ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kniha „Já a moji synové“ vypráví o hokejové dynastii Kaberlových

Čtvrtek, 16. prosince 2010 09:14

8 titulů mistrů světa, Stanley cup, 6 triumfů v čs. lize a vítězství v Poháru mistrů evropských zemí – to je výčet úspěchů, které vzešly z „jedné chalupy“ ve Velké Dobré. František Kaberle st. sbíral úspěchy hlavně v 70. letech, synové pokračují v jeho stopách dodnes. Tomáš v dresu Toronta, František ml. aktuálně hraje v extraligových Pardubicích. Trojlístek špičkových kladenských obránců se zlatým písmem zapsal do dějin světového hokeje.

O napsání knihy prý František Kaberle starší původně vůbec nepřemýšlel. „Ještě když jsem měl s Edou Novákem hokejový obchod na Kladně, tak mě s tím nápadem oslovila dcera jednoho nakladatele. Já jsem se tomu pomalu dva roky bránil, ale nakonec jsem svolil,“ vypráví. Role jeho zpovědnice se ujala novinářka Alena Šloufová, která má na kontě například knihy o Stelle Zázvorkové nebo Miroslavu Donutilovi. Spolupráci s ní si František Kaberle starší nemohl vynachválit.

Kniha byla dlouho u ledu

V knize kromě jeho synů Františka a Tomáše promluvily i další legendy: František Pospíšil, Eduard Novák, Pavel Patera, Martin Procházka, Jaromír Jágr, Karel Gut nebo komentátor Robert Záruba.

Kvůli sporu s původním vydavatelem ale málem vůbec nevyšla. „Možná půldruhého roku až dva roky byla hotová kniha, jak se říká, u ledu. Pak jsme se ale rozhodli, že je to škoda vynaložené práce a že ji po doplnění vydáme jinde,“ vysvětluje.

„Je to takový můj životopis od dětství a sportovních začátků. Já jsem kluk z vesnice, který začínal jako samouk hrát fotbal a hokej. Bruslit jsem se naučil na místním rybníku. Aktivně jsem začal hrát za PZ Kladno až ve 14 letech a dlouho to vypadalo, že ze mě bude fotbalový brankář,“ říká. Včas ale vycítil, že v hokeji by mohl dokázat víc…

Paní Poldi válcovala Sověty i Kanaďany

S Františkem Kaberlem starším je spjata nejslavnější éra kladenského hokeje. Vzpomínky na 70. léta v knize samozřejmě nechybí. „S Kladnem jsme získali během šesti let pět titulů mistra republiky a jednu trofej pro vítěze Poháru mistrů evropských zemí, na což se dost často zapomíná. Tehdy sovětskou ligu nevyhrálo jako tradičně CSKA Moskva, což byl v podstatě národní tým Sovětů, ale Spartak. A ten jsme ve finále po velkém boji porazili a cennou trofej získali,“ vypráví.

Tehdejší Kladno však nebylo úspěšné jen v Evropě, ale i v zámoří. V letech 1977 a 1978 v Severní Americe změřilo síly s kluby WHA a NHL. „Myslím, že jsme tam dosáhli velice výrazných úspěchů. S týmy NHL jsme prohráli jen jednou. S věhlasným New Yorkem Rangers jsme remizovali 4:4, a to jsme tam po dvou třetinách vedli 4:1. Oni nás pak trochu umlátili – nasadili na nás takový systém rumpál,“ vzpomíná teď už s humorem. V dalších zápasech Kladno porazilo Chicago Black Hawks a Toronto Maple Leafs – tato věta dnes zní trochu jako z pohádky.

A to nejen pro příznivce Kladna. Divili se i v Kanadě. „Když jsem seděl na tribuně v Torontu, tak novináři věděli, že jsem Tomášův táta. Někde se doslechli, že jsem někde v tom Československu taky hrál hokej. Když jsem jim řekl, že jsme v roce 1978 s Kladnem porazili jejich Maple Leafs, tak jen nevěřícně koukali. Ti starší novináři to asi věděli, ale zřejmě se k tomu nechtěli moc znát.“

Motto knihy, která měla křest 1. prosince v pražském Luxoru, je věnováno nedávno zesnulému Eduardu Novákovi, se kterým František Kaberle starší prožil celou svou hokejovou kariéru. Oba k sobě měli blízko i mimo led. „Nemohu, neumím a nebudu na něj nikdy vzpomínat v minulém čase,“ stojí v úvodu knížky, která by neměla chybět pod stromečkem žádného hokejového fanouška.

Autor: Vít Heral

Podívejte se na videa ze slavné hokejové minulosti Kladna.



  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni