Taneční pro seniory SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Taneční pro seniory
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Další ohromný úspěch chovatelů, v Zooparku Zájezd se vylíhly dvě sovice sněžní

Čtvrtek, 11. července 2024 13:09

íSezona plná mláďat a významných odchovů v Zooparku Zájezd nebere konce! V nedávno vybudované voliéře pro sovice sněžní se z vajec vyklubala dvě mláďata. Chovatelé kolem nich chodí po špičkách a dělají vše pro to, aby měla ten nejlepší start do života.

Možná si někteří návštěvníci v poslední době všimli nevšedního uspořádání ve voliéře, kterou obývá pár sovic sněžních. Většinou velmi dominantní samice se ztratila z dohledu a samec začal být nebývale ostražitý. To vše má svůj pádný důvod – sovice totiž začaly koncem května hnízdit a před několika dny se z vajec vylíhla dvě ochmýřená mláďata. Chovatelé celý proces bedlivě sledovali, ale neopovažovali se sovu na hnízdě rušit. „Na slavnostním otevření nové voliéry pro sovice se zástupci magistrátu Města Kladna, které vybudování expozice finančně podpořilo, jsme sovám popřáli brzké přírůstky. Netušili jsme však, že přijdou hned v dalším roce,“ směje se kurátor Jiří Marek. Otevření voliéry přijeli v dubnu 2023 osobně podpořit náměstek primátora Města Kladna Robert Bezděk a Radovan Víta, vedoucí Odboru životního prostředí.

Foto: Dan Koleška, Jitka Jonáková, Jiří Marek

Chovatelka Jitka Jonáková k probíhajícímu hnízdění sovic dodává: „Samici jsme na hnízdě pozorovali od 25. května. Ke stavbě hnízda, které je spíš vyhloubená jamka v zemi, využila plošinu v horní části voliéry, kam jsme už při stavbě expozice namíchali písek se zeminou jako substrát. Se začátkem hnízdění jsme zvýšili příděl potravy, abychom zajistili co nejlepší podmínky pro samici. O tu se samec perfektně staral a na zavolání samice okamžitě nosil kuřátka nebo myšky. 29. června jsem si všimla, že je veškerá nabízená potrava z ranního krmení spotřebovaná a hned bylo jasné, že ve voliéře přibyli noví strávníci. Zahlédli jsme vždy jen jedno mládě, ale podle zvuků jsme tušili, že se ozývají minimálně dvě,“. Ze čtyř vajec se skutečně vylíhla dvě mláďata, druhá polovina vajec nebyla oplozená. „To není vůbec špatný výsledek, vzhledem k tomu, že naše tříletá samice hnízdí poprvé. Vybrala si pro hnízdo skvělé místo v nejvyšší části voliéry, kde je hodně vegetace. Návštěvníci tam mohou nahlédnout otvorem v dřevěné stěně. Výhoda je, že tak nedochází k vyrušování při hnízdění. Přesně s tímto záměrem jsme stěnu s průzory budovali,“ dodává Marek. A jaké budou nejbližší dny malých soviček, které návštěvníci znají jako Hedviku z filmů o Harry Potterovi? „Za pár dní malé sovy odchytíme a okroužkujeme, abychom je mohli později spolehlivě rozpoznat. Nějakou dobu budou mít prachové peří, ale jakmile jim narostou pírka, odebereme vzorky pro určení pohlaví pomocí analýzy DNA,“ uzavírá kurátor.

Sovice sněžní je velký druh sovy s denní aktivitou ze severních oblastí Evropy, Asie a Ameriky. Samci jsou téměř čistě bílí s pouze několika tmavými skvrnami. Samice jsou

naopak velmi skvrnité. Za potravou často kočuje na delší vzdálenosti. V době páření žije v páru a o mláďata se společně starají oba rodiče. Hnízdí zpravidla na zemi.

Zoopark Zájezd je otevřen každý den – v letní sezoně od 9:00 do 18:00 hodin Návštěvníci zde najdou největší veřejně dostupnou kolekci chameleonů na světě, kriticky ohrožené druhy žab, vzácné latinskoamerické pěvce, 5 druhů lemurů a mnoho dalšího. Perfektní zázemí rodinám s dětmi nabízí velké dětské hřiště, množství interaktivních vzdělávacích prvků, kavárna s výběrovou kávou nebo kvalitní produkty v občerstvení. Více na www.zoopark-zajezd.cz.




  1. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Jak jsem synovi vysvětloval násilí na českých školách

  2. zprávy

    Mladé hudební talenty podpoří Středočeský kraj téměř milionem korun

  3. video

    Dny města Kladna 2024 – PÁTEK

  4. zprávy

    Pozor na podvodníky se vstupenkami na Dny města Kladna, policie varuje

  5. zprávy

    Další výhružku bombovým útokem obdrželo téměř 500 škol

  6. zprávy

    Forenzní identifikační značení jízdních kol a koloběžek pokračuje i na podzim

  7. zprávy

    Karel Kahovec George & Beatovens, legendy vystoupí v Kině Sokol na Kladně

  8. zprávy

    Casting do Zlobidel v neděli ve Slaném, jedinečná šance pro děti

  9. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi, akce i pro dospělé

  10. zprávy

    Ochutnávka vín, oficiální otevření jediného funkčního akvaduktu, to bude sobota ve Slaném

  11. zprávy

    Dny města Kladna startují již zítra od 15.00 hodin

  12. krimi

    Policisté posílili dohled nad bezpečností v silničním provozu, dohlíželi na návrat z prázdnin

  13. zprávy

    Královice u Slaného ovládly pohádkové bytosti a obsadil filmový štáb

  14. krimi

    Stovkám škol přišlo oznámení o bombovém útoku, policie intenzivně vše prověřuje

  15. zprávy

    Ve Slaném, již ve čtvrtek, proběhne nábor malých fotbalistů

  16. zprávy

    Zářijové vydání zpravodaje Slánská radnice právě vyšlo

  17. video

    Casting do Zlobidel bude ve Slaném už v neděli, jedinečná šance pro děti

  18. zprávy

    Překročení rychlosti se nevyplácí

  19. zprávy

    100 let hokeje na Kladně, unikátní kniha bude v prodeji od pátku 20. září

  20. pozvánka

    Prázdniny jsou za námi. Vánoce v Kladně ovládne Janek Ledecký