ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Umělá inteligence pomáhá v Kladně s léčbou mrtvice

Sobota, 8. dubna 2023 08:07

Umělá inteligence e-Stroke zásadním způsobem urychluje rozhodování v oblasti léčby cévní mozkové příhody. Kladenská nemocnice od března tohoto roku využívá k vyhodnocení výsledků vyšetření pacientů s podezřením na cévní mozkovou příhodu také umělou inteligenci. Jedná se o automatizovaný systém e-Stroke Suite od společnosti Brainomix. Tento software poskytne radiologům i neurologům rychlé a relativně přesné zhodnocení CT snímků, a výrazně tak pomůže v léčbě pacientů s diagnózou mrtvice.

Právě rychlost je v tomto případě naprosto zásadním předpokladem úspěšné léčby. Každou minutu od vzniku cévní mozkové příhody odumírají až 2 miliony mozkových buněk, a lékaři si tak nemohou dovolit žádné prodlení. Aby se co nejvíce minimalizoval počet chyb, stále častěji se do rozhodovacího procesu zařazuje strojové rozpoznávání obrazu,“ vysvětluje vedoucí lékař iktového centra kladenské nemocnice MUDr. Richard Brzezny, Ph.D.

Systém e-Stroke Suite pracuje na principu tzv. neuronových sítí (deep learning) a učí se podobně jako lékař, který hodnotí snímky mozku pacienta a vzdělává se s každým dalším případem. Zásadní rozdíl je však v množství a kvalitě dat, ze kterých se systém učí. „Společnost Brainomix totiž využívá velké množství kvalitních dat z předních světových institucí a databází, u kterých je stoprocentně potvrzená diagnóza. Je to komplexní řešení pro automatické vyhodnocení všech zobrazovacích metod (CT a magnetická rezonance), které se používají při diagnostice pacientů s cévní mozkovou příhodou,“ říká David Balo, manažer pro zdravotní péči společnosti Brainomix.

Výsledky program odesílá do minuty na jakékoliv zařízení, které je nastaveno, tedy i do mobilního telefonu nebo tabletu lékaře. Automaticky přitom vyhodnotí, zda se u pacienta projevují známky mozkové příhody, ukáže objem nezvratného poškození mozku, najde uzávěry velkých cév a procentuálně vypočítá rozsah poškozených a kriticky ohrožených tkání. „V praxi to funguje tak, že CT nám zjistí – ano, je tam nález a je nutné přistoupit k trombolýze, tzn. K podání nitrožilní látky, která rozpustí sraženinu v mozku. Nebo se jedná o pacienta, který musí být rychle transportován na vyšší pracoviště, které může sraženinu vyndat mechanicky, endovaskulárně. E-Stroke je metoda, která tohle objektivizuje a dokáže nám v řádu vteřin na základě naučených automatizovaných procesů pomoct rozhodnout, ze které léčby bude pacient profitovat a jakým směrem se máme udat. Jestli směrem nitrožilní terapie, endovaskulárního výkonu nebo standardní péče,“ uvádí kladenský lékař Brzezny.

Systém automatizovaného vyhodnocení zobrazovacích metod vyžadují směrnice a doporučené postupy cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti Jana Evangelisty Purkyně. V současné době jej využívá 15 zemí a instaluje se v polovině ze všech 45 iktových center. Mezi nimi je již i to kladenské.

Cévní mozková příhoda neboli mrtvice je jedna z nejčastějších příčin nemocnosti i úmrtnosti v České republice. V Oblastní nemocnici Kladno ošetří ročně několik desítek pacientů s touto diagnozou. Mezi hlavní příznaky patří ochrnutí končetin či tváře na jedné polovině těla, potíže s vyjadřováním a porozuměním, případně rozmazané vidění, ztráta koordinace, prudká bolest hlavy nebo zdánlivá zmatenost. V takovém případě je nutné ihned volat rychlou lékařskou pomoc na čísle 155 nebo 112.                                                                                                                                                                                                            


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově