Nábor k policii Kladno
ČSAD KLADNO
  • Škola E. Beneš Kladno
  • Práce ve Slaném
  • Leoš Stránský

Martina Březinová z Velké Dobré uspěla na evropské zmrzlinářské soutěži

Pondělí, 2. srpna 2021 07:10

Na evropském finále soutěže Gelato Festival World Masters zaznamenala velký úspěch Česká republika. Na 2. místě v klání těch nejlepších evropských zmrzlinářů se umístila Martina Březinová, šéfzmrzlinářka z české rodinné firmy ŇAM ŇAM z Velké Dobré u Kladna. Zmrzlina Bombato tak postupuje do světového finále nejprestižnější zmrzlinářské soutěže světa.

Martina Březinová z Velké Dobré uspěla na evropské zmrzlinářské soutěži (Foto: Archiv Martiny Březinové)

Odbornou porotu složenou z mistrů italského gelata zaujala její zmrzlina Letní hruška, která v jednom z hodnocení získala dvakrát dokonce i nejvyšší bodové hodnocení – desítku.

„Máme z ocenění velkou radost. Soutěž byla poměrně náročná, nejen kvůli silné konkurenci, ale také kvůli epidemickým opatřením. Zmrzlinu jsme do Bologni, kde se finále odehrávalo, museli poslat mrazicím expresem. Její výrobu jsme pak porotě přiblížili videem,“ popisuje Martina Březinová okolnosti soutěže, které se zúčastnilo 28 zmrzlinářů ze 17 zemí. Všichni soutěžící předtím museli uspět ještě v náročných národních kolech soutěže.

Porotci hodnotili chuť, vzhled i konzistenci zmrzliny a kladli soutěžícím doplňující otázky online. „Sorbet Letní hruška vyrábíme z hrušek klapovek ze sadu z nedalekého Bílichova. V sorbetu je více než 40% podíl ovoce a zmrzlina má díky tomu chuť i texturu šťavnatých letních hrušek,“ odhaluje Martina Březinová detaily receptury.

Výrobě zmrzliny se Martina Březinová se svým manželem Radkem věnuje už od roku 1993. V rodinné firmě ŇAM ŇAM dnes působí i jejich děti Anička a Michal. Ve Velké Dobré u Kladna vyrábí vedle zmrzliny vlastní značky Bombato i dorty. Ty rozváží i do dalších podniků po Čechách. Provozují také kavárnu ŇAM ŇAM CAFE na Kladně a chystají i otevření další právě ve Velké Dobré.

„Rádi děláme lidem život sladší,“ říká kavárník a zmrzlinář Radek Březina. „V oboru jsme 28 let a pořád nás to baví. Ctíme tradici poctivého řemesla a zároveň se snažíme stále vymýšlet nové věci. Vyrábíme desítky druhů zmrzlin podle vlastních receptur a všem věnujeme stejnou péči jako vítězné Letní hrušce.“

Řemeslnou zmrzlinu oceněnou na soutěži Gelato Festival World Masters můžete ochutnat přímo v rodinné kavárně ŇAM ŇAM CAFE, Amálská 2463, Kladno nebo v prodejně Zastávka u kruhového objezdu ve Velké Dobré, kde se všechny dobroty rodí.