Taneční pro seniory SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Taneční pro seniory
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Na Kladenském zámku se usídlí Broučci

Úterý, 27. srpna 2024 06:11

Město Kladno navázalo spolupráci se Zdeňkem Podhůrským, synem světoznámého loutkáře a výtvarníka Architekta Zdeňka Podhůrského. Jejím výsledkem bude renovace unikátních loutek a vytvoření stálé expozice věnované celoživotnímu dílu tohoto významného umělce, který se nejvíce proslavil svou prací na kultovním seriálu Broučci.

Na Kladenském zámku se usídlí Broučci

Nová expozice s názvem Nejen BROUČCI Zdeňka Podhůrského nabídne návštěvníkům unikátní pohled do světa české animace a loutkového divadla. Statutární město Kladno má díky synovi Podhůrského pro výstavu k dispozici nepřeberné množství podkladů. Mezi nimi se nachází stovky originálních loutek, kresby, technické výkresy, fotografie a diapozitivy, které dohromady tvoří tisíce unikátních exponátů.

„Zjistili jsme, že herec Zdeněk Podhůrský má obrovskou sbírku loutek, postaviček a dalších předmětů po svém otci, světově uznávaném loutkáři a výtvarníkovi. Tato sbírka ale vyžaduje nákladné a pracné restaurování, se kterou panu Podhůrskému opakovaně nepomohly státní instituce včetně ministerstva kultury. Pomoc tedy nabídlo město Kladno a rozhodli jsme s panem Podhůrským navázat dlouhodobou spolupráci. Jejím výsledkem bude záchrana mnoha unikátů a stálá expozice na Kladenském zámku, která doplní populárního Krtečka a děti i rodiči přenese do světa české animace, pohádkových seriálů a večerníčků. Zároveň se u sbírky a expozice loutek přirozeně nabízí propojení s naším loutkovým Divadlem Lampion,“ těší kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno).

„Jsem velmi rád, že se konečně našel vhodný prostor pro vystavení všeho, co tady táta zanechal. Byl to nesmírně tvořivý člověk, jeho dílo je skutečně rozsáhlé a rozhodně si zaslouží zviditelnění a připomenutí zlaté éry české loutky, doby, kdy jsme byli loutkovou velmocí. A to, že bude ve společnosti Zdeňka Milera je úžasné, osobně se přátelili, já dostal jako malý kluk od pana Milera kresbu Štěňátka. Moc si vážím spolupráce s městem Kladnem a věřím, že chystaná výstava návštěvníky nadchne,“ uvedl Zdeněk Podhůrský.

Výstava bude instalována v prostorách Kladenského zámku, kde bude sousedit s již zavedenou expozicí Zdeněk Miler, nejen Krtek. Oba umělci, Zdeněk Podhůrský a Zdeněk Miler, jsou neodmyslitelně spjati se slavnou historií českého animovaného filmu a je dva spojuje tvorba pro legendární studio Bratři v triku.

Slavnostní otevření výstavy je plánováno na první čtvrtletí roku 2025. Město Kladno tímto projektem nejen že vzdává hold významnému tvůrci české animace, ale zároveň rozšiřuje kulturní nabídku pro své obyvatele i návštěvníky z celého světa.

Architekt Zdeněk Podhůrský (19.9.1920 – 31.3.1981) se proslavil jako jeden z nejvýznamnějších českých loutkářů a výtvarníků. Jeho loutky zůstávají nadčasovým odkazem československé kultury, ať už jde o ikonické postavy z Večerníčků Broučci, nebo z pohádek jako Příběhy čokoládového panáčka a Neználkovy příhody. Podhůrský vytvořil kolem stovky prototypů hraček pro československý průmysl a věnoval se návrhům divadelních loutek i dekorací pro domácí loutková divadélka. Jeho práce byla vystavována na desítkách výstav doma i v zahraničí, kde získal prestižní ocenění, včetně zlaté medaile na světové výstavě Expo ’58 v Bruselu.

Zdroj: Město Kladno


  1. foto

    FOTO: Na slánském zimáku trénovaly záchranné složky

  2. kultura

    Číšník, hvězda sociálních sítí Martin Hranáč, jen jednou v kině Sokol na Kladně

  3. sport

    Kladno podporuje sportovce, dokáže ocenit a podpořit úspěšné týmy

  4. zprávy

    Opět pomůžeme půjčkou sociálním službám, říká radní kraje Martin Hrabánek

  5. krimi

    Brzy bude snad konec problémů s UK v klubu Best na Kladně

  6. zprávy

    Prezentace technického vzdělávání kladenského regionu, pro rodiče i děti

  7. zprávy

    Tlapková patrola s doprovodným programem, užijte si odpoledne v Kině Sokol

  8. krimi

    Řidiči POZOR, páteřní komunikace z Kladna do Hřebče je uzavřena

  9. info z radnice

    Nová sportovní hala ve Slaném získala dvě ocenění jako jediná ze staveb roku

  10. pozvánka

    Předprodej na vánočního Ledeckého je zahájen, lístky rychle mizí

  11. zprávy

    Jak poznat masového vraha a jestli nežije ve vašem okolí, to se dozvíte v Kině Sokol na Kladně

  12. akce

    Vydejte se pěšky nebo na kole, s dětmi i pejsky, „Do Žiliny bez pasu“, už v sobotu

  13. sport

    Kanonýři Kladno se vrátili na superligovou scénu. Primárním cílem je nejvyšší soutěž udržet

  14. zprávy

    Kladenská nemocnice dokončila rekonstrukci bloku C2

  15. zprávy

    Kamenný Most dostane od kraje 100 000, Hrdlív téměř půl milionu

  16. zprávy

    Dotačně pomůžeme poskytovatelům sociálních služeb, říká radní kraje Hrabánek

  17. zprávy

    Kladenské divadlo může žádat o dotace, kraj rozdělí 5,5 milionu

  18. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Tati, bráchu kopají do hlavy a mlátí mu hlavou o obrubník

  19. zprávy

    Královice, Jarpice, Stradonice a Páleč dostanou od kraje peníze na silnice

  20. video

    Unikátní akvadukt zprovoznili ve Slaném, jediný funkční v ČR