ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladeňáci si sdílená kola pochvalují. Ve městě je jich už 120

Pondělí, 9. května 2022 08:14

Kladeňáci mohou znovu nasednout na osvědčená a velmi oblíbená elektrokola Nextbike. V ulicích je letos celkem k dispozici o dvacet strojů více, celkem 120 sdílených elektrokol. Zájemci si je mohou zapůjčit na více než padesáti stanicích a v sedmi flexibilních zónách.

Foto: KL

Elektrokola se více hodí do kladenského členitého terénu a jsou snáze využitelná širší skupinou obyvatel, obzvláště spoluobčany v seniorním věku. Zkušenosti dokazují, že si našla oblibu také u lidí, kteří by na běžné kolo už ani nesedli. Pro řadu lidí jsou e-kola komfortní alternativou osobního automobilu při cestách do práce. „Sdílená elektrokola na Kladno jednoznačně patří, osvědčila se, lidé o ně mají zájem. Jde o moderní trend a my chceme být moderním městem,“ poznamenal kladenský primátor Milan Volf.

Vedení města ve spolupráci s Nextbike vrátilo do ulic elektrokola loni na jaře. Jejich éra byla před časem nepochopitelně přerušena zavedením obyčejných kol, která si lidé podle statistik půjčovali dvakrát méně. „Podíl elektrokol ve sdílené mobilitě každým rokem zásadně roste. Letos bychom chtěli ve spolupráci s městem optimalizovat infrastrukturu stanic, aby byla služba efektivnější. Chceme tak zacílit na další potenciální uživatele, získat je a inspirovat, aby systém používali ke kratším přesunům po městě místo automotobilové dopravy,“ říká jednatel Nextbike Czech Republic Tomáš Karpov.

Společnost Nextbike je špičkou v oboru a kladenská radnice má v plánu sní spolupracovat minimálně další tři roky. V systému Nextbike můžete na e-kole vyrazit na výlet i mimo město, kolo je ovšem nutné vrátit v Kladně.

Jak to Funguje?
REGISTRACE DO SYSTÉMU

Registrace a následné používání se provádí přes jednoduchou mobilní aplikaci Nextbike (Google Play / App Store), kde se uživatel registruje pod svým městem. Pro aktivaci účtu je nutné ověření platební karty. Poté mohou zájemci kola využívat po celém světě, kde Nextbike působí. Pokud uživatel nevlastní „chytrý“ telefon, registraci je možné provést na webu https://www.nextbikeczech.com/kladno/.

ZA KOLIK?

Každá minuta jízdy vyjde na 1,50 korun. Nově není účtován žádný jiný poplatek. Pro pravidelné uživatele je znovu připraven výhodný měsíční tarif. Za 299 korun měsíčně získá uživatel prvních patnáct minut jízdy zdarma. Při měsíčním paušálu není počet výpůjček nikterak omezen.

PŮJČENÍ

Při půjčení uživatel otevře aplikaci Nextbike a naskenuje QR-kód zobrazený na kole, které si chce půjčit. Po zvolení Půjčit kolo se bicykl automaticky otevře. Proces trvá jen několik vteřin. Na jeden účet je možné vypůjčit až čtyři kola. Aktivně registrovaní uživatelé bez dat nebo chytrého telefonu si můžou kolo půjčit i přes hlasový automat na lince +420 581 652 047.

PARKOVÁNÍ

Kolo můžete krátkodobě zaparkovat (výpůjčka se nepřeruší) pro krátké pauzy na nákup atd. Stačí aktivovat parkovací režim v aplikaci a manuálně zavřít zámek. Poté parkovací režim zase jednoduše deaktivujete a pokračujete v jízdě. Zámek se otevírá automaticky, proto je důležité nedeaktivovat parkovací režim zdálky.

VRACENÍ

Správné vrácení kola je jeho odevzdání do jedné zoficiálních stanic/zón vKladně. Stačí jen zavřít zámek stlačením páčky nad zadním kolem. Pro ověření, že se výpůjčka ukončila, může uživatel aktualizovat aplikaci. K samotnému ukončení již ale telefon není nutný.

REZERVACE

Rezervace je možná do 15 minut a podléhá nevratnému poplatku 10 korun za každé kolo. To se rezervuje na uživatelem vybrané stanici a do uplynutí časového úseku je mu k dispozici.

NABÍJECÍ CENTRA

Ke stávajícím pěti nabíjecím centrům (nám. Svobody, nám. Sítná, Václavské nám., Havlíčkovo nám. ve Švermově, Sletiště) v průběhu jara přibydou další dvě, a to na náměstí Jana Masaryka a na konečné MHD č. 601 v ulici Wednesbury.



  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy