Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladenské dvorky jsou za dveřmi, festival umění se koná tento víkend

Čtvrtek, 6. června 2024 08:44

Oblíbený umělecký happening Kladenské dvorky je za dveřmi. Již 42. ročník tradičního festivalu proběhne ve dnech 8. – 9. června, tentokrát na téma „stopa“.

Ilustrační foto: KL

Na své si během víkendu pod širým nebem přijdou nejen milovníci výtvarného umění ve všech jeho podobách, ale i fanoušci hudby, divadla či poezie. Nebudou chybět ani workshopy a zábavné dílny pro malé i velké návštěvníky.

„Letošní ročník Kladenských dvorků slavnostně odstartujeme v sobotu 8. června ve 13 hodin na prostranství U Kulatý báby. Mimo jiné zde jako vždy představíme a pokřtíme kalendář Od Dvorků do Dvorků. Autorem toho letošního je Marian Zajíček,“ říká Kateřina Jůzová z pořádajícího Spolku Podprůhon, a pokračuje: „Každý rok se snažíme mít prostor, kde můžou svým kouskem přispět i návštěvníci Dvorků a stát se tak sami jejich nedílnou součástí.

Kladenská malířka Martina Vaculíková, která na Dvorcích vystavuje mnoho let své obrazy i práce dětí z kroužku, připraví na vernisáži místo, kde může během víkendu zanechat svou stopu každý, kdo bude chtít.“ O zvukovou stopu vernisáže se svým hudebním představením postará kapela PANDA BANDa. Kromě toho dětská kapela pod vedením manželů Martiny a Jaroslava Vaculíkových předvede vlastní tvorbu a hru na bubny ještě v neděli od 13 hodin na pódiu U Zahrádkářů.

Na celkem 34 dvorcích představí svá díla kolem 140 profesionálních i amatérských tvůrců. Nebudou chybět známá jména jako Čestmír Suška, Kurt Gebauer, František Tomík, Zdeněk Manina, svou premiéru si na Dvorcích užijí například umělci ze skupiny Z ledu ven nebo Irina Stanescu. Svůj prostor dostanou i mladí talenti z 1. Kšpa Kladno, MČ Brejličky Kladno nebo ZŠ
Norská Kladno.

Každoročně jsou Kladenské dvorky zastřešeny jedním propojujícím motivem, tím letošním je stopa. Na dvorku u Najmanů se proto chystá mozaiková dílnička s motivem kočičí stopy. A jelikož jsou kočky – i mozaika – neodmyslitelnou součástí podprůhonského koloritu, bude také možné potkat několik koček vytvořených mozaikovou technikou cestou po schodech na Bukovku.

V sobotu odpoledne se u hlavního pódia budou moci návštěvníci seznámit
s kynologickou sportovní disciplínou nosework, při které se psi učí rozlišovat a hledat rozmanité pachové stopy v různých podmínkách a prostředích. A rozličné artefakty – stopy minulosti daleké i nedávné – budou k nalezení ve staré skříni na dvorku u Jedličků.

O doprovodný program se postará více než dvacet hudebníků a kapel, vedle místních umělců se představí latino kapela Carisma, ska-punkoví SticX, Electric Lady nebo Schodiště, festivalový víkend pak v neděli uzavře koncert Roberta Křesťana a kapely Druhá tráva. Nebudou chybět ani divadelní představení pro děti, autorské čtení či slam poetry.

Kompletní program 42. ročníku včetně interaktivní mapy všech dvorků a dalších důležitých míst je k dispozici na: www.kladenskedvorky.cz/program.html.

Kladenské dvorky pořádá Spolek Podprůhon. Jejich financování zajišťuje především díky klíčovému partnerovi firmě TG Czech a dalším sponzorům, dotaci od Středočeského kraje, prostřednictvím platformy Darujme.cz. Od loňského roku se také vybírá symbolické vstupné 100 Kč (rodinné vstupné 200 Kč, děti do 15 let zdarma), za které návštěvník získá vstupenku do prostor k jednotlivým pódiím na oba festivalové dny a tištěný program.

  




  1. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  2. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  3. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  4. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  5. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  6. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  7. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  8. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  9. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  10. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  11. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  12. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  13. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  14. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  15. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  16. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  18. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní

  19. zprávy

    Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 4

  20. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Křivoklát