ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Studenti kladenské zdrávky se podívali do německého plastinária v Gubenu

Středa, 7. června 2023 08:01

Na konci dubna strávili studenti dva dny v Německu, které byly zaměřeny především na návštěvu plastinária. Plastinace je technika nebo proces používaný v oboru anatomie ke konzervaci těl nebo jejich částí, který byl vyvinut německým anatomem Guntherem von Hagensem. Voda a tuk jsou nahrazeny určitými plasty, které u exempláře zabraňují biologickému rozpadu, dovolují zachovat většinu vlastností původního vzorku a dokonce je možné se ho i dotýkat.

Uvnitř měli čas si prohlédnout tabule, které ukazovaly jednotlivé roky vývoje plastinária. Po rozdělení na poloviny se jedné skupiny se ujal sympatický průvodce, který měl výklad v Německém jazyce. Ten se ji plně věnoval po dobu dalších 4 hodin s velkým nasazením, které v účastnících ještě zesílilo veškeré emoce z celé prohlídky. Tomu pomohla i paní učitelka, která celý jeho výklad překládala do českého jazyka, včetně faktů i vtipných poznámek. Druhé skupiny se ujala mladá zaměstnankyně, která pracuje přímo na výrobě plastinátů a u které byl výklad v jazyce anglickém, kde pomáhal pan učitel Kolář. V plastináriu byli k vidění jednotlivé orgány a tělní systémy v fyziologické i patologické formě a některých se žáci měli možnost dotknout. V jedné místnosti ze zdi koukal plastinovaný obličej.

 

Celé skupině byl názorně ukázán i popsán celý proces plastinace, což na všech nechalo velký dojem. Mohli také vidět i patologické nálezy, ,,situs inversus”, tedy otočené orgány, plíce kuřáka, mozek s metastázami a mnoho dalšího. Lidské tělo ale nebylo jediné, co nejen žákům, bylo přiblíženo. Průvodce vysvětlil a ukázal jak fungují i těla ze světa zvířat. Viděli plastinovanou žirafu, žáby, koňské hlavy, žraloka a mnoho dalšího. Plni zážitků a informací v odpoledních hodinách odjížděli na hotel do Drážďan. Po ubytováni měli čas si prohlédnout po vlastní ose toto město v plné kráse a projít si jeho historické centrum.

Druhý den všechny čekala návštěva Frauenkirche – barokního, evangelicko-luteránského kostela se sochou Martina Luthera blízko vchodu. Historie této památky, především ta nešťastná v době 2. světové války, byla přiblížena v podobě dokumentárního filmu, který sledovali přímo v podzemních prostorách Frauenkirche. Po rozchodupo rozchodu si mohli prohlédnout probíhající výstavu v kostele a celý tento velký komplex. jsme ho tedy ke shánění dárků, prohlídce města a nákupu v rozmanitém množství obchodů. Díky krásnému počasí, které nám přálo po celý výlet, naposledy nasáli atmosféru celé expedice a vyrazili jsmezpět směr Česká republika.

 

„Z výletu si všichni odnášíme mnoho vzpomínek a nových informací, které se nám budou hodit pro naše další studium. Děkujeme tímto nadaci EUC za finanční podporu bez které by se exkurze, minimálně v takovém rozsahu, nemohla konat. Dále děkujeme paní učitelce Hummlové, která celou akci zorganizovala, učitelům jazyků paní učitelce Vaňaskové a panu učiteli Kolářovi a paní učitelce Strejčkové, která nás celou dobu doprovázela,“ uvedla studentka a autorka reportáže Klára Šípová.                                                                                                                                    Foto: Archiv školy

 


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze