hříbků. Říkám vám, Rumcajs by měl radost! Bašta jak od loupežníka. Děti jásaly, jako bychom právě vyhráli hlavní cenu za kulinářský objev. Co jim stačí ke štěstí, že?

Žaludy: Co jste možná nevěděli

Naše dobrodružství bylo zábavné a je škoda, že žaludy nejsou běžnou potravinou v naší kuchyni. Jak ukázali domorodci a další národy po celém světě, žaludy jsou bohaté na škrob, vlákninu a nenasycené tuky. Když je správně připravíte, mohou být chutnou a výživnou složkou jídelníčku.

Proč se však do žaludů pouštíme spíše v nouzi? Protože obsahují třísloviny, které jsou hořké a těžko stravitelné. Právě proto je nutné je před vařením několikrát povařit a vodu měnit, aby se tyto nežádoucí látky odstranily.

V některých zemích se z žaludů připravuje i mouka, která se používá pro pečení chleba nebo sušenek. A co třeba žaludovka? Tato „kávová náhražka“ z pečených žaludů má údajně jemnou, oříškovou chuť a je skvělá pro ty, kteří se vyhýbají kofeinu.

Co bude dál?
Příště možná zkusíme něco méně exotického, co nevyvolá v naší domácnosti rozdělení názorů. Ale co si budeme povídat, když chcete děti zabavit, žaludy na ohni jsou rozhodně lepší než další epizoda oblíbeného seriálu. A i kdyby manželka nesdílela naše nadšení, pro nás to bylo jako vařit se samotným Rumcajsem.

Kdo je Jirka

Usměvavý, skromný, empatický Kladeňák se smyslem pro humor, který ho nepřechází ani přesto že má tři děti, nebo právě proto. Únik z pracovního napětí a od obrazovky počítače nalezl ve formě sdílení osobních zážitků a pohledů na svět kolem sebe.

V relativně krátké době si získal více než sto padesát tisíc čtenářů napříč celou republikou a jeho příběhy, vydávané formou tří témat, jsou stále oblíbenější. Úspěch lze vysvětlit stylem  psaní, ve kterém se odráží jeho specifický pohled na vše okolo nás, protkaný přívětivým humorem s nepatrnou trochou nadsázky. Zdali je, dle jména, příbuzný s Karlem Mayem, známým otcem Vinetoua a Old Shatterhanda, tak to nám nechce prozradit.

Pokud chcete číst vice z jeho pera, stačí kliknout na jeden z odkazů níže.

Fake news CZ Satira Kronika rodinného chaosu

 



  1. zprávy

    Samosběr jahod na farmě Dryák u Slaného pokračuje, už je i česnek a výborná zmrzlina

  2. zprávy

    Brandýsek bude v sobotu patřit mladým hasičům. Na hřišti FK se chystá velké klání!

  3. zprávy

    Tři srnčátka zachráněna při sobotním létání: Zemědělci opět pomohli odhalit nečekané

  4. video

    Momentky z instalace výstavy soch Michala Trpáka „Mikrosvěty“ ve Slaném

  5. zprávy

    Víkend je plný akcí pro děti, kam zajít v sobotu vám přinášíme přehledně a jako jediní

  6. krimi

    Strážníci odhalili řidiče s blokací a pod vlivem drog a ženu za volantem, která nadýchala téměř tři promile alkoholu

  7. krimi

    Sedm lidí mohlo skončit v plamenech, zachránil je všímavý výpravčí, strážníci a hasiči

  8. zprávy

    Správnej nářez elektronický muziky zažiješ v Black Road Café na Kladně

  9. zprávy

    Kamion a poškozenou nádrží, uniklo 400 litrů nafty. Silnice u Bouchalky zasypaná sorbentem

  10. zprávy

    Uzavírka ulice Milady Horákové v Kladně potrvá od června do prosince. Důvodem je stavba podchodu a kanalizace

  11. zprávy

    Pod povrchem slánského náměstí se ukrývá kus historie!

  12. zprávy

    Nejde o to, co je logické, ale na co máte povolení

  13. zprávy

    Poštovice oslaví 130 let hasičské tradice: Přijďte na slavnostní výročí SDH

  14. zprávy

    Na dálnici D7 u Prahy roste nová lávka s naváděcí technikou pro letiště. Instalace probíhá hladce, ukazují noční snímky

  15. zprávy

    Pomůžete chránit čejky? Naučte se to na terénních školeních nebo pošlete info o hnízdních lokalitách.

  16. video

    Doporučujeme rezervaci: Prodej čerstvých kuřat z domácího chovu, Žižice u Slaného, 125korun za kilo již 5. – 6. června mapa na konci článku

  17. zprávy

    Hasiči v Kladně likvidovali požár roští v areálu bývalé Poldovky. Na místo je dovezla lokomotiva

  18. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi, akce vhodné pro všechny dospěláky

  19. kultura

    Pozvánka na country večer s kapelou Veterán Western – pohodová muzika pod širým nebem

  20. zprávy

    Strážníci v Rozdělově zachraňovali mládě sovy, dostalo jméno pan Pírko