ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladno autobusy řeší, sejde se i s autory petice

Čtvrtek, 19. ledna 2023 09:00

Vedení města Kladna a Středočeského kraje se v minulém roce nedohodli na způsobu financování veřejné dopravy. Kraj následně od 1. září 2022 výrazně omezil přímé autobusové linky mezi Prahou a okrajovými částmi Kladna a vyjmul MHD Kladno ze systému Pražské integrované dopravy. Výrazně se zhoršilo také autobusové spojení mezi Švermovem a Slaným.

Foto: Kl

S touto situací je nespokojená řada obyvatel Kladna i okolních obcí. Před Vánoci proto zaslali vedení města Kladna a středočeského kraje petici, ve které žádají o obnovu zrušených spojů a o plnou integraci Kladna do systému PID. Vyzývají město Kladno a Středočeský kraj ke vzájemné dohodě. Petice se mezi Kladeňáky setkala s velkým ohlasem, podepsalo ji celkem tisíc dvě stě devadesát šest občanů.

Podle autorů petice jsou redukcí přímých autobusových linek nejvíce postiženy čtvrti Kladno-Švermov a okolní obce: „Většina přímých spojů ze Švermova byla zkrácena a začíná a končí na autobusovém nádraží Kladno. Při cestě ze Švermova do Prahy a zpět tedy musíme přestupovat, přičemž od pozdějších odpoledních hodin chybí navazující spoje do Švermova. Kvůli zpožďování spojů cestující často nestihnou přípoj a cesta do práce a zpět se výrazně prodlužuje. Pár zbývajících přímých ranních spojů ze Švermova je zcela přetížených a přímé spoje o víkendech byly zcela zrušeny, opět bez návaznosti MHD na spoje do Prahy a zpět. Při návratu z Prahy ve večerních hodinách je to ještě horší. Cestující se na Veleslavíně nebo v Šárce často nevejdou do autobusu a není ani jisté, že je vezme další spoj. Autobusy nabírají velké zpoždění a cestující nestíhají linky MHD do Švermova a musejí v centru Kladna dlouho čekat nebo si vzít taxi,“ uvedl Jan Mourek, zástupce petičního výboru.

Další z autorů petice, Miroslav Jirásek, k tomu dodává: „Integraci Kladna do systému PID považujeme za zcela zásadní, neboť by se tak daly vyřešit návazné přestupy mezi spoji linkových autobusů 3XX a MHD v Kladně, ale i sjednocení podmínek všech dopravců v rámci jednotných standardů kvality.“

Autoři petice žádají také o její projednání na lednovém zasedání Zastupitelstva města Kladna a Zastupitelstva Středočeského kraje, kde se chystají vystoupit. Vedení města na petici reagovalo pozvánkou na jednání s náměstkem primátora pro veřejnou dopravu, JUDr. Robertem Bezděkem, CSc., která proběhne v pátek 20. ledna. Termín zasedání Zastupitelstva Kladna k dnešnímu dni zatím není znám. Vedení kraje naproti tomu již potvrdilo, že petici projedná na zasedání 31. ledna, na které členy petičního výboru oficiálně pozvalo. „Věříme, že se nám podaří přimět město a kraj ke vzájemné dohodě, která bude uspokojivá pro obě strany i pro cestující. Doufáme, že zrušené autobusové spoje budou obnoveny a Kladno se plně integruje do PID.“, optimisticky dodává Jan Mourek.

Se Středočeským krajem ohledně financování a zajišťování hromadné dopravy jednáme a chceme najít řešení. S autory petice se plánujeme sejít a celou problematiku prodiskutovat. Dopravní obslužnosti se chceme věnovat i na příštím řádném zasedání Zastupitelstva města Kladna,“ uvedl náměstek kladenského primátora Robert Bezděk.


  1. zprávy

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  2. komerční sdělení

    Máte pro strach uděláno? Šupitó do šapitó! V Kladně u OC Oaza

  3. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  4. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Pro velký zájem vypisuje Zoopark Zájezd dodatečný termín příměstského tábora

  6. krimi

    V pátek hasiči z Kladna a Rakovníka zachraňovali paraglidistu z vysokého modřínu

  7. video

    V Kladně se rozloučili se zimou a spálili Moranu

  8. zprávy

    Slánská porodnice jde s dobou: Nově mohou maminky rodit na porodnickém gauči

  9. sport

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  10. video

    Ve Slaném přivítalo první zákazníky nové obchodní centrum

  11. zprávy

    Vedení Středočeského kraje si prohlédlo nový vlak pro PID

  12. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  13. kultura

    Na smrtnou neděli v Kladně spálí Moranu

  14. krimi

    Sieg Heil, takto zdravil muž strážníky v Kladně, skončil v rukách policie

  15. kultura

    Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

  16. zprávy

    Poděkování za uspořádání sbírky, od Nadačního fondu, do Oblastní nemocnice Kladno

  17. krimi

    Speed Marathon 2024, akce policie zaměřená na měření rychlosti

  18. zprávy

    Středočeská vědecká knihovna v Kladně představí koláže Jiřího Hankeho

  19. info z radnice

    Pozvánka na páté zasedání Zastupitelstva města Kladna

  20. kultura

    Kladno bude v neděli pálit Moranu a vyhánět zimu