ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Systém rendez–vous už používají záchranáři i v Kladně

Čtvrtek, 4. října 2012 00:07

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje zahájila 1. října provoz rendez-vous systému v Kladně a lékař s řidičem v osobním voze hned první den vyjížděli k pěti případům.

Lékař kladenského rendez-vous bude kromě Kladna k dispozici také stanovištím ve Slaném, Novém Strašecí, Hostivici u Prahy, Roztokách u Prahy nebo Roztokách u Křivoklátu. Foto: ZZSSK

První pondělní výjezd už ráno směřoval ke kolapsovému stavu starší ženy v Kladně. Pacientka měla poruchy vědomí a vzhledem k tomu, že se jí samovolně špatně dýchalo, lékař ji zaintuboval a připojil na řízenou plicní ventilaci. Sanita ženu následně převezla na urgentní příjem do kladenské nemocnice. Další výjezdy pak směřovali opět do Kladna k epileptickému záchvatu, či odpoledne do Nového Strašecí k pacientovi s bolestmi na hrudi.

Kladenská záchranná služba má průměrně až deset výjezdů za dvanáctihodinovou směnu a je tak jednou z nejvytíženější ve Středočeském kraji. V roce 2011 záchranáři z Kladna vyjeli k 6842 případům. Zřízení rendez–vous systému právě v Kladně je tedy podle mluvčí záchranky Terezy Janečkové logickým vyústěním celoplošného zavádění tohoto systému ve středních Čechách.

„Zřízením rendez-vous v Kladně se otevírá cesta k lepšímu využití lékaře v kladenském okrese. Já sám jsem zpočátku nebyl zastáncem tohoto systému záchranné služby, ale změnil jsem názor, když se nám rendez–vous skvěle osvědčilo v jiných částech kraje. Teď na tento systém nedám dopustit,“ řekl ředitel záchranné služby Martin Houdek a dodal, že kladenské stanoviště bude už dvanácté z celkového počtu stanovišť středočeské záchranné služby, kde sanitní vozy jezdí v tomto systému.

„Od rendez-vous očekávám lepší mobilitu lékařů záchranné služby. Lékař bude mít možnost ošetřit větší množství pacientů, protože nebude muset být vždy přítomen transportu pacienta do nemocnice, zároveň pak může být k dispozici pro další výjezdy záchranné služby. V případě potřeby bude k dispozici i pro okolní stanoviště záchranné služby,“ řekl primář kladenské záchranky Viktor Rybáček.

Podle něj bude kladenská posádka tvořená lékařem a řidičem – zdravotníkem navíc spolupracovat zejména i s novým stanovištěm v Novém Strašecí. To středočeská záchranka otevře koncem letošního října. Lékař kladenského rendez-vous ale bude k dispozici například také stanovištím ve Slaném, Hostivici u Prahy, Roztokách u Prahy nebo Roztokách u Křivoklátu.

Nově byl rendez – vous systém zřízen také v Mladé Boleslavi.

V Kladně byl za jeho zavedením pořízen nový vůz Škoda Yeti, který byl upraven. Jeho vnitřní zástavba byla přizpůsobena potřebám přednemocniční neodkladné péče.

Jak funguje rendez – vous neboli setkávací systém?

Název vznikl z francouzského výrazu rendez–vous a znamená schůzku, setkání nebo dát si rande. Podstatou je hustá síť stanovišť rychlé zdravotnické pomoci (RZP), tzv. velkých aut, ve kterých pracuje střední zdravotnický pracovník (sestra nebo záchranář) a řidič záchranář, oba proškolení v řešení akutních stavů. Na vybraných stanovištích, daných počtem obyvatel a geografickou polohou oblasti, je pak stanoviště rendez–vous , tzv. malého vozu. Posádku vozu rendez-vous tvoří lékař záchranné služby a řidič záchranář. Podle charakteru obtíží pacienta operátorka vysílá vůz s lékařem, vůz se záchranářem (RZP) nebo oba najednou (ze stejného nebo z různých stanovišť).

Lékař na místě pacienta vyšetří a ošetří, podle zdravotního stavu může následně pacienta ponechat na místě, nebo ho předat posádce velkého vozu k transportu do nemocnice. V případě závažného ohrožení zdraví pacienta doprovází lékař a v nemocnici předává většinou do intenzívní péče (JIP, ARO). Případů, kdy lékař doprovází pacienta až do nemocnice je méně než cca 20% všech výjezdů.

Nyní, po zavedení nového systému, může lékař na Kladensku místo zbytečného doprovodu pacienta do nemocnice vyjet k dalšímu pacientovi v tísni. Rendez–vous systém už funguje na stanovištích středočeské záchranné služby v Příbrami, Vlašimi, Zbraslavicích a nově také v Brandýse nad Labem, Benešově, Říčanech a v Berouně, Kolíně, Kutné Hoře, Hostivici, v Mladé Boleslavi a Kladně.

.

Autor: Zuzana Vlková

.


  1. zprávy

    Protidrogový vlak opět míří do Kladna, je to nejvýznamnější projekt Kladna v této oblasti

  2. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  3. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  4. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  5. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  6. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  7. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  8. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  9. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  10. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  11. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  12. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  13. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  14. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  15. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  16. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  17. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  18. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  19. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  20. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova