Taneční pro seniory SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Klapod
  • Taneční pro seniory
  • ŠKOLA HLEDÁ NOVÉ SPOLUPRACOVNÍKY
  • SAMK

Šachisté V Kladně se těší na novou sezonu

Pátek, 15. září 2023 08:07

Kladenští šachisté patří mezi ty nejlepší. Tato hra na hranici sportu a zábavy není v hledáčku médií a proto vám přinášíme pohled do zákulisí hry Králů. Jen ti kteří mají na to aby dokázali skloubit inteligenci s taktikou, smyslem pro strategii absolutním soustředěním mohou uspět.

Pomalu a jistě začíná nejen nový školní rok, ale také šachová sezóna. Po létě stráveném u vody usedají šachisté ke stolům, aby se rozehráli a připravili se tak na následujících sedm měsíců. A letos to na Kladně bude stát za to, protože šachový klub ŠK Kladno bude bojovat hned ve třech soutěžích!

Kladenský šach sužovaly poslední léta spíše problémy. Covid, nově uzákoněná omezující administrativa a obecně zmenšující se členská základna byly těmi největšími výzvami, se kterými se klub potýkal. Zdá se ovšem, že kladenskému šachovému klubu se blýská na lepší časy. Na detaily jsme se zeptali kapitána „A“ týmu a vedoucího dětského šachového kroužku Adama Čápa.

Jaká je šachová situace na Kladně?

„Pomalu, ale jistě se zlepšuje. Poslední roky pro nás byly nelehké. Zájem o šachy navzdory své tradici na Kladensku postupně slábnul. Do toho jsme museli řešit situace jako covidová omezení nebo nutnost doškolování rozhodčích dle nařízení šachového svazu. Dokonce i válka na Ukrajině se do šachové hry promítla, kdy se musel řešit příliv a odliv ruských a ukrajinských hráčů,“ sděluje Adam Čáp.

Je důvod tedy vůbec nějaký důvod k optimismu?

„Snažíme se ho tam najít,“ usmívá se kapitán „A“ týmu. „Po letech se poprvé ukázala investice do mladých talentů jako něco, co přináší ovoce. Letos poprvé máme dostatek mladých hráčů na to, abychom z nich vytvořili tým „C“, který bude hrát v Regionální soutěži. Nemáme v rámci této soutěže velké ambice, ale mladí někde musí získat zkušenosti a k tomu je taková příležitost ideální.“

Takže zájem o šachy roste?

„U mladé generace určitě ano. Letos od října otevírám hned dva kroužky. Budou rozděleny dle věku a každé úterý odpoledne se budu snažit předat mlaďasům zkušenosti, aby obstáli nejen v Regionální soutěži, ale také třeba v soutěžích individuálních.“

Jsou tedy šachy individuálním nebo skupinovým sportem?

„Vlastně oboje. Od října do dubna zápolí ŠK Kladno tradičně ve dvou soutěžích. Jedná se o II.ligu, což je po I.lize a extralize nejvyšší soutěž v ČR. Tam hraje náš hlavní „A“ tým a výsledky jsou proměnlivé. Někdy se nám sezóna vydaří, atakujeme medailová místa a jindy jsme rádi, že uhájíme nesestupové pozice. Pak je tu tým „B“, který hraje Regionální přebor. Oba naše týmy sestávají z osmi hráčů, schází se každou druhou neděli a dojíždí na utkání v rámci Kladenska či západních Čech v případě druhé ligy. Letos k nim přibude ještě tým „C“, který bude mít cestování nejméně. Také se ale nejen v rámci předsezónové přípravy účastníme turnajů, kde každý hraje sám za sebe. Z těch posledních bychom mohli jmenovat třeba memoriál Břetislava Modra v Praze, kde jsme hráli s Frantou Lhotským a Matějem Mocem. To byl turnaj rychlého šachu v rámci kterého člověk absolvuje zpravidla devět krátkých partií v jednom dni.“

Je možné se do dění oddílu ŠK Kladno nějak zapojit?

„Určitě! Rádi přivítáme nové zájemce o šachovou hru! Možností je hned několik. Pro mladší nadšence ve věku zhruba od šesti do sedmnácti let je nejvhodnější zmiňovaný dětský kroužek. Tam si děti nejlépe vyzkouší, jestli jsou pro ně šachy tou pravou aktivitou. Pro dospělé zájemce bych doporučil přijít se podívat na některé z našich nedělních utkání a přímo s námi probrat konkrétní možnosti, jak se zapojit. Oceníme také, když se pro naší aktivitu najdou nadšenci z řad sponzorů. V této souvislosti bychom chtěli poděkovat městu Kladnu za příspěvek na naše fungování v nadcházející sezóně. Máme výdaje jako jakýkoliv jiný sportovní spolek. Můžu jmenovat třeba cesťáky, nákup šachových souprav nebo běžné režijní náklady jako údržba webových stránek. Dlouhodobě také využíváme hrací prostory na autobusovém nádraží. Zde patří velký dík společnosti Arriva, za to, že nám poskytuje místo k provozování našeho koníčku. Věříme, že trend rostoucí popularity šachů na Kladně jen poroste a třeba si splníme náš odvěký sen vybudovat stabilní klub s mladými hráči a vybojovat si postup do první ligy,“ uzavírá s nadějí kapitán „A“ týmu Adam Čáp.

Autor: Jakub Haman, zdroj foto: ŠK Kladno


  1. povidka

    Kronika rodinného chaosu: Jak jsem synovi vysvětloval násilí na českých školách

  2. zprávy

    Mladé hudební talenty podpoří Středočeský kraj téměř milionem korun

  3. video

    Dny města Kladna 2024 – PÁTEK

  4. zprávy

    Pozor na podvodníky se vstupenkami na Dny města Kladna, policie varuje

  5. zprávy

    Další výhružku bombovým útokem obdrželo téměř 500 škol

  6. zprávy

    Forenzní identifikační značení jízdních kol a koloběžek pokračuje i na podzim

  7. zprávy

    Karel Kahovec George & Beatovens, legendy vystoupí v Kině Sokol na Kladně

  8. zprávy

    Casting do Zlobidel v neděli ve Slaném, jedinečná šance pro děti

  9. zprávy

    Kam o víkendu i po něm, zvláště s dětmi, akce i pro dospělé

  10. zprávy

    Ochutnávka vín, oficiální otevření jediného funkčního akvaduktu, to bude sobota ve Slaném

  11. zprávy

    Dny města Kladna startují již zítra od 15.00 hodin

  12. krimi

    Policisté posílili dohled nad bezpečností v silničním provozu, dohlíželi na návrat z prázdnin

  13. zprávy

    Královice u Slaného ovládly pohádkové bytosti a obsadil filmový štáb

  14. krimi

    Stovkám škol přišlo oznámení o bombovém útoku, policie intenzivně vše prověřuje

  15. zprávy

    Ve Slaném, již ve čtvrtek, proběhne nábor malých fotbalistů

  16. zprávy

    Zářijové vydání zpravodaje Slánská radnice právě vyšlo

  17. video

    Casting do Zlobidel bude ve Slaném už v neděli, jedinečná šance pro děti

  18. zprávy

    Překročení rychlosti se nevyplácí

  19. zprávy

    100 let hokeje na Kladně, unikátní kniha bude v prodeji od pátku 20. září

  20. pozvánka

    Prázdniny jsou za námi. Vánoce v Kladně ovládne Janek Ledecký