Uvařte si s Tomášem Liskou: Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky
Středa, 13. července 2022 06:22
Kuchař Tomáš Liska si pro čtenáře Kladenských listů přichystal na prázdniny několik zajímavých receptů, které by se vám v době volna mohly hodit. Ten dnešní je: Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky.

Začneme masem, které osolíme, opepříme, potřeme olejem s worcestrem, přidáme bylinky a minimálně na den dáme do lednice. Druhý den je potřeba maso vyndat před pečením minimálně hodinu dopředu. Maso na oleji nebo na grilu zatáhneme ze všech stran a potřeme směsí sirupu a dijonské hořčice. Poté ho vložíme na mřížku pekáče a dáme do rozehřáté trouby na 120-140 stupňů. Do masa zapíchneme teplotní sondu a pečeme, dokud nedosáhne 52-54 stupňů dle toho jak kdo má rád. Když maso dosáhne požadované teploty, zabalíme ho do několika vrstev alobalu.
Následně troubu rozehřejeme na 220 stupňů a vložíme hranolky smíchané s olejem a dochucovadly, pečeme přibližně 20 minut. Z pánve, kde jsme zatahovali maso, vyndáme zbylé bylinky a slijeme olej. Přidáme oříšek másla, rozehřejeme a necháme zesklovatět cibuli. K té následně přidáme lišky, tymián a podusíme. Když jsou lišky podušené, nalijeme do pánve rum a necháme vyvařit. Kdo se nebojí, může ho i zapálit. Dále přidáme vývar demiglace a povaříme. Když se směs trochu zredukuje, přidáme smetanu a necháme zhoustnout.
Mezi tím rozbalíme maso a do pánve vylijeme šťávu, co zbyla v alobalu a smícháme. Nakonec sundáme z plotny a zašleháme zbylé vychlazené máslo. Servírujeme nejprve omáčku, bokem dáme hranolky a do omáčky dáme co nejtenčí plátky masa. Můžeme posypat vločkovou solí a dozdobit tymiánem nebo petrželkou.
Na rostbeef budeme potřebovat:
- vysoký hovězí roštěnec, čím větší tím lepší, minimálně však jedno kilo
- olivový olej 100 ml
- dijonskou hořčici cca 50 g
- javorový sirup cca 50 ml
- bylinky tymián a rozmarýn
- worcester 4 lžíce
- pepř a sůl nejlépe hrubozrnnou
Na omáčku:
- máslo 100 g
- cibule 1 ks
- 250 g lišek
- vývar 150 ml
- demiglace 50g nemusí být
- 200 ml 33 % smetany
- 50 cl kvalitního rumu
- tymián
Hranolky:
- brambory 500 g
- olej 50 ml
- sůl, pepř
-
zprávy
Muž z Kladna přišel o 900 tisíc na internetu
-
zprávy
V neděli se z Kladna vypraví speciální vlak za poznáním i zábavou
-
zprávy
Bezpečně nejen na kladenských silnicích: 5 rad, jak se (ne)chovat na cyklostezce
-
pozvánka
Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Zámek Lány
-
foto
Město Slaný obdrželo dar v podobě 700 párů slánek
-
pozvánka
Šest mýtů o šesti kladenských věžácích – část 3
-
pozvánka
V neděli můžete u Knovíze potkat nově narozeného draka
-
pozvánka
Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Zámek Nižbor
-
zprávy
K Sport hotelu Sletiště povede nová prozatímní cesta
-
zprávy
V Kladenském zámku se usadil Anděl z Mariánského sousoší
-
zprávy
Kladenská nemocnice pořídila nové endoskopické vybavení
-
pozvánka
Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Buštěhradské muzeum Oty Pavla
-
video
Muž na videu platil v Kladně kradenou kartou, poznáte ho?
-
zprávy
Slánská škola Na Hájích hledá stále učitele
-
krimi
Po Kladensku se opět jezdilo pod vlivem alkoholu
-
pozvánka
Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: Oslí stezka
-
zprávy
Středočeský kraj se intenzivně věnuje opatřením na úsporu energií
-
zprávy
Kladno získalo dotaci 138 milionů na zimní stadion
-
pozvánka
Tip na výlet na Kladensku a Slánsku: CHKO Křivoklátsko
-
zprávy
Přijďte poznat svět motýlů do Zooparku Zájezd