ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Respekt od světové jedničky si získal český baseball v Tokiu

Pátek, 17. března 2023 08:00

V uplynulých dnech se slova jako baseball, homerun, meta či catcher objevovala ve všech vyhledavačích i novinových titulcích výrazně častěji, než je obvyklé. Příběh našich baseballistů, kteří si vzali dovolenou a jeli si zahrát s elitou baseballového sportu na World Baseball Classic byl mnohokrát citován nejen v domácích, ale i zahraničích médiích. Když New York Times věnují článek českému nadhazovači Martinu Scheiderovi, už to něco znamená.

Tokio 2023 foto: Petr Baroch

Kladenští Miners mají štěstí, že prezident klubu, Petr Baroch byl zároveň vyslán jako delegát České baseballové asociace přímo do místa dění, do Tokia. Miners měli tedy zprávy z první ruky.

„ Díky svojí práci Sportovního ředitele reprezentací u České basebalové asociace jsem měl možnost vidět nejen úspěšnou misi našich reprezentantů, ale i další zápasy, na kterých byly všechna místa diváků zaplněna. Zápas Japonsko – Korea byl ukázkou důvěry a hrdosti Japonských fanoušků, když jejich tým prohrával v začátku zápasu a v koncovce se Samurajům povedlo výsledek otočit. Měl jsem možnost vidět kromě profesionálních týmů i mládež na školách. V Japonsku děti trénují 5 x v týdnu po 4 hodinách baseball a v tréninzích zkoušejí napodobovat japonské hvězdy. Základna mládeže je obrovská a je to pro nás skvělá inspirace.“

Mládež Miners se také zapojila do fandění, a to velmi aktivně. Kromě sdílení zpráv a povzbuzování přes sociální sítě došlo i na skupinové sledování zápasu Česko : Japonsko na velkoplošné obrazovce v restauraci Flora, které pro hráče zorganizoval trenér U11 Martin Kučera. Z původních cca 20 účastníků se jich nakonec ve Floře sešlo téměř 70 a jásot nad body českého týmu se nedal přeslechnout.

„Účast v WBL je obrovskou propagací baseballu v Česku. I na Miners máme každý rok víc a víc zájemců. Pořádáme tzv náborové týdny – otevřené tréninky, kdy si každý – kluci i holky – mohou vyzkoušet takový trénink na nečisto. Letos bude hřiště u 7.a 8. ZŠ otevřeno zájemcům od 3 let od 5. do 9.6. I díky WBL čekáme velký zájem,“ těší se na nové hráče Petr Baroch.

Jak to nakonec v Tokiu dopadlo? Ve velmi těžké skupině začali Češi senzační výhrou díky homerunu Martina Mužíka 8:5 nad Čínou. Stačil jeden „štouch“ a Češi zápas otočili a dotáhli jej do vítězného konce. Následovaly bohužel dvě očekávatelné prohry s Japonskem 2:10 a s Koreou po boji 3:7, které české hráče poslaly do posledního zápasu s Austrálií. I když to zpočátku vypadalo nadějně, Austrálie se nenechala zaskočit a i přes velký tlak Čechů udržela vítězství 8:3. Díky výhře nad Čínou ale mají Češi zajištěnu přímou účast na příští WBC. Úkol splněn.

„Japonci i Korejci patří k nejlepším týmům světa. Mají hráče v MLB (Major League Baseball v USA) a bylo vidět, jak jsou překvapeni profesionalitou našeho týmu. Možná čekali „kokosy na sněhu“ a viděli hotové, vyzrálé a důstojné mužstvo, které se rve, seč může. Byli překvapeni, že chlapi, o kterých věděli, že jsou vlastně amatéři (tedy hrají jen ve volném čase vedle své profese) hráli a vystupovali jako profesionálové, i když proti nim nastupovali hráči s platy v řádu desítek milionů dolarů ročně. Češi jsou profesionálové, jen mají víc profesí, směje se Petr Baroch, „Instagramový „Respect“ od Shoheie Ohtaniho, jednoho z nejlepších hráčů světa, vyjadřuje vše.“

Ve všech zápasech jsme viděli krásný baseball, homeruny, doubly (dvojouty), skvělé zásahy v poli a především výbornou práci nadhazovačů.

Petr Baroch ještě dodává: „Jsem rád, že jsme jako Miners měli možnost prezentovat náš klub v reklamních přestávkách a představit tak naše město, kraj, klub a partnery. Velký dík patří České

televizi za skvělé přenosy a komentáře a také sketche, kde poměrně složitá baseballová pravidla přibližovala českým fanouškům.“

Neopakovatelný příběh našich baseballových reprezentantů byl završen. Je pravda, že to nebylo druhé Nagano, ale titulek v médiích Prohra, ale ne porážka velmi trefně vystihuje, jak to celé dopadlo. Naši hráči si vysloužili respekt za profesionální sportovní chování a především dravost a zápal do hry. Ve všech zápasech odvedli více než 100% výkon a mohou odjet se vztyčenými hlavami. Vždyť hráli na jednom z nejlepších turnajů světa a co víc, za čtyři roky jedou znovu. Na shledanou příště.

Autor: Radka Jakubová. Foto : Petr Baroch


                                                                                                                      


  1. krimi

    V pátek hasiči z Kladna a Rakovníka zachraňovali paraglidistu z vysokého modřínu

  2. video

    V Kladně se rozloučili se zimou a spálili Moranu

  3. zprávy

    Slánská porodnice jde s dobou: Nově mohou maminky rodit na porodnickém gauči

  4. sport

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  5. video

    Ve Slaném přivítalo první zákazníky nové obchodní centrum

  6. zprávy

    Vedení Středočeského kraje si prohlédlo nový vlak pro PID

  7. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  8. kultura

    Na smrtnou neděli v Kladně spálí Moranu

  9. krimi

    Sieg Heil, takto zdravil muž strážníky v Kladně, skončil v rukách policie

  10. kultura

    Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

  11. zprávy

    Poděkování za uspořádání sbírky, od Nadačního fondu, do Oblastní nemocnice Kladno

  12. krimi

    Speed Marathon 2024, akce policie zaměřená na měření rychlosti

  13. zprávy

    Středočeská vědecká knihovna v Kladně představí koláže Jiřího Hankeho

  14. info z radnice

    Pozvánka na páté zasedání Zastupitelstva města Kladna

  15. kultura

    Kladno bude v neděli pálit Moranu a vyhánět zimu

  16. zprávy

    Sleva na pronájem sálu pro svatbu snů v Královickém dvoře, poslední volně termíny

  17. zprávy

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla zahájily další sezonu

  18. komerční sdělení

    Máte pro strach uděláno? Šupitó do šapitó! V Kladně u OC Oaza

  19. soutěž

    Lemuří stezka Zooparku Zájezd se opět vrátila do Central Kladno

  20. kultura

    Městská knihovna Kladno připravila představení knihy Putování za Minísky