Taneční pro seniory SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Taneční pro seniory
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Kladenská nemocnice dokončila rekonstrukci bloku C2

Pondělí, 16. září 2024 06:10

Dlouho očekávaná akce, rekonstrukce bloku C2 Oblastní nemocnice Kladno, nemocnice Středočeského kraje, byla slavnostně zakončena. Uzavřela se tak náročná, ale velmi potřebná přestavba, která v praxi přináší komfort pro pacienty i zaměstnance nemocnice.

Investici za 360 milionů korun financoval jediný akcionář ON Kladno – Středočeský kraj. Stavbu na základě výsledků veřejné soutěže provedly společnosti GEOSAN GROUP, a.s. a Zlínstav a.s.

„Středočeské zdravotnictví se za poslední roky posunulo o několik tříd výš, a to nejen díky modernizacím a rekonstrukcím za stovky milionů korun, ale také díky lidem, kteří péči poskytují. Děkuji všem zaměstnancům kladenské nemocnice za to, jak uplynulých 24 měsíců zvládli v náhradních prostorách a pacientům samozřejmě za pochopení. Odměnou všem jsou nová oddělení, která odpovídají standardům 21. století, a já jsem moc rád, že jsem u této stavby mohl být od začátku,“ uvedl statutární náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví
Ing. Pavel Pavlík.

„Jsem velmi rád, že se rekonstrukci bloku C2 podařilo zdárně dokončit. Zázemí pro poskytování zdravotní péče se tak v naší nemocnici posouvá opět o laťku výš, a to jak z pohledu pacienta, tak zdravotníka,“ podotkl předseda představenstva kladenské nemocnice Ing. Jaromír Bureš. „V průběhu rekonstrukce jsme se sice snažili o co nejmenší narušení provozu, ale při tak velké stavební akci se určitým omezením vyhnout nedá. Rád bych proto poděkoval zaměstnancům, pacientům i návštěvníkům nemocnice za projevenou trpělivost. Poděkování patří také našemu akcionáři, Středočeskému kraji, bez jehož finanční pomoci by takovouto velkou investiční akci nebylo možné realizovat,“ dodal.

„Rekonstrukce bloku C2 se dotkla všech stavebních prvků od suterénu po střechu,“ vysvětlil technicko-provozní náměstek ON Kladno Ing. Radek Růžička. „Renovací prošly obvodový plášť, podlahy, všechny rozvody a další stavební prvky. Stará okna se vyměnila za nová, plastová s mikroventilací. Sedlovou střechu s asfaltovými šindeli nahradila nová plechová, falcovaná krytinou. Zateplil se také prostor nad 5. patrem bloku C2. Před budovou v atriu se rozšířila dlažba pro potřeby sanitních vozů a v okolí se vysadila nová zeleň,“ upřesnil.
Jak Ing. Radek Růžička ještě řekl, nemocnice pořídila nový nezbytný nábytek. Ten doplňuje a nahrazuje stávající vybavení, které se bude stěhovat s oddělením. „ Budova je tak připravena k dalšímu náročnému kroku, kterým je zpětné stěhování oddělení do definitivních prostor,“ doplnil.

Celá právě ukončená akce představovala další logický krok v modernizaci monobloku celé nemocnice. Navázala na již zrenovované objekty C1 a B a novostavbu budovy Centra akutní medicíny (CAM).

KONEČNÝ PLÁN KONKRÉTNÍHO UMÍSTĚNÍ ODDĚLENÍ
VE ZREKONSTRUOVANÉM BLOKU C2

  •      suterén: ambulance
  • ▪ přízemí: ambulance – urologie, ortopedie, gynekologie
  •  1. patro: ortopedické oddělení – lůžka
  •  2. patro: dětské oddělení – JIP, dětské oddělení – standardní lůžka
  •  3. patro: urologické oddělení – lůžka
  •  4. patro: gynekologicko-porodnické oddělení-úsek šestinedělí – lůžka, dětské oddělení – úsek novorozenců – lůžka

DALŠÍ MOŽNÉ PLÁNY NASTIŇUJE AKTUALIZOVANÝ
GENEREL ROZVOJE ON KLADNO

Jako nejbližší možné plány se nabízí pokračování rekonstrukce dalších částí monobloku kladenské nemocnice, které dosud renovací neprošly: jde o bloky A, částečně také D.

Nemocnice zadala aktualizaci generelu rozvoje monobloku v návaznosti na aktuální potřeby poskytované léčebné péče a požadavky zdravotních úseků. Jednotlivé specializace se průběžně vyvíjejí, a to jak v ambulantní, tak lůžkové části. Jde i o nové výzvy, například poskytování paliativní péče.

Původní generel nezohledňoval potřeby pneumologického a kožního oddělení. Nyní je již toto reflektováno.

Aktualizovaný generel rozvoje ON Kladno dále navrhuje do budoucna rozšíření monobloku o jeden celý nový blok tak, aby se všechna zdravotní oddělení mohla situovat do jednoho monobloku.

Výstavba nového bloku se jeví jako nejpraktičtější, protože po jeho dokončení by se do něj mohla nastěhovat oddělení, která dosud využívají bloky ještě celkově nezrenovované. Nebylo by tak nutné před dalšími rekonstrukcemi řešit složité logistické operace související s přesuny oddělení do náhradních prostor a zajištěním jejich provozu v náhradních částech nemocnice. Výrazně by se tak omezily průběžně se vyskytující tlaky na oddělení se stěhovat.

ON Kladno navíc výhledově plánuje rekonstrukci pavilonu G, kde by mohlo vzniknout ubytování pro zaměstnance nemocnice v podobě několika menších bytových jednotek.

„Plánů, jak dál nemocnici rozvíjet máme skutečně hodně. Jsou navíc velmi potřebné. Jejich realizace bude záležet na finančních možnostech Středočeského kraje, se kterým jsme připraveni dále, jak je dobrým, zavedeným zvykem, úzce a intenzivně spolupracovat,“ zmínil na závěr předseda představenstva ON Kladno Ing. Jaromír Bureš.

DOPLŇUJÍCÍ INFORMACE K PRŮBĚHŮM JEDNOTLIVÝCH ETAP
UKONČENÉ REKOSTRUKCE BLOKU C2

► Fáze 1 – jaro 2022 – březen 2023 – příprava prostor, kam se budou oddělení dislokovaná tehdy v bloku C2 stěhovat po dobu rekonstrukce bloku – během úprav dočasných prostor došlo ke zjištění určitých technických komplikací, bylo nutné vyřešit, například upravovat instalace – kompletní vyklízení bloku C2 skončilo v březnu 2023.

► Fáze 2 – od března 2023 – zahájení samotné rekonstrukce bloku C2 dle schváleného projektu – všechna oddělení z C2 už působila v náhradních prostorách – samotná rekonstrukce zahájena 15.3.2023 – šlo o kompletní demontáže, demolice veškerých vnitřních prostor a zařízení – zůstala pouze stavební část objektu, nosná konstrukce – jednalo se o velmi náročný proces, protože v 5. patře objektu C2 dál fungovala klinická laboratoř, 5. patra se rekonstrukce sice netýkala, nicméně i tak laboratoř fungovala občas ve ztížených podmínkách, za provozu se místem musely protahovat instalační trubky na střechu, zároveň se měnil plášť střechy, přidávala se izolace, navíc identifikován špatný stav střešních oken, došlo proto k výměně oken.

► Fáze 3 – po dokončení demoličních a demontážních prací – rekonstrukce musela respektovat stávající nosný systém budovy – stavba probíhala v souladu s projektovou dokumentací – projednala se pouze jediná výjimka – vyměnila se původně plánovaná lokalizace oddělení v rámci 2. a 3. patra: dětská JIP se umístila do 2. patra a lůžkové oddělení urologie do 3. pat

ra z důvodu operativnějšího přístupu k centrálním operačním sálům. Ty jsou umístěny právě ve 3. patře nemocnice. Šlo o logickou změnu, kdy urologie jako operační obor získala přímý přístup k operačním sálům. Současně se dětská JIP ve 2. patře bude nacházet na stejném podlaží jako ostatní oddělení JIP kladenské nemocnice. Jinak až na velmi drobné dispoziční změny rekonstrukce probíhala v souladu s projektem.

 



  1. foto

    FOTO: Na slánském zimáku trénovaly záchranné složky

  2. kultura

    Číšník, hvězda sociálních sítí Martin Hranáč, jen jednou v kině Sokol na Kladně

  3. sport

    Kladno podporuje sportovce, dokáže ocenit a podpořit úspěšné týmy

  4. zprávy

    Opět pomůžeme půjčkou sociálním službám, říká radní kraje Martin Hrabánek

  5. krimi

    Brzy bude snad konec problémů s UK v klubu Best na Kladně

  6. zprávy

    Prezentace technického vzdělávání kladenského regionu, pro rodiče i děti

  7. zprávy

    Tlapková patrola s doprovodným programem, užijte si odpoledne v Kině Sokol

  8. krimi

    Řidiči POZOR, páteřní komunikace z Kladna do Hřebče je uzavřena

  9. info z radnice

    Nová sportovní hala ve Slaném získala dvě ocenění jako jediná ze staveb roku

  10. pozvánka

    Předprodej na vánočního Ledeckého je zahájen, lístky rychle mizí

  11. zprávy

    Jak poznat masového vraha a jestli nežije ve vašem okolí, to se dozvíte v Kině Sokol na Kladně

  12. akce

    Vydejte se pěšky nebo na kole, s dětmi i pejsky, „Do Žiliny bez pasu“, už v sobotu

  13. sport

    Kanonýři Kladno se vrátili na superligovou scénu. Primárním cílem je nejvyšší soutěž udržet

  14. zprávy

    Kladenská nemocnice dokončila rekonstrukci bloku C2

  15. zprávy

    Kamenný Most dostane od kraje 100 000, Hrdlív téměř půl milionu

  16. zprávy

    Dotačně pomůžeme poskytovatelům sociálních služeb, říká radní kraje Hrabánek

  17. zprávy

    Kladenské divadlo může žádat o dotace, kraj rozdělí 5,5 milionu

  18. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Tati, bráchu kopají do hlavy a mlátí mu hlavou o obrubník

  19. zprávy

    Královice, Jarpice, Stradonice a Páleč dostanou od kraje peníze na silnice

  20. zprávy

    Karel Kahovec George & Beatovens, legendy vystoupí v Kině Sokol na Kladně