Taneční pro seniory SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Taneční pro seniory
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Otrávení králíci mi zachránili dceru. Pozor na pryskyřník. Roste všude!

Neděle, 14. července 2024 11:46

Příběhy ze života ne-obyčejného „ajťáka,“ otce tří dětí, neobyčejnou formou podané, Podařilo se nám navázat spolupráci s Jiřím Mayem, úspěšným spisovatelem příběhů, jejichž autorem je sám život. Pokud o něm chcete vědět víc, čtěte do konce.

Foto: Jiří May

KRONIKA RODINÉHO CHAOSU:

Procházka parkem málem skončila špatně. Dcera zkoušela uplést věneček z pryskyřníku prudkého. Naštěstí jsem si vzpomněl, jak jsem v mládí omylem babičce otrávil stejnou rostlinou králíky.

Krásné sobotní odpoledne bylo jako dělané na procházku. Výjimečně jsem čtyřletou dceru netrápil túrou do lesa a naukou technik přežití. Maminka ani učitelky ve školce tuto snahu neocení. Stavění nouzového přístřešku, rozdělání ohně pomocí brýlové čočky či základní školení o jedlých plodech v lese není obsaženo v osnovách mateřinek. Planety naší sluneční soustavy však ano.

Prckové v třídě nejmenších sotva mluví a právě se naučili používat správně toaletu. Zcela jistě v tomto věku upotřebí znalost planet sluneční soustavy. Možná by jim základní nauka jedlých plodů a rostlin v přírodě byla užitečná víc. Mé dceři určitě. Jinak by si nechtěla uplést věneček z pryskyřníku.

U nás ve městě máme obrovský park, který vznikl z bývalých sadů. Rostou zde jabloně, hrušně, švestky, ořešáky atd. Vše ve velkém množství. Koncem léta a na podzim je to ráj pro děti a spoluobčany, kteří si zdarma natrhají zásobu na celou zimu. Teď je to jedna obrovská rozkvetlá zahrada.

Foto: Jiří May

S dcerkou jsme si sedli uprostřed louky a bavili se foukáním do pampelišek a pozorováním bílých padáčků, které odnášel vítr. Moje malá víla si chtěla uplést věneček, nebo možná jen natrhat kytici. Jak tak trhala žluté květinky, vybavila se mi vzpomínka z dětství. Prázdniny u babičky na venkově. Trhám stejné kytky společně s pampeliškovými listy a plnou náruč házím chlupáčům do králíkárny. Pak střih a vidím 6 králičích kůží na napínácích. Brr. V panice jsem vytrhnul holce kytku z ruky a v blízkém potůčku vydrhnul ruce. Chudák malá. Asi si myslela, že jsem se zbláznil. Rychle koukám do mobilu a je to tam. Pryskyřník prudký.

Je sice jedovatý, ale má reakce byla neadekvátní. Prostě jsem se vyplašil! Viděl jsem v duchu ty králičí kůže a… Raději ani nemyslet. Rostlina by údajně způsobila maximálně puchýřky. Obsahuje silné jedy ranunkulin a anemonin. Kdyby rostlinu omylem snědla, asi by zvracela a měla průjem. Dám pod článek pár odkazů s podrobnějším popisem jedovatých rostlin, které celkem běžně rostou ve vašem okolí.

Po této příhodě jsme se vydali domů a já si více všímal rostlin v parku i na sídlišti. Tis, jalovec chvojka, zlatý déšť, bolševník. Jéžiš, to je hrůza. Kdo to sem dal? 20 let jsem si jich ani nevšiml. Teď se u každé jedovaté rostliny zastavuji a dcerku důrazně upozorňuji, že na ně nemá ani sahat. Přeháním? Možná. V každém případě jí tato znalost může ušetřit bolest a trápení. Třeba i vašim dětem. Co myslíte?

Více o rostlině, zdroj Wikipedie:   Pryskyřník prudký

Autor, Foto: Jiří May

Kdo je Jirka

Usměvavý, skromný, empatický Kladeňák se smyslem pro humor, který ho nepřechází ani přesto že má tři děti, nebo právě proto. Únik z pracovního napětí a od obrazovky počítače nalezl ve formě sdílení osobních zážitků a pohledů na svět kolem sebe.

V relativně krátké době si získal více než sto padesát tisíc čtenářů napříč celou republikou a jeho příběhy, vydávané formou tří témat, jsou stále oblíbenější. Úspěch lze vysvětlit stylem  psaní, ve kterém se odráží jeho specifický pohled na vše okolo nás, protkaný přívětivým humorem s nepatrnou trochou nadsázky. Zdali je, dle jména, příbuzný s Karlem Mayem, známým otcem Vinetoua a Old Shatterhanda, tak to nám nechce prozradit.

Pokud chcete číst vice z jeho pera, stačí kliknout na jeden z odkazů níže.

Fake news CZ Satira Kronika rodinného chaosu

 





  1. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Jak jsem synovi vysvětloval násilí na českých školách

  2. zprávy

    Mladé hudební talenty podpoří Středočeský kraj téměř milionem korun

  3. video

    Dny města Kladna 2024 – PÁTEK

  4. zprávy

    Pozor na podvodníky se vstupenkami na Dny města Kladna, policie varuje

  5. zprávy

    Další výhružku bombovým útokem obdrželo téměř 500 škol

  6. zprávy

    Forenzní identifikační značení jízdních kol a koloběžek pokračuje i na podzim

  7. zprávy

    Karel Kahovec George & Beatovens, legendy vystoupí v Kině Sokol na Kladně

  8. zprávy

    Casting do Zlobidel v neděli ve Slaném, jedinečná šance pro děti

  9. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi, akce i pro dospělé

  10. zprávy

    Ochutnávka vín, oficiální otevření jediného funkčního akvaduktu, to bude sobota ve Slaném

  11. zprávy

    Dny města Kladna startují již zítra od 15.00 hodin

  12. krimi

    Policisté posílili dohled nad bezpečností v silničním provozu, dohlíželi na návrat z prázdnin

  13. zprávy

    Královice u Slaného ovládly pohádkové bytosti a obsadil filmový štáb

  14. krimi

    Stovkám škol přišlo oznámení o bombovém útoku, policie intenzivně vše prověřuje

  15. zprávy

    Ve Slaném, již ve čtvrtek, proběhne nábor malých fotbalistů

  16. zprávy

    Zářijové vydání zpravodaje Slánská radnice právě vyšlo

  17. video

    Casting do Zlobidel bude ve Slaném už v neděli, jedinečná šance pro děti

  18. zprávy

    Překročení rychlosti se nevyplácí

  19. zprávy

    100 let hokeje na Kladně, unikátní kniha bude v prodeji od pátku 20. září

  20. pozvánka

    Prázdniny jsou za námi. Vánoce v Kladně ovládne Janek Ledecký