Královské město Slaný založilo novou tradici, soutěž o nejlepší pecen chleba
Pátek, 4. října 2024 08:31
O soutěž Slánský pecen byl projeven neskutečný zájem. V soutěži, která obohatila program letošního Rožnění uherského býka, se sešly celkem desítky různých chlebů. A kdo upekl historicky první nejlepší Slánský pecen, to se dozvíte v článku.
Martin Hrabánek, starosta Královského města Slaný, uvedl pro Kladenské listy: ,, Nápad Kuby Hložka se ukázal jako naprosto geniální oživení tradičního rožnění býka. Vždyť chléb a sůl patří tradičně k historii národa. Soli máme dost, jen chléb chyběl. Už první ročník byl ukázkou zručnosti i mnohdy zděděných zkušeností. Vlastně jsem rád, že jsem nebyl v porotě. Neuměl bych rozhodnout o tom kdo byl nejlepší. Z mého pohledu zvítězil každý kdo se zúčastnil.“
.
Prvního ročníku se nezalekli ani sponzoři a tomu odpovídaly i ceny pro vítěze. A že to stálo za to, na to se podívejte sami.
1. místo: soutěžící Markéta Svobodová, chléb č. 15, 232 bodů, vyhrála dárkový voucher od hotelu Hejtmanský dvůr
2. místo: soutěžící Michal Žák, chléb č. 21, 201 bodů, vyhrál zapůjčení vozidla Škoda na víkend od AUTO Evžen Myslivec, včetně plné nádrže
3. místo: soutěžící Renáta Cinkais, chléb č. 30, 200 bodů, vyhrála víkendový pobyt pro čtyři osoby v krušnohorské roubence roubenky_slunny_vrch
2. místo: soutěžící Michal Žák, chléb č. 21, 201 bodů, vyhrál zapůjčení vozidla Škoda na víkend od AUTO Evžen Myslivec, včetně plné nádrže
3. místo: soutěžící Renáta Cinkais, chléb č. 30, 200 bodů, vyhrála víkendový pobyt pro čtyři osoby v krušnohorské roubence roubenky_slunny_vrch
Chleby hodnotila pětičlenná porota:
- Judita Petrová, bývalá slánská pekařka
- Monika Szigetiová, učitelka odborného výcviku SOU Slaný
- Martin Jirák, radní a bývalý provozovatel farmářského obchodu
- Zdeněk Řehák, dlouholetý pořadatel soutěže o nejlepší nádivku
- Radek Vondráček, místostarosta královského města Slaný, s opravdu vytříbenou chutí, poznatek redakce.
Naším redaktorům se povedlo zjistit, že jeden chléb byl vyroben z kvásku, který rodina uchovává vice než neuvěřitelných 100 let. V zájmu i budoucí objektivy rozhodčích, nebudeme sdělovat komu tato rodinná tradice náleží.
Za rok znovu, hlásit se mohou všichni, kteří svůj chléb považují za ten nej.