ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kdyby Evropa v zimě zhasla, Prahu zachrání Teplárna Kladno

Úterý, 28. prosince 2021 07:26

Tma. Nejdou semafory. Nefungují bankomaty. Nejezdí vlaky, metro ani tramvaje. Tisíce lidí uvízly ve výtazích. Takto mohla vypadat Evropa na začátku letošního roku, když jen o zlomky vteřin unikla blackoutu. A experti varují, že tuto zimu hrozí podobné incidenty. Co bude, až nebude elektřina? V Teplárně Kladno jsou na tuto kritickou situaci naštěstí dobře připraveni.

Foto: Teplárna Kladno

Aby velká elektrárna dokázala naskočit po blackoutu, potřebuje hodně energie podané z dostatečně robustní turbíny. A to je problém, protože čím takovou turbínu roztočíte, když nemáte proud? V plánech obnovy figuruje tradičně řešení, které spočívá v podání napětí z vodní elektrárny na nějaký tvrdý zdroj – uhelný či plynový. Například Elektrárna Chvaletice již úspěšně otestovala start ze tmy ve spolupráci s přečerpávací elektrárnou Dlouhé stráně či přehradní elektrárnou Orlík. Takové řešení je však podmíněno dostatkem vody. A právě v tomto ohledu je jedinečná Teplárna Kladno. Energetický zdroj, který před dvěma lety koupila skupina Sev.en Energy, se dokáže probudit ze tmy sám, i bez vodního impulzu.

„Náš blok číslo osm s plynovou spalovací turbínou je vybaven pomocným dieselgenerátorem, a jako jediný v republice tak umí sám najet úplně od nuly bez jakéhokoliv vnějšího zdroje. V případě totálního zhroucení přenosové a následně distribuční soustavy by byl schopen zprovoznit uhelné bloky naší teplárny a ty by potom zvládly oživit další zdroje. Operaci jsme úspěšně otestovali v rámci cvičení Blackout 2018,“ vysvětluje Petr Karafiát, ředitel pro ekologii a inženýring Teplárny Kladno.

Energetické centrum zahrnující moderní plynovou turbínu a fluidní uhelné kotle postavili Američané v sousedství kladenských oceláren před 20 lety. Při výstavbě byly použity nejnovější technologie, které byly tehdy na trhu, a komplex tak dodnes patří k nejmodernějším energetickým zdrojům v Česku. Plynový blok je navíc napojen na páteřní plynovod, který zůstává pod tlakem i v případě masivního výpadku elektřiny.

Kladenský blackstart by začal automatickou reakcí. Na uhelných blocích by naskočily záložní dieselgenerátory a ty by během desítek vteřin oživily nouzové osvětlení a řídicí systémy. Následná komunikace s dispečery distribuční soustavy by potvrdila blackout a přechod do nouzového režimu. V jeho rámci už probíhá restart „zdola nahoru,“ jehož popis musí běžnému smrtelníkovi připomínat něco na způsob černé magie.

„Když operátoři zkontrolují a případně opraví všechna zařízení a rozvodny, musí se zvolit trasa, po které se bude najíždět. Je to jako když jede vlak – je třeba mít perfektně připravenou trať, aby nikde nevykolejil. Pak už můžeme spustit pomocný dieselgenerátor a zmáčknout pomyslné zelené tlačítko, čímž uvedeme do provozu naši plynovou turbínu,“ popisuje Petr Karafiát.

Tento proces připomíná start letadla a turbína vskutku technicky odpovídá leteckému motoru. Na obrazovce řídicího počítače postupně nabíhají hlášky, které potvrzují, že je vše v pořádku, až nakonec turbína dosáhne na potřebných 3000 otáček za minutu. Secvakne se generátorový vypínač a zázrak je hotov: do drátů začne proudit elektřina.

„Problém je v tom, že v soustavě musí neustále platit rovnováha mezi výrobou a spotřebou. Operátoři tedy musí zvyšovat výkon a připojovat zatížení postupně, aby stroj nepřetížili, ale ani aby nebylo zatížení malé. V obou případech totiž hrozí opětovný výpadek a začíná se úplně od začátku. Předpokládáme, že na začátku by část výkonu rozsvítila město Kladno,“ vysvětluje Petr Karafiát.

Podle scénáře obnovy by tento okamžik měl nastat už hodinu a půl po blackoutu. Zbytek výkonu by byl využit k nastartování jednoho z uhelných bloků a poté by kaskádovitě startovaly další bloky, které by již měly pokrýt spotřebu nejen Kladna, ale i minimální nutnou potřebu celé levobřežní části Prahy. Plného výkonu všech bloků by bylo dosaženo do pěti hodin po výpadku. Soustava by nejprve fungovala v jakémsi ostrovním režimu, to je bez spojení se „zbytkem světa,“ a teprve po obnovení napětí v páteřní přenosové soustavě by byl ukončen nouzový stav a oblast by se s ní opět sfázovala.

„V současnosti připravujeme nový projekt, který by ověřil, jakým způsobem by se dal nastartovat zbytek Prahy a středních Čech. Pro tyto účely chceme využít strategické polohy Elektrárny Chvaletice a po 110kV linkách jí podat napětí z našeho uhelného bloku. Jeho turbína je již dostatečně robustní, aby to dokázala, takže předpokládám, že to půjde. Ale to máte jako se vším v energetice: je potřeba to propočítat a vyzkoušet,“ uzavírá Petr Karafiát.



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově