Kladenským listům se podařio získat ke spolupráci špičkového kuchaře
Neděle, 19. listopadu 2023 15:01
Čtenáři se mohou těšit na tradiční i netradiční recepty na jídla laciná, snadná i na recepty dosahující vrchol gastronomie. Věříme, že inspiraci nalezne každý včetně vegetariánů i veganů.
Kdo je vlastně Tomáš Liska:
Nepopiratelně špičkový zahradní architekt, jeho firma realizuje a plní sny mnoha lidí. Vášnivý mineralog a dnes už i uznávaný mykolog. Tam kde nic neroste, tak tam odsud nosí plné koše hub. O jeho kuchařském umění nemůže být pochyb, jinak by nebyl účastníkem slavné soutěže v televizi. Společenský, sympaťák, pohledný chlap, aktuálně šťastně zadaný. Kamarád, na kterého je spolehnutí.
Kladenské listy si velmi váží této spolupráce a snad vám přineseme mnoho inspirací v kulinářské oblasti. Jako první a na poprvé dva recepty vám poskytneme teď. Dýně jsou zatím aktuální.
Dýňová polévka podle Tomáše
Na másle zpěníme cibuli a přidáme dýni nakrájenou na kostky. Podusíme, dáme tymián, kurkumu, římský kmín, sůl a pepř. Zalijeme kokosovým krémem a vývarem, povaříme a rozmixujeme dohladka. Nakonec dáme 40% smetanu a krátce povaříme, případně dochutíme. Opečená dýně, krutony ani semínka slunečnic nebo dýňová rozhodně nic nezkazí.
Vepřová panenka s omáčkou z lišky nálevkovité s pečenou dýní na česneku a tymiánu.
Maso osolíme, opepříme a osmahneme na pánvi s tymiánem, rozmarýnem a česnekem. Pak maso dopečeme v troubě na požadovanou propečenost. Z výpeku vyndáme bylinky i česnek a dáme houby. Osmahneme je a podlijeme ginem a necháme vyvařit. Pak podlijeme vývarem, zredukujeme a dáme smetanu a zase zredukujeme. Nakonec zašleháme vychlazené máslo. Dýni nakrájíme, osolíme, opepříme a přidáme česnek s tymiánem a olivovým olejem. Pečeme v troubě na 180.