Uvařte si s Tomášem Liskou: Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky
Středa, 13. července 2022 06:22
Kuchař Tomáš Liska si pro čtenáře Kladenských listů přichystal na prázdniny několik zajímavých receptů, které by se vám v době volna mohly hodit. Ten dnešní je: Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky.

Začneme masem, které osolíme, opepříme, potřeme olejem s worcestrem, přidáme bylinky a minimálně na den dáme do lednice. Druhý den je potřeba maso vyndat před pečením minimálně hodinu dopředu. Maso na oleji nebo na grilu zatáhneme ze všech stran a potřeme směsí sirupu a dijonské hořčice. Poté ho vložíme na mřížku pekáče a dáme do rozehřáté trouby na 120-140 stupňů. Do masa zapíchneme teplotní sondu a pečeme, dokud nedosáhne 52-54 stupňů dle toho jak kdo má rád. Když maso dosáhne požadované teploty, zabalíme ho do několika vrstev alobalu.
Následně troubu rozehřejeme na 220 stupňů a vložíme hranolky smíchané s olejem a dochucovadly, pečeme přibližně 20 minut. Z pánve, kde jsme zatahovali maso, vyndáme zbylé bylinky a slijeme olej. Přidáme oříšek másla, rozehřejeme a necháme zesklovatět cibuli. K té následně přidáme lišky, tymián a podusíme. Když jsou lišky podušené, nalijeme do pánve rum a necháme vyvařit. Kdo se nebojí, může ho i zapálit. Dále přidáme vývar demiglace a povaříme. Když se směs trochu zredukuje, přidáme smetanu a necháme zhoustnout.
Mezi tím rozbalíme maso a do pánve vylijeme šťávu, co zbyla v alobalu a smícháme. Nakonec sundáme z plotny a zašleháme zbylé vychlazené máslo. Servírujeme nejprve omáčku, bokem dáme hranolky a do omáčky dáme co nejtenčí plátky masa. Můžeme posypat vločkovou solí a dozdobit tymiánem nebo petrželkou.
Na rostbeef budeme potřebovat:
- vysoký hovězí roštěnec, čím větší tím lepší, minimálně však jedno kilo
- olivový olej 100 ml
- dijonskou hořčici cca 50 g
- javorový sirup cca 50 ml
- bylinky tymián a rozmarýn
- worcester 4 lžíce
- pepř a sůl nejlépe hrubozrnnou
Na omáčku:
- máslo 100 g
- cibule 1 ks
- 250 g lišek
- vývar 150 ml
- demiglace 50g nemusí být
- 200 ml 33 % smetany
- 50 cl kvalitního rumu
- tymián
Hranolky:
- brambory 500 g
- olej 50 ml
- sůl, pepř
-
zprávy
Kladenští siláci bodovali i na MS ve Vídni 2023
-
krimi
Zatím neznámá osoba odcizila osm triček za 14 000 korun
-
sport
Minigolf v Kladně na Sletišti je stále v provozu
-
zprávy
TV měsíčník Kladno je znovu tady, nově si můžete reportáže pustit i na podcastu KlaPod
-
zprávy
Češi dnes slaví Den české státnosti – svatý Václav
-
akce
Ve Slaném zažijete výbuchy mezinárodních chutí
-
zprávy
Střednědobý strategický plán Města Slaný 2035 , zapojte se do jeho tvorby
-
kultura
Výstava v kladenské Galerii Cyrila Boudy je poctou Antonínu Raymondovi
-
info z radnice
Aktuální změna v uzavírkách ulic Kladna
-
krimi
Kladenští strážníci pomohli zadržet dalšího opilce za volantem, díky kamerovému systému
-
krimi
Pomozte v pátrání po zmizelých osobách, shánějí je příbuzní i policie
-
zprávy
S postupující opravou železniční trati budou uzavřeny ulice v Kladně
-
info z radnice
„Klapod“ je nový podcast Kladna, seznámí vás se zajímavými osobnostmi
-
zprávy
SOŠ a SOU Kladno Dubská dostane od Kraje 900 000 korun
-
info z radnice
Slaný získalo dotaci na novou kameru, pomáhá v sídlišti Na Dolíkách
-
zprávy
Uherský býk do Slaného přilákal tisíce lidí
-
sport
První porážka v lize. Kanonýři doma nestačili na Znojmo
-
pozvánka
Muzejnice Hana doporučuje kam ve Slaném zajít za zábavou a poučením
-
pozvánka
Vlastivědné muzeum ve Slaném zahajuje v úterý svou koncertní sezonu
-
zprávy
Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům