Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Světový týden respektu k porodu si připomněli také v kladenské porodnici

Úterý, 11. června 2024 06:04

Kladenská porodnice sleduje moderní trendy současného porodnictví.Porodnice Oblastní nemocnice Kladno patří mezi kvalitní zařízení ve Středočeském kraji. Budoucím maminkám nejen ze širokého okolí, ale i vzdálenějších míst nabízí komplexní, kvalitní a hlavně bezpečné zdravotní služby vedoucí ke zdárnému přivítání nového potomka na svět.

Ročně se  v Kladně rodí stovky miminek. Těhotným ženám je k dispozici zkušený personál s velmi vysokou odbornou erudicí a laskavým rodinným přístupem. Navíc se prostředí porodnice neustále vylepšuje: již letos se zcela nových prostor dočká oddělení šestinedělí. V rámci Světového týdne respektu k porodu, který proběhl v týdnu od 13. do 19. května kladenská porodnice zpracovala stručný souhrn péče, kterou budoucím maminkám a jejich miminkům nabízí.

Vybavení porodních místností

Čtyři prostorné, moderní a útulné porodní místnosti při samotném porodu zaručují dostatečné zázemí nejen pro maminky, ale také jejich doprovod. Porodní místnosti, které před několika málo lety prošly kompletní rekonstrukcí, jsou vybaveny plně polohovatelným porodním lůžkem a intenzivním lůžkem pro ošetření novorozence. Porodnice má celkově veškeré potřebné vybavení, které je v současné době doporučováno pro monitoring porodů: hned vedle lůžka se nachází kardiotokografický přístroj určený ke sledování zdravotního stavu miminka během porodu, dále ST analyzátor. Snímací bezdrátové sondy kardiotokografů dnes umožňují maminkám pohyb i mimo lůžko. Průběhy porodů na Kladně monitorují plně v souladu s nejnovějšími doporučeními České gynekologicko-porodnické společnosti. Každá porodní místnost má i vlastní sociální zařízení, koupelnu s WC, televizor a zázemí pro doprovázející osoby. Nedílnou součástí porodního sálu je i moderní operační sál, kde se provádí plánované, ale rovněž akutní císařské řezy. Současně počty ročně absolvovaných porodů poskytují záruku v tom, že personál je schopný zvládat i potenciálně složité situace, a to na velmi vysoké odborné úrovni.

KLADENSKÁ PORODNICE pořádá pravidelné předporodní kurzy spojené i s prohlídkou možností nadstandardního ubytování

Neonatologická JIP

V rámci Středočeského kraje má kladenská nemocnice statut centra intermediární perinatologické péče. Ve spolupráci s lékaři dětského oddělení se tak v Kladně vedou porody již u maminek po ukončeném 32. týdnu těhotenství. Pediatři kladenské nemocnice se umí dobře postarat i o takto malá miminka, či o miminka, která mají po porodu nějaký zdravotní problém. Neonatologická JIP kladenské nemocnice se stala spádovým centrem i pro okolní porodnice, které touto jednotkou nedisponují.

Ocenění Porodnice Kladno

Gynekologicko-porodnické oddělení je držitelem celé řady certifikátů. Například certifikátu za šetrné vedení porodu, spokojená rodička či Baby friendly hospital, což je označení pro nemocnici, která podporuje přirozenou výživu dětí a plní 10 kroků k úspěšnému kojení.  V anketě Volba porodnice 2023, vyhlášené internetovým portálem eMimino.cz, se kladenská porodnice umístila na předních příčkách.

S prostředím se mohou maminky seznámit i díky virtuální prohlídce přístupné z internetové adresy http://www.nemocnicekladno.cz/oddeleni/porodnice/porodnice .

Budoucí maminky mohou tématiku svého porodu konzultovat s odborníky kladenské porodnice prostřednictvím FB stránky Porodnice Kladno.

Předporodní kurzy

V kladenské porodnici řadí na první místo osobní kontakt s budoucí maminkou i jejími nejbližšími: proto ve zdejší posluchárně pořádají pravidelné měsíční předporodní kurzy. Ty vedou zkušené porodní asistentky. Skládají se ze tří bloků: první dva se věnují předporodní přípravě, samotnému porodu, poporodní péči, poslední pak péči o novorozence. Do kurzů patří  i prohlídka porodního sálu včetně zodpovězení všech dotazů. Oblibu si mezi budoucími maminkami získaly dny otevřených dveří v kladenské porodnici, tradičně pořádané v květnu u příležitosti dne porodní asistence. Účastní se však i ženy, které v Kladně již rodily a chtějí se s personálem porodnice i ostatními maminkami podělit o své zkušenosti.

PORODNÍ ASISTENTKY během porodu využívají moderní trendy.

Přijďte na předporodní kurz do kladenské porodnice také vy

Zúčastnit se je jednoduché: stačí se dostavit před posluchárnu kladenské nemocnice v srpnu ve čtvrtek 1.8 nebo v září ve čtvrtek 5.9. 2024 ve 13:30 hodin. V tyto termíny začínají další třídílné bloky kurzů. Předtím než přijdete před posluchárnu, kterou najdete v průjezdu pavilonu C1, ještě před tím se zastavte ve 13:00 hodin v pokladně kladenské nemocnice. Zde zaplatíte poplatek za kurz ve výši 900,- a dostanete potvrzení o úhradě. Pokladnu najdete v Niederleho pavilonu (budově E), kousek od hlavního vjezdu do nemocnice z ulice Vančurova. Těšíme se na vás.

MAMINKY MAJÍ v kladenské porodnici moderní pokoje s veškerým potřebným vybavením na žádané úrovni

Tlumíme bolest

Společným cílem personálu kladenské porodnice je, aby se zde maminky cítily jako doma, dostávalo se jim té nejlepší možné péče, a p roto také drží krok s okolními velkými nemocnicemi. Personál se stále zdokonaluje v alternativních, ale i medicínských metodách, které je možné maminkám nabídnout. Patří sem aromaterapie, muzikoterapie, rebozo šátkování, hydroterapie, bylinná napářka, fyzioterapie, bonding, paincomb, inhalační terapie, tejpování, poradenství v homeopatii. Každá porodní místnost má k dispozici pomůcky pomáhající maminkám překonat porodní bolesti jako například gymbally, porodní židličky, matrace a další. Nedílnou součástí je perfektní tým anesteziologů. Ten dokáže tlumit porodní bolesti aplikováním epidurální analgezie a profesionálním řešením krizových situací. Dalším samozřejmým standardem je přítomnost otců a případně dalších osob u porodu. Snahou je proto tuto rodinnou kontinuitu a rodinné štěstí zachovat i po porodu. Jestliže mají rodinní příslušníci, především otcové, zájem být s maminkou ubytovaní i na oddělení šestinedělí, může jim kladenská porodnice nabídnout rodinné nadstandardní pokoje i se stravou. Samozřejmostí je přítomnost miminek v pokoji u maminky po celou dobu pobytu na šestinedělí.

Co nás čeká

Prostředí kladenské porodnice se neustále vylepšuje: již letos se zcela nových prostor dočká oddělení šestinedělí i těhotenských poraden. Pro maminky se navíc chystají další novinky v podobě nadstandardního stravování a moderních rodinných nadstandardních pokojů.

OBLÍBENOU AKTIVITOU mezi budoucími maminkami bývají lekce cvičení pro těhotné. I to naše nemocnice nabízí

Lidský přístup

Při pohledu na přístup budoucích maminek k porodu nyní a v době před třiceti lety zjistíme, že je diametrálně odlišný. Maminky mají dnes k dispozici internet, sociální sítě a často si mezi sebou sdělují své zkušenosti a zjišťují informace o jednotlivých porodnicích. V praxi se však objevují i recenze nepravdivé a často také zavádějící. Ale jedna věc zůstala stejná, a to lidský přístup porodnického personálu, protože zážitek z porodu si většinou každá maminka pamatuje celý život: a právě ten mohou budoucím maminkám a jejich miminkům v Porodnici Kladno nabídnout.

Další benefit pro ženy: registrující všeobecná gynekologická ambulance

Gynekologicko –  porodnické oddělení kladenské nemocnice nabízí budoucím maminkám ještě další výhodu: pokud nemají svého gynekologa, mohou se registrovat do všeobecné gynekologické ambulance, kde se jím dostane kvalitní péče. Budoucí porod tak může probíhat od samého počátku pod odborným dohledem kladenských gynekologů. Do této ambulance se mohou současně registrovat i další ženy, které všeobecnou gynekologickou péči aktuálně nemají. Je na místě připomenout všem ženám, že mít svého registrujícího gynekologa je nanejvýš vhodné, neboť součástí této péče je mimo jiného také minimálně jednou ročně pravidelná gynekologická prohlídka. Ta může hrát významnou roli při předcházení případných zdravotních problémů. Pro objednání a registraci je možné volat na telefonní číslo 312 606 451 (volat je možné v pracovních dnech době od 7 do 15 hodin).

 






  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát