ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Zařízení sociální intervence Kladno otevírá detašované pracoviště přímo ve Slaném

Úterý, 21. února 2023 09:41

Nová pobočka se otevřela 15. února 2023 se sídlem ve Wilsonově ulici č. p. 560 a občané ji mohou bezplatně začít využívat od března letošního roku. Pomoc jim bude poskytnuta v tématech adiktologie ,léčby závislosti, a domácího násilí. Postupně přibude manželské a rodinné poradenství. Již nyní je možné zavolat na telefonní číslo 736 648 936, na kterém pracovnice zjistí, do jaké služby téma volajícího patří a doporučí mu konkrétní služby i objednání.

Foto: Mú Slaný 

 Bývalá rozpočtová organizace zahájila svou činnost již v roce 1976 pod názvem Okresní ústav sociální péče. Během doby a probíhajících státních změn se její název měnil, služby se však rozvíjely. V roce 2003 přešla od vlastnictví státu do správy Středočeského kraje.ZSI Kladno se stará o klienty v oblastech sociálních služeb: manželská a rodinná poradna, intervenční centrum, azylové domy, mobilní terénní program, ADA + závislostní chování dětí a dorostu, adiktologie je léčba závislostí.

Slavnostní zahájení otevřel pan místostarosta Radek Vondráček: ,,Jsem velice rád, že se tady pobočka otevírá.  Velké poděkování patří Středočeskému kraji, který za tímto účelem navýšil prostředky. Jde o službu, která tady chyběla. Obyvatelé Slánska tak již nebudou muset dojíždět do poradny, která sídlí v Kladně. Zvlášť z okolních obcí to pro ně bylo někdy náročné. Jedná se o projekt, který vznikal dlouhou dobu. Historicky první jednání zahájil bývalý starosta města RNDr. Ivo Rubík. Děkuji bývalé vedoucí sociálního odboru Mgr. Editě Zárubové, se kterou jsme vyslali společně první impuls k vytvoření tohoto centra ve Slaném“, uvedl první místostarosta.

Slavnostní zahájení otevřel pan místostarosta Radek Vondráček: ,,Jsem velice rád, že se tady pobočka otevírá. Velké poděkování patří Středočeskému kraji, který za tímto účelem navýšil prostředky. Jde o službu, která tady chyběla. Obyvatelé Slánska tak již nebudou muset dojíždět do poradny, která sídlí v Kladně. Zvlášť z okolních obcí to pro ně bylo někdy náročné. Jedná se o projekt, který vznikal dlouhou dobu. Historicky první jednání zahájil bývalý starosta města RNDr. Ivo Rubík. Děkuji bývalé vedoucí sociálního odboru Mgr. Editě Zárubové, se kterou jsme vyslali společně první impuls k vytvoření tohoto centra ve Slaném“, uvedl první místostarosta.

Pan místostarosta také poděkoval odboru správy majetku za poskytnuté prostory, ve kterých může poradna fungovat. Poté předal slovo paní PhDr. Janě Petrákové, která přiblížila rozvoj služeb a možnosti poradny: ,,Záměr rozšířit naše služby i do Slaného není zdaleka nový. Již několik let spolupracujeme se sociálním odborem města Slaného. „Naše služby tak využívali především ti, kteří z nějakých důvodů potřebovali pomoc sociálního odboru. Nyní bychom naše služby chtěli nabídnout všem, kteří se ve svém životě ocitli v komplikované situaci. A to od partnerské, rodinné, rodičovské i osobní krize až po problematiku domácího násilí a problematiku závislostí. To znamená, ještě dříve nežli se jejich životní situace zkomplikuje natolik, že je zásah sociálního odboru nezbytný. Jsme příspěvková organizace Středočeského kraje. Tudíž naše služby primárně poskytujeme všem obyvatelům středních Čech.“

Jaká pomoc se skrývá pod sociální službou intervenčního centra vysvětlila vedoucí Mgr. Petra Cinková:,,Někdo blízký Vás opakovaně uráží, ponižuje, zakazuje Vám kontakt s přáteli, rodinou nebo Vás dokonce fyzicky napadá? Intervenční centrum pomáhá těm, kteří se ocitli v nelehké životní situaci vlivem domácího násilí včetně nezletilých dětí. Od března 2023 bude pravidelně k dispozici ve Slaném a to vždy v úterý. Pro konzultaci je nutné se předem objednat. Je také možné vystupovat anonymně. Ve Slaném mohou zájemci využít sociální poradenství, pomoc při sepsání soudních podání a individuální terapii.“

Vedoucí adiktologických služeb Zařízení sociální intervence Kladno, Mgr. Lucie Doležalová, představila adiktologii jako vědu, která se zabývá závislostmi: ,,Adiktologie je multifunkční obor zabývající se problematikou závislostí. A to i závislostního chování. Především hráčství. a ostatními závislostmi. Ve Slaném budeme poskytovat ambulantní formu služeb. A to jak motivační, tedy službu pro ty, kteří si problém s problematickým užíváním návykových látek začínají uvědomovat a rozhodují se v těchto případech svou situaci řešit.


  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni