Letiní festival KAVKAZ V KLADNĚ SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Letní festival
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladno ocenilo své sportovce, Kaberle se stal legendou, sportovcem města je Krsek, video

Sobota, 18. května 2024 08:26

Ve čtvrtek 16. května ocenilo Statutární město Kladno nejlepší sportovce roku 2023. Slavnostní vyhlášení ankety Sportovec města Kladna se uskutečnilo v Hale Strojovna.

Nejlepším sportovcem roku 2023 porota složená z novinářů, zástupců města, České unie sportu a Sportovních areálů města Kladna zvolila atleta Matěje Krska. Titul legendy kladenského sportu přijal František Kaberle starší. Porota udělila celkem 18 cen.

Nově vzniklá anketa Sportovec města Kladna navazuje na letitou tradici oceňování sportovců v největším městě Středočeského kraje s cílem zajistit kontinuitu a pozdvihnout prestiž ankety pod záštitou Statutárního města Kladna.

V rámci prvního ročníku vyhlašování byli ocenění nejlepší sportovci za rok 2023. V kategorii jednotlivců do 15 let obsadila první místo běžkyně Marie Mikulíková – žákovská mistryně republiky na 3 000 metrů. Druhé místo obsadil nadějný gymnasta Daniel Strkula, jenž na republikovém finále soutěže ve sportovní gymnastice získal stříbrnou medaili v kategorii kadetů. Třetí příčku obsadil atlet Adam Alföldi, který zaujal zejména překonáním čtyřmetrové hranice a vítězstvím ve skoku o tyči na republikovém mistrovství žáků.

Právě starší žáci atletického oddílu A. C. Tepo Kladno byli ve věkové kategorii do 15 let oceněni jako nejlepší kolektiv.

Nejlepším sportovcem do 20 let byl v roce 2023 hokejista Jiří Ticháček. Obránce extraligových Rytířů získal stříbrnou medaili na mistrovství světa juniorů, usadil se v základní sestavě Kladna a na podzim obdržel premiérovou pozvánku do národního týmu mužů na turnaj Karjaly. Druhou příčku porota přiřkla plavci Denisi Borovkovi, který exceluje jak v dálkovém plavání, tak na kratších závodech v bazénu. V roce 2023 získal zlato z juniorského mistrovství republiky na 400, 800 a 1500 metrech, v dálkovém plavání bral zlato z mistrovství republiky na 5 a 20 kilometrech. Úspěšný rok má za sebou také běžkyně Radana Lapáčková, které v anketě patřilo třetí místo. Získala tři zlaté medaile na mistrovství republiky – dvě na 3000 metrech, jednu na 3000 metrech s překážkami. V běhu na 3000 metrů obsadila 9. místo na juniorském mistrovství Evropy.

Mimořádné ocenění v kategorii mládeže do 20 let získal plavec Filip Jícha, který v září 2023 v čase 13 hodin a 41 minut zdolal Lamanšský průliv. Na šedesátikilometrové trase překonával mořské proudy i sám sebe. Jeho výkon měl navíc charitativní přesah. Fundraisingová kampaň, kterou Jícha uspořádal, vynesla více než 55 tisíc korun pro Dětský domov Ledce.

Nejúspěšnějším kolektivem do 20 let se stali hokejbaloví dorostenci HBC Kladno, kteří v roce 2023 obhájili titul mistra republiky.

 

 

Vrcholem večera bylo dekorování Legendy kladenského sportu. Ocenění z rukou primátora Milana Volfa převzal František Kaberle starší – hlava jedné z nejúspěšnějších hokejových rodin světa, otec Františka a Tomáše a jeden z nejúspěšnějších obránců československé hokejové historie za Kladno v letech 1970-1983 odehrál 369 ligových utkání, v nichž vstřelil na obránce úctyhodných 46 branek. S Kladnem získal pět mistrovských titulů a vítězství v Poháru mistrů evropských zemí. Je dvojnásobnými mistrem světa z let 1976 a 1977 a Československo úspěšně reprezentoval i na 1. ročníku Kanadského poháru v září 1976, kdy národní tým odešel poražen až z velkého finále proti Kanadě. Za národní tým odehrál 107 duelů. Po skončení hráčské kariéry působil v kladenském klubu jako sekretář, trenér mládeže a později i dospělých. V roce 2010 byl uveden do Síně slávy českého hokeje, v roce 2014 do Síně slávy kladenského hokeje.

Kompletní výsledky a fotogalerii naleznete na webu ankety https://sportoveckladna.cz/.






  1. zprávy

    Kladenští strážníci opět označovali kola a koloběžky, zájem byl velký, označená kola se nekradou

  2. zprávy

    Kladenský azylový dům se transformuje. Klienti se z ubytovny přesunou do komunitních bytů

  3. zprávy

    Bezpečně nejen na kladenských silnicích: Cyklisté versus motoristé

  4. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Vodní park Čabárna

  5. zprávy

    Nakazit klíšťovou encefalitidou se můžete i při odstraňování klíštěte

  6. zprávy

    Navrhněte občany na ocenění města Slaného

  7. pozvánka

    Už v sobotu se v Zahradě Kladenského zámku koná Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého

  8. video

    Přijďte se bát s Kukuřičáky. Skvělá noční zábava v kukuřičném bludišti už tento pátek, Kladno -Dolany

  9. zprávy

    Evropa zálohuje. Aneb co s PET lahvemi a plechovkami na dovolené

  10. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Líský

  11. kultura

    Osobnosti města Kladna: Ludvika Smrčková

  12. zprávy

    Kladenští strážníci si snadno poradili s kolabující ženou

  13. zprávy

    Na rozbouřený potok se mění jedna z ulic v Želevčicích po každém dešti

  14. zprávy

    Výjezd posádek ze Slaného slovy záchranářky Míši ze Záchranné služby ASČR

  15. zprávy

    Vaříme s Liskou, tentokrát kulajda z lišek od účastníka soutěže MasterChef Česko

  16. zprávy

    Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích nabídne ve čtvrtek filmový zážitek

  17. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Rozhledna Vysoký vrch

  18. video

    Ohlédnutí za patnáctým Slanským okruhem foto i video

  19. pozvánka

    Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Národopisné muzeum Slánska v Třebízi

  20. zprávy

    FB zahltila reakce na účelové video, pravda o chovatelce z Kladenska je jiná, byli jsme u ní doma jako jediní