ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V Kladně se představí atleti z pomalu 40 zemí světa

Pondělí, 6. června 2022 06:53

Mítink Kladno hází, který se na Sletišti uskuteční v úterý 14. června, jako už tradičně přivítá vedle špičkových domácích atletů také více než devadesát závodníků ze zahraničí. Diváky láká na dvě desítky atraktivních závodů, včetně novinky v podobě mužského běhu na 3000 metrů překážek.

V Kladně se představí atleti z pomalu 40 zemí světa (Ilustrační foto: A.C. TEPO Kladno)

Nikola Ogrodníková, Zdeněk Stromšík či Matěj Krsek. To jsou jen některé z již potvrzených jmen, kolem nichž organizátoři atletického mítinku Kladno hází i letos postaví silně obsazené startovní listiny. Domácím špičkám budou konkurovat závodníci z bezmála čtyřiceti zemí světa, mezi nimi třeba hvězdný maďarský kladivář Kristian Pars, australská rekordmanka her Commonwealthu v hodu oštěpem Kathryn Mitchell nebo Kajetan Duszyński, člen polské smíšené štafety, která na olympijských hrách v Tokiu v rekordním čase vybojovala zlato v běhu na 4×400 metrů.

„Měsíc před závodem se nám startovní listiny už slušně zaplnily,“ pochvaluje si předseda pořádajícího celku AC TEPO Kladno Jiří Klesnil a odhaluje největší taháky dne: „Zatím se nám jako jedny z nejsilněji obsazených disciplín profilují oštěp žen a koule mužů. Celkově máme technické disciplíny velice zajímavě naplněné. Atraktivní ale určitě budou i ty běžecké, ať to je stovka, čtvrtka nebo novinka v podobě mužského běhu na 3 000 metrů překážek, o který mají velký zájem reprezentanti. Ti u nás mohou plnit limity a získávat body do rankingu. Pro diváky to bude skvělá podívaná.“

Atletický svátek pod patronátem koulařské legendy Heleny Fibingerové odstartuje krátce před polednem kladivářskými závody. V rámci předprogramu, na nějž se přijdou podívat žáci kladenských škol, odhází také diskařky a oštěpaři. Hlavní program, který v přímém přenosu odvysílá Česká televize, startuje v 17 hodin. Z technických disciplín nabídne výškařské i koulařské závody, mužský disk a ženský oštěp. Poběží se stovka, dvoustovka, čtvrtka, osm set metrů, patnáctistovka a tři kilometry překážek.

„Počítáme, že ve všech disciplínách budou naši nejlepší atleti cílit na plnění limitů pro mistrovství světa a mistrovství Evropy,“ říká Klesnil a připomíná, že například loni se splněním limitu v atraktivním závodu na patnáct set metrů kvalifikoval na olympijské hry veterán Nick Willis, který tak díky Kladnu pod pěti kruhy startoval už popáté. Také letos nebude díky dvěma vrcholným akcím o motivované atlety nouze.

„Určitě budou startovat nejlepší domácí sprinteři. Na stovce to bude Zdeněk Stromšík, na čtvrtce je aktuálně nejlepší Patrik Šorm a počítáme s tím, že ho vyzve náš kladenský Matěj Krsek, kterého zřejmě i dva dny předtím uvolním z extraligy, aby byl plně připraven,“ říká Klesnil a potvrzuje také start „kladenského“ Syřana Majda Eddina Ghazala, jenž v zimě ovládl výškařský závod halového mítinku Kladno Indoor a triumfoval také v posledním extraligovém kole, kde pro Kladno vybojoval cenné body. Tradičně silné zastoupení bude mít AC TEPO v koulařském závodu mužů. Vedle hvězdných cizinců Mesuda Pezera či Andreie Toadera budou startovat domácí Tadeáš Procházka a David Tupý. A snad i jedna hvězda na závěr.

„Samozřejmě počítáme i s českou koulařskou jedničkou Tomášem Staňkem – pokud mu zdraví umožní start. On už je pro nás taková stálice, že bych ho málem zapomněl jmenovat,“ směje se Klesnil a nevylučuje, že se na Sletišti představí i světová rekordmanka Barbora Špotáková. „Tam ale opravdu uvidíme až krátce před závodem. Záleží na Báře,“ dodává.



  1. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  2. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  3. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  4. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  5. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  6. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  7. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  8. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  9. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  10. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  11. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  12. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  13. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  14. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  15. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  16. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  17. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  18. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  19. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  20. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče