ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Moderní laser pomáhá už tři roky kladenským pacientům

Neděle, 26. března 2023 10:20

Enkleace prostaty holmiovým laserem pomohla v kladenské nemocnici více jak sto padesáti pacientům. Touto moderní operační metodou, odstranění příznaků dolních močových cest, disponuje nemocnice již tři roky.

Tehdy ji lékaři prováděli nejprve ve zkušebním módu a o rok později již nastálo. Stejně jako u fúzní biopsie prostaty se jedná o vysoce specializovanou metodu, kterou nabízí jen malá část urologických oddělení v České republice,“ uvedl zástupce primáře urologického oddělení Milan Čermák.

Holmiová enukleace prostaty je určena hlavně pro pacienty s mikčními potížemi na základě benigního zvětšení prostaty, kteří nereagují na léčbu pomocí léků nebo kteří je nechtějí užívat. Věkový faktor ani nemocnost pacienta není rozhodující, jelikož se jedná o minimálně invazivní výkon s rychlou rekonvalescencí. Ani velikost prostaty není překážkou pro tento typ operačního výkonu. Holmiovou enukleaci prostaty může podstoupit každý pacient, který je schopný operačního výkonu v celkové nebo případně spinální anestézii.

Velikost prostaty u tohoto výkonu není limitem – horní hranici vpodstatě určuje zkušenost operatéra. Na našem pracovišti jsme provedli tento výkon několika pacientům s velikostí prostaty přes 200 gramů. Aktuálně je naším maximem 220 gramů vymorcelované tkáně. S přihlédnutím k tomu, že ponecháváme chirurgické pouzdro prostaty, tak reálná velikost celé prostaty byla více než 250 gramů.

Jedná se o laserovou endoskopickou metodu. Operační výkon se celý provádí přes močovou trubici. Pomocí laserového paprsku postupně oddělíme vnitřní, tzv. žlázovou, část prostaty od pouzdra prostaty. Následně oddělenou část prostaty rozmělníme a odsajeme z močového měchýře pomocí morcelatoru. Takto získaná tkáň je odeslána histopatologickému vyšetření k vyloučení přítomnosti maligního onemocnění, nebo-li karcinomu prostaty.

Mezi hlavní výhody této metody patří menší invazivita výkonu (absence operační rány)
a krátká doba hospitalizace i následné rekonvalescence. Jako další nespornou výhodu můžeme uvést také nižší krvácivost výkonu, a tím menší riziko podání krevní transfúze pooperačně. Pravděpodobnost, že bude nutné operaci v budoucnu opakovat, je velmi nízká a pohybuje se okolo 0,7 procent. Pro srovnání, u jiných metod toto procento stoupá až na 15 procent v průběhu 10 let. Zlepšení průtoku moči se odhaduje až několikanásobně oproti původnímu

stavu a naprostá většina pacientů s močovým katétrem před operací se jej po Holmiové enukleaci prostaty zbaví. Další velkou výhodou oproti novým metodám odstranění mikčních potíží při benigní hyperplazii prostaty, jako je například aplikace vodní páry, je právě již zmíněné získání vzorků prostaty k histopatologickému vyšetření. Díky nim se dokáže odhalit případný karcinom prostaty, a to většinou v raném stádiu. Nicméně bych rád podotkl, že provedení Holmiové enukleace prostaty nesnižuje riziko vzniku a také není metodou léčby karcinomu prostaty, pro ně jsou primárně určeny jiné typy léčby. Z operační jde o radikální prostatektomii. I proto musí být každému pacientovi po tomto operačním výkonu dále sledována hladina prostatického specifického antigenu.

Spektrum a četnost operačních rizik se u Holmiové enukleace výrazně neliší od standardních operačních metod na léčbu benigní hyperplazie prostaty, jako jsou transuretrální resekce nebo transvesikální prostatektomie. Spíše se jedná o méně rizikový výkon oproti uvedeným operačním metodám.

Pacienti se k nám zpravidla dostávají nadoporučení svého ambulantního urologa, který jim navrhne operační řešení jejich potíží. Nemalou část tvoří i pacienti, které do naší ambulance odeslal praktický lékař nebo přišli z vlastní iniciativy a po vyšetření jsme je indikovali k enukleaci prostaty Holmiovým laserem,“ dodal Milan Čermák.                                                                                                                      

 


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově