SAMK TV Měsíční Kladno
ČSAD KLADNO KLAPOD
  • KLAPOD
  • Restaurace Sleťák
  • SOU a SOŠ Kladno

Uvařte si s Tomášem Liskou: Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky

Středa, 13. července 2022 06:22

Kuchař Tomáš Liska si pro čtenáře Kladenských listů přichystal na prázdniny několik zajímavých receptů, které by se vám v době volna mohly hodit. Ten dnešní je: Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky.

Roastbeef s liškovou omáčkou a hranolky (Foto: Tomáš Liska)

Začneme masem, které osolíme, opepříme, potřeme olejem s worcestrem, přidáme bylinky a minimálně na den dáme do lednice. Druhý den je potřeba maso vyndat před pečením minimálně hodinu dopředu. Maso na oleji nebo na grilu zatáhneme ze všech stran a potřeme směsí sirupu a dijonské hořčice. Poté ho vložíme na mřížku pekáče a dáme do rozehřáté trouby na 120-140 stupňů. Do masa zapíchneme teplotní sondu a pečeme, dokud nedosáhne 52-54 stupňů dle toho jak kdo má rád. Když maso dosáhne požadované teploty, zabalíme ho do několika vrstev alobalu.

Následně troubu rozehřejeme na 220 stupňů a vložíme hranolky smíchané s olejem a dochucovadly, pečeme přibližně 20 minut. Z pánve, kde jsme zatahovali maso, vyndáme zbylé bylinky a slijeme olej. Přidáme oříšek másla, rozehřejeme a necháme zesklovatět cibuli. K té následně přidáme lišky, tymián a podusíme. Když jsou lišky podušené, nalijeme do pánve rum a necháme vyvařit. Kdo se nebojí, může ho i zapálit. Dále přidáme vývar demiglace a povaříme. Když se směs trochu zredukuje, přidáme smetanu a necháme zhoustnout.

Mezi tím rozbalíme maso a do pánve vylijeme šťávu, co zbyla v alobalu a smícháme. Nakonec sundáme z plotny a zašleháme zbylé vychlazené máslo. Servírujeme nejprve omáčku, bokem dáme hranolky a do omáčky dáme co nejtenčí plátky masa. Můžeme posypat vločkovou solí a dozdobit tymiánem nebo petrželkou.

Na rostbeef budeme potřebovat:

  • vysoký hovězí roštěnec, čím větší tím lepší, minimálně však jedno kilo
  • olivový olej 100 ml
  • dijonskou hořčici cca 50 g
  • javorový sirup cca 50 ml
  • bylinky tymián a rozmarýn
  • worcester 4 lžíce
  • pepř a sůl nejlépe hrubozrnnou

Na omáčku:

  • máslo 100 g
  • cibule 1 ks
  • 250 g lišek
  • vývar 150 ml
  • demiglace 50g nemusí být
  • 200 ml 33 % smetany
  • 50 cl kvalitního rumu
  • tymián

Hranolky:

  • brambory 500 g
  • olej 50 ml
  • sůl, pepř


  1. zprávy

    Kladenští siláci bodovali i na MS ve Vídni 2023

  2. krimi

    Zatím neznámá osoba odcizila osm triček za 14 000 korun

  3. sport

    Minigolf v Kladně na Sletišti je stále v provozu

  4. zprávy

    TV měsíčník Kladno je znovu tady, nově si můžete reportáže pustit i na podcastu KlaPod

  5. zprávy

    Češi dnes slaví Den české státnosti – svatý Václav

  6. akce

    Ve Slaném zažijete výbuchy mezinárodních chutí

  7. zprávy

    Střednědobý strategický plán Města Slaný 2035 , zapojte se do jeho tvorby

  8. kultura

    Výstava v kladenské Galerii Cyrila Boudy je poctou Antonínu Raymondovi

  9. info z radnice

    Aktuální změna v uzavírkách ulic Kladna

  10. krimi

    Kladenští strážníci pomohli zadržet dalšího opilce za volantem, díky kamerovému systému

  11. krimi

    Pomozte v pátrání po zmizelých osobách, shánějí je příbuzní i policie

  12. zprávy

    S postupující opravou železniční trati budou uzavřeny ulice v Kladně

  13. info z radnice

    „Klapod“ je nový podcast Kladna, seznámí vás se zajímavými osobnostmi

  14. zprávy

    SOŠ a SOU Kladno Dubská dostane od Kraje 900 000 korun

  15. info z radnice

    Slaný získalo dotaci na novou kameru, pomáhá v sídlišti Na Dolíkách

  16. zprávy

    Uherský býk do Slaného přilákal tisíce lidí

  17. sport

    První porážka v lize. Kanonýři doma nestačili na Znojmo

  18. pozvánka

    Muzejnice Hana doporučuje kam ve Slaném zajít za zábavou a poučením

  19. pozvánka

    Vlastivědné muzeum ve Slaném zahajuje v úterý svou koncertní sezonu

  20. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům