ČSAD KLADNO
  • Vánoce Kladno
  • Den otevřených dveří
  • Práce ve Slaném

Uvařte si s Tomášem Liskou: Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky

Středa, 13. července 2022 06:22

Kuchař Tomáš Liska si pro čtenáře Kladenských listů přichystal na prázdniny několik zajímavých receptů, které by se vám v době volna mohly hodit. Ten dnešní je: Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky.

Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky (Foto: Tomáš Liska)

Začneme masem, které osolíme, opepříme, potřeme olejem s worcestrem, přidáme bylinky a minimálně na den dáme do lednice. Druhý den je potřeba maso vyndat před pečením minimálně hodinu dopředu. Maso na oleji nebo na grilu zatáhneme ze všech stran a potřeme směsí sirupu a dijonské hořčice. Poté ho vložíme na mřížku pekáče a dáme do rozehřáté trouby na 120-140 stupňů. Do masa zapíchneme teplotní sondu a pečeme, dokud nedosáhne 52-54 stupňů dle toho jak kdo má rád. Když maso dosáhne požadované teploty, zabalíme ho do několika vrstev alobalu.

Následně troubu rozehřejeme na 220 stupňů a vložíme hranolky smíchané s olejem a dochucovadly, pečeme přibližně 20 minut. Z pánve, kde jsme zatahovali maso, vyndáme zbylé bylinky a slijeme olej. Přidáme oříšek másla, rozehřejeme a necháme zesklovatět cibuli. K té následně přidáme lišky, tymián a podusíme. Když jsou lišky podušené, nalijeme do pánve rum a necháme vyvařit. Kdo se nebojí, může ho i zapálit. Dále přidáme vývar demiglace a povaříme. Když se směs trochu zredukuje, přidáme smetanu a necháme zhoustnout.

Mezi tím rozbalíme maso a do pánve vylijeme šťávu, co zbyla v alobalu a smícháme. Nakonec sundáme z plotny a zašleháme zbylé vychlazené máslo. Servírujeme nejprve omáčku, bokem dáme hranolky a do omáčky dáme co nejtenčí plátky masa. Můžeme posypat vločkovou solí a dozdobit tymiánem nebo petrželkou.

Na rostbeef budeme potřebovat:

  • vysoký hovězí roštěnec, čím větší tím lepší, minimálně však jedno kilo
  • olivový olej 100 ml
  • dijonskou hořčici cca 50 g
  • javorový sirup cca 50 ml
  • bylinky tymián a rozmarýn
  • worcester 4 lžíce
  • pepř a sůl nejlépe hrubozrnnou

Na omáčku:

  • máslo 100 g
  • cibule 1 ks
  • 250 g lišek
  • vývar 150 ml
  • demiglace 50g nemusí být
  • 200 ml 33 % smetany
  • 50 cl kvalitního rumu
  • tymián

Hranolky:

  • brambory 500 g
  • olej 50 ml
  • sůl, pepř