ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V Kladně se u hlavního hřbitova staví nové kolumbárium

Pátek, 19. května 2023 10:40

Kapacita stávajícího kolumbária již zásadně nestačí, v Kladně se na místo pro uložení urny čekalo i dva roky. Podobu nového kolumbária navrhl architekt Jan Žalský, který je mimo jiné také autorem podoby muzea v areálu Památníku Lidice či Muzea věžáků v Kladně. město za stavbu zaplatí necelých 27 milionů.

Foto: KL

„Na sedmdesátitisícové město máme totiž jen necelých sedmnáct set urnových míst, přitom stávající kolumbárium na hlavním kladenském hřbitově má kapacitu osm set padesát schránek. Proto jsme se ve vedení města rozhodli problém co nejdříve řešit a v uplynulých dvou letech stavbu připravili,“ popsal impuls ke změně radní pro rozvoj města Ondřej Rys.

Naposledy se místa k uložení uren rozrostla pouze ve třináctém oddělení hlavního hřbitova, a to v roce 2011 o 89 schránek a kolumbárium na rozdělovském hřbitově v roce 2004 se 72 místy. To však přetrvávající zásadní problém města zdaleka nevyřešilo. Podobu nového kolumbária navrhl architekt Jan Žalský, který je mimo jiné také autorem podoby muzea v areálu Památníku Lidice či Muzea věžáků v Kladně.

Nové úložiště uren bude přimykat ke hřbitovní zdi a navazovat na současné kolumbárium. Ve hřbitovní zdi budou čtyři nové průchody uzavřené kovanými brankami. „V konečné fázi poskytne kolumbárium 2335 nových schránek, jejichž průčelí budou tvořit buď kamenné desky nebo prosklená dvířka. Cestu kolem schránek ochrání střecha podepřená obvodovou zdí a sloupořadím. V cípu kolumbária se bude nacházet kout k rozjímání se stromem, vodní vanou a lavicí. Ke spočinutí poslouží také zahrada lemovaná lavičkami s travnatými valy, květinami a stromy. Hlavní přístupovou cestu budou lemovat vzrostlé akáty,“ popsal podobu nového úložiště náměstek primátora Robert Bezděk s tím, že kolumbárium je koncipované tak, aby bylo v případě potřeby v budoucnu možné plynule navázat stavbou další části.

Výstavbu dodavatel spustil v polovině dubna a práce budou trvat zhruba rok. Hotovo by tedy mělo být na jaře příštího roku. Nové kolumbárium představuje investici přesahující 26,5 milionů korun. Součástí stavby budou také bourání zpevněné plochy a oprava zdi hřbitova v úseku zhruba 20 metrů a také přeložka vodovodu a elektrického vedení. Nezbytně musí být kvůli stavbě pokáceno 20 stromů, plně je však nahradí nové.

„Z části hřbitova se tak bohužel na delší dobu stane staveniště se vším všudy, což bude na pietním místě jistě určitou zkouškou trpělivosti návštěvníků. Je to však pro dobrou, a hlavně nezbytnou věc. Za projevenou trpělivost předem děkujeme,“ uvedl Ondřej Rys.

Kladno se v současnosti stará na svém území o osm hřbitovů. Celkem má v tuto chvíli zhruba 13 726 hrobových míst, z nichž je 2 576 urnových schránek, urnových pomníků a epitafních desek. O údržbu se na všech hřbitovech od roku 1997 na základě smlouvy o dílo stará firma Petr Pokorný. Správa všech pohřebišť město ročně stojí přes 16,5 milionu, a to bez započítání investičních akcí, jakou je právě výstavba nového kolumbária. Jednotný nájem za jeden metr čtvereční hrobového místa je dnes 15 korun za rok na hlavním hřbitově a 13 korun ročně na ostatních hřbitovech. Ceny za služby se pohybují od 120 do 300 korun ročně na hlavním hřbitově a od 100 až 250 korun ročně na ostatních hřbitovech. Cena za urnovou schránku je stanovena na 400 korun ročně na hlavním hřbitově a 300 korun na ostatních hřbitovech.

Cena v novém kolumbáriu prozatím nebyla stanovena. Platby za hrobová místa a uložení schránek náklady na pro provoz hřbitovů samozřejmě nepokryjí a město na ně zásadně doplácí. Zatímco majitel jednohrobu dnes například platí 405 korun ročně (včetně služeb), město na něj doplácí dalších 996 korun za rok.

Poslední velkou investicí na hlavním kladenském hřbitově byla oprava části zchátralé zdi, která přímo sousedí s parkovištěm. Obnovovaný úsek přesáhl 70 metrů a celkové náklady činily téměř 1,13 milionů korun. Zásadní pro orientaci návštěvníků bylo také vytvoření digitální mapy hřbitova, zatím pro jedenáct oddělení.


  1. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  2. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  3. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  4. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  5. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  6. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  7. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  8. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  9. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  10. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  11. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  12. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  13. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  14. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  15. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  16. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  17. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  18. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  19. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  20. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče