Taneční pro seniory SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Taneční pro seniory
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Mnoho novinek nachystala Středočeská vědecká knihovna v Kladně

Pátek, 30. srpna 2024 09:32

Vážené čtenářky, milí čtenáři a přátelé knihovny. Již od 2. září je pro vás přichystáno několik větších změn. O důvod víc, stát se  pravidelným návštěvníkem.

Předně se po mnoha letech mění otevírací doba. K lepšímu. Nyní můžete v  knihovně studovat, pracovat, trávit čas s dětmi nebo i jen tak zevlovat 6 dní v týdnu – od pondělí do pátku od 9:00 do 18:00 hodin a v sobotu od 9:00 do 12:00 hodin.

Další velkou změnou je soustředění výdejního a návratového provozu do přízemních prostor. Čtenáři, kteří mají o výběru svých knih předem jasno, tak už nemusí běhat do patra. Zároveň se tím služby zpřístupní i lidem s fyzickým hendikepem. Zachován zůstal i výstavní prostor, takže ani milovníci umění nepřijdou o možnost setkávání se s výtvarným uměním.

Prostory k tichému studiu uživatelé nově naleznou v 1. patře v zadní části půjčovny v místnosti s okny do dvora. Během podzimu zde ještě proběhnou menší úpravy, aby jste nebyli při studiu rušeni. Pracovníci knihovny se omlouvají za komplikace.

Od 5.září, vždy ve čtvrtek u nás najdete informační stánek Úřadu práce, kde se dozvíte nejnovější informace o digitálním vzdělávání pro zájemce z řad široké veřejnosti Jsemvkurzu.cz.

Vydělávejte více díky digitálním kurzům
Individuální zájemci mají k dispozici částku max. 50 tis. na 3 roky (částka je složena z příspěvku na vzdělávání a mzdu), je zde 18 % spoluúčast, kterou hradí zájemce sám, na její pokrytí budou moci nízkopříjmové skupiny čerpat příspěvek
Přijďte se dozvědět více. Zástupci úřadu vám pomohou vybrat kurz na míru.

Program na měsíc září

11. září od 18:00 hodin                                                                                                                Anatol Svahilec a spol. – Nevyžádaná rada,zahrada knihovny                                            V rámci festivalu Středočeské kulturní léto vás zveme na mystifikační diskusní pořad občanské poradny, jež poradí i s tím, co jste celý život dělali docela správně. Debata, ve které se otevřeně dozvíte především nic podstatného! Improvizační divadlo pod taktovkou známého performera a slampoetristy Anatola Svahilce. Vstupenky jsou již v předprodeji u pultu informační služby v 1. patře knihovny. Vstupné: 150 Kč / *100 Kč ZTP, senioři, studenti. Do vyprodání kapacity.

18. září, 18:00-21:00 hodin                                                                                                         Noc literatury 2024                                                                                                                      Čtyři místa, čtyři interpreti, čtyři zajímavé ukázky ze současné evropské literatury a jako bonus čtyři hudební programy. Přijďte zažít magický večer na neobvyklá místa se stejně naladěnými lidmi. Těšit se můžete na zajímavé osobnosti, skvělou atmosféru a pestrý výběr hudebních vystoupení. Vstup na všechna stanoviště je zdarma. Podrobnosti naleznete na našem webu po rozkliknutí vloženého odkazu ZDE

VÝSTAVY:

17. září- 17. října. Knihovna 3. tisíciletí                                                                                   Jak by mohla vypadat moderní krajská knihovna v ideálním světě bez omezení? Své vize ve Středočeské vědecké knihovně představí studenti atelieru prof. Ing. arch. Michala Hlaváčka z FSv ČVUT. Diskuze k návrhům na téma adaptace knihovny, za přítomnosti zástupců ČVUT, proběhne na vernisáži v prostorách knihovny. Vernisáž proběhne 16. září v 18:00 hodin. Část návrhů bude poté možné ještě zhlédnout v obchodním centru Central Kladno, a to od 23. září do 30. října.

PRO SENIORY:

Oblíbený společenský klub pro seniory BUĎME SI BLÍŽ v září proběhne v následujících termínech:

9. září od 13:30 do 15:30 hodin – Výlet do historie – Třicetiletá válka s Týnou Šimlovou

Prázdniny končí, školáci se vrací do lavic, aby načerpali nové vědomosti. Nezůstaneme pozadu a připomeneme si hlavní příčiny a události Třicetileté války s kolegyní Kristýnou Šimlovou.

23. září od 13:30 do 15:30 hodin – Podzimní tvoření – Věnečky z bavlny a quillingu

Technika quillingu vás posledně zaujala, neskutečně se vám tvorba dařila a vznikly krásné krásné výrobky. A tak věnce jarní tentokrát zaměníme za podzimní… Jistě to bude opět parádní!
Vstup na všechna setkání klubu je ZDARMA!

DALŠÍ:

25. zář í od17:30 – Pavla Apostolaki: Okcitánie – šarmantní kout Francie                   Tato přednáška se koná v rámci Francouzských dnů v Kladně ve spolupráci s Francouzsko-českým klubem Kladno.
Okcitánie, historická oblast v dnešní jihozápadní Francii je plná přírodních, architektonických a gastronomických pozoruhodností. S novinářkou Pavlou Apostolaki se vypravíte za fialkovými produkty, do pyrenejských lázní, na oslí farmu, za pěstováním borytu barvířského a za výrobou armagnacu. Poznáte také nejkrásnější vesničky Francie, putování po Svatojakubské cestě a nakonec se lodí projedete po kanálu řeky Garonny. Vstupné: 120 Kč/ *80 Kč ZTP, studenti, senioři. Vstupenky zakoupíte před začátkem přednášky na místě.

26. září od16:00 – Fit mozek – tréninky paměti                                                                Hledáte často klíče nebo mobil? Nemůžete si vzpomenout, jestli jste vypnuli žehličku? A co že jste to chtěli před chvílí vlastně udělat? Srdečně vás zveme na sérii tréninků paměti, které jsou určeny všem zájemcům od 15 let. Tyto workshopy jsou ideální pro studenty, dospělé a seniory, kteří chtějí zlepšit své kognitivní schopnosti, posílit paměť a naučit se efektivní paměťové techniky.

Na úvodní informační lekci se dozvíte o fungování a druzích paměti a povíme vám, jak budou probíhat následující lekce. Toto setkání se uskuteční ve velké studovně v 1. patře.

28. září od 14:00 hodin – Zdeněk Pospíšil – Procházka po zajímavých vilách v okolí kladenského divadla – Výstavní vilová čtvrť v dolní části Kladna je jak zajímavou ukázkou architektury, tak místem řady pozoruhodných historických osudů spojených s významnými osobnostmi města. Provede vás po nich Zdeněk Pospíšil a ukáže vám, že zajímavé stavební objekty lze nalézt i mimo centrum Kladna.

Nutná rezervace, počet účastníků je omezen na 50 osob. Rezervace míst ZDE! Sraz v sobotu 28. 9. v 14:00, před Středočeskou vědeckou knihovnou v Kladně. Vstupné: 50 Kč



  1. zprávy

    Kladenské divadlo může žádat o dotace, kraj rozdělí 5,5 milionu

  2. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Tati, bráchu kopají do hlavy a mlátí mu hlavou o obrubník

  3. akce

    Vydejte se pěšky nebo na kole, s dětmi i pejsky, „Do Žiliny bez pasu“, už v sobotu

  4. zprávy

    Královice, Jarpice, Stradonice a Páleč dostanou od kraje peníze na silnice

  5. zprávy

    Karel Kahovec George & Beatovens, legendy vystoupí v Kině Sokol na Kladně

  6. akce

    Tradiční pochod „DO ŽILINY BEZ PASU“ se blíží – letos slaví 22. let od svého založení

  7. video

    Unikátní akvadukt zprovoznili ve Slaném, jediný funkční v ČR

  8. kultura

    Crazy talk show Martina Hranáče můžete vidět v kině Sokol

  9. zprávy

    Kladenské náměstí Karla Kindla prochází revitalizací

  10. zprávy

    Poběžíte se Zooparkem Zájezd pro chameleony? Registrujte se včas.

  11. krimi

    Zloděj se z kola radoval jen hodinu, vypátrali ho kladenští strážníci

  12. zprávy

    Školám v Kladně opět vyhrožují, některé evakuují, email dostalo 2 500 škol v ČR

  13. pozvánka

    Kladno na vánoční notu letos naladí Janek Ledecký

  14. zprávy

    Ke zklidnění dopravy strážníci v Kladně instalovali další maketu policisty

  15. krimi

    Dívka skočila ze Sítenského mostu, policie zjišťuje proč chtěla spáchat sebevraždu

  16. zprávy

    Kladenská škola E. Beneše mění svůj název

  17. zprávy

    Bohemia Voice, jediný koncert na Kladně v Kině Sokol

  18. zprávy

    Dny města Kladna 2024 jsou již jen vzpomínkou, podívejte se na foto a videa

  19. kultura

    „Bylo X Nebylo?!, komiksové legendy ze Slaného a Slánska“ k vidění v muzeu ve Slaném

  20. zprávy

    Párty ve stylu Tlapkové patroly vykouzlí úsměv na tváři vašeho dítěte v kladenském Kině Sokol