Mezinárodní den seniorů SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Mezinárodní den seniorů
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Zahrada Kladenského zámku prochází celkovou rekonstrukcí, potrvá do jara

Pátek, 27. září 2024 11:41

Po dvaceti letech projde Zahrada Kladenského zámku celkovou rekonstrukcí, své brány otevře veřejnosti na začátku jarní sezony.

Oblíbená destinace pro odpočinek, zábavu, rozmanité koncerty nebo romantickou svatbu. Zahrada Kladenského zámku patří mezi nejatraktivnější místa Kladna. Některé prvky jsou ale již v havarijním stavu nebo jinak nevyhovují současným potřebám. Po více jak 20 letech se proto zahrada dočká celkové přeměny. Rekonstrukce potrvá od 23. září do zahájení jarní kulturní sezóny příští rok.

„Na řadě je další dílčí krok v celkové revitalizaci centra našeho města. Když nyní navštívíte Zahradu Kladenského zámku, ocitnete se ve velmi hezké atmosféře, ale zub času se zde nezapře. Drolí se schody, na koncertech chodíme po trávníku a hlavní vchod není komfortní pro hendikepované Kladeňáky. Jedná se o nádherný kus města, který si obnovu zaslouží. Také za tímto projektem stojí úsilí našeho uvolněného radního pro rozvoj města, architekta Ondřeje Ryse. Je to opravdu člověk na svém místě,“ uvedl k zahájení další investiční akce primátor Milan Volf.

Celkový koncept a založení zahrady zůstane beze změn. Budou ochráněny a zachovány všechny stromy, mírně rozšířeny květinové záhony a přibydou lavičky. Nově využité materiály lépe zapadnou do historického prostředí barokního zámku a podtrhnou zdejší intimní a scénickou atmosféru. „Především vyměníme všechna betonová schodiště, která se rozpadají, za nová žulová. Také všechny betonové dlažby nahradíme přírodním kamenem. Úpravy se dotknou i veřejného osvětlení a celé plochy navazující na zámek, kde se konají koncerty. Rozšíříme i vstup do zahrady, který tak bude komfortnější a výrazně se zlepší bezbariérová přístupnost,“ představil hlavní změny Ing. arch. Ondřej Rys, uvolněný člen rady města pro oblast rozvoje města.

Zahrada bude po dokončení všech zmíněných změn připravená na rekonstrukci stodoly, která proběhne v příštím roce. „Vzhledem k tomu, že celá zahrada projde proměnou, nezapomínáme ani na budovu stodoly, ze které se stane kulturní společenské centrum se širokým záběrem. Obě investiční akce, byť jsou oddělené, na sebe plynule navazují. Proměnou projdou přilehlé i komunikace,“ dodal primátor Volf.

Město v Zádušní ulici vydláždí chodníky ve stejném rázu, jako na pěší zóně. Vznikne zde i parkovací pás zadlážděný žulovou dlažbou. Vozovka bude naopak asfaltová, aby došlo ke snížení hluku od projíždějících aut. Začátek prací v Zádušní ulici odstartuje v půlce října a do konce listopadu by měly být úpravy hotové. Společně se zmíněnou rekonstrukcí bude upravena i zahrada mezi stodolou a „zdrávkou“ v ulici Havířská.

Současná podoba zámecké zahrady vychází z generální rekonstrukce proběhlé v letech 2000 –2004. Ta kombinovala moderní prvky a sochařskou výzdobu s historickým kontextem původní zahrady, v níž trávilo čas panstvo a později představitelé benediktinského řádu. Od roku 2001 je součástí zahrady také medvědárium s rozlehlým výběhem a bazénem, ve kterém našly domov dvě medvědice, Marta a Míša, zanechané v roce 2001 ukrajinským cirkusem v Moravských Budějovicích.

 



  1. zprávy

    Kladenští strážníci instalovali v ulicích města další tři FIXPoINTY

  2. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Jak si nesplést sýkorku s parkovacím asistentem

  3. pozvánka

    Zdeňek Izer, předprodej spuštěn. jediné vystoupení na Kladně

  4. zprávy

    Město Slaný pořádá sbírku pro Moravu, přispět může každý

  5. zprávy

    Slánská galerie V Troubě představí budoucí novou čtvrť ve Slaném

  6. zprávy

    Zahrada Kladenského zámku prochází celkovou rekonstrukcí, potrvá do jara

  7. zprávy

    Strážníci z Kladna odjeli na pomoc povodněmi postižené Moravě

  8. zprávy

    Jestli vedle vás nežije masový vrah, to se dozvíte v Kině Sokol na Kladně

  9. zprávy

    Martin Hranáč v Kině Sokol na Kladně je přístupný až od 15 let, předprodej je spuštěn

  10. zprávy

    Pomozte Moravě s kladenskými strážníky

  11. zprávy

    Vážná dopravní nehoda v Kladně-Dubí si vyžádala tři zraněné

  12. zprávy

    V kladenské nemocnici bude opět den zdraví, využijte možnost vyšetření na místě

  13. zprávy

    Již po čtvrté bude v Kině Sokol country-folkový festival KLADENSKÝ SVAŘÁK

  14. zprávy

    Tlapková Patrola na Kladně, nový program se zábavou na celé odpoledne, jen v Kině Sokol

  15. video

    Bohemia Voice, jediný koncert na Kladně v Kině Sokol se blíží

  16. krimi

    Mladý muž zdevastoval svým vozidlem hříště ve dvou obcích i výběhy pro koně

  17. zprávy

    Pokud ho poznáváte, kontaktujte policisty 

  18. zprávy

    Uherský býk na rožni ve Slaném opět přilákal stovky lidí

  19. zprávy

    Minometný granát ve Stochově donutil k evakuaci desítky lidí, policie byla střehu

  20. pozvánka

    Do Kladna se chystá Janek Ledecký, lístky jsou stále v předprodeji