ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Šestnáctý ročník Skutečné ligy pro amatérské kapely právě začal

Sobota, 31. července 2021 08:30

Největší tuzemská soutěž pro neprofesionální rockové kapely – Skutečná liga – právě odstartovala ve spolupráci se Středočeským krajem již svůj 16. ročník. Cílem je podpořit nejen začínající hudební skupiny, nalézt nové středočeské talenty, získat pro ně zájem široké veřejnosti, producentů a dalších odborníků v oboru, vybudovat publikum a odstartovat hudební kariéru. Hlásit se kapely mohou do 21. srpna na portálu projektu. I letos předstoupí před porotu „naživo.“

Foto: Skutečná Liga Středočeského kraje

Úspěšný talentový hudební projekt Skutečná liga pomáhá již 16. rokem amatérským rockerům „rozjet“ kariéru. Za celou dobu se přihlásilo přes 6 700 kapel a bylo odehráno více než 4 800 koncertů. Soutěž má mladým lidem ukázat, že má smysl věnovat se něčemu navíc, rozvíjet sám sebe, motivovat je na cestě k tvůrčímu a smysluplnému trávení volného času. Součástí soutěže je tak i kategorie „Junior“ do 19 let. Juniorská kapela, která získá nejvíce bodů v základním kole, postupuje rovnou do finále. Registrace kapel do Středočeské Skutečné ligy 2021 již byla spuštěna na portálu www.skutecnaliga.cz a možnost přihlásit se končí 21. 8. 2021.

„Soutěže se může zúčastnit každý, kdo nemá hudbu jako hlavní zdroj svých finančních příjmů. Podmínkou také je, že kapela musí mít repertoár složený z vlastní autorské tvorby v rockových mantinelech a být schopna zvládnout živé hraní. Jako jediná soutěž v České republice umožňuje totiž Skutečná liga rozsáhlému počtu kapel vzájemné měření sil bez nutnosti zasílat demo nahrávku, jejíž pořízení stojí nemálo finančních prostředků a která neumožňuje objektivní a spravedlivé posouzení kvality hudebního uskupení,“ upozornil zakladatel a ředitel soutěže Skutečná liga Lukáš Fousek.

Již druhým rokem se Skutečná liga koná ve spolupráci se Středočeským krajem. „Jednotlivá kola soutěže se budou konat jako open air koncerty v prostorách krajských příspěvkových organizací a pozveme na ně širokou veřejnost. Základní kolo zahrnuje tři koncerty, a to ve Vlašimi, Kutné Hoře a Rakovníku. Semifinále se uskuteční v Hořovicích a Jílovém u Prahy, místo pro finálový koncert teprve s pořadatelem vybíráme,“ informovala středočeská hejtmanka Petra Pecková, která nad novým ročníkem převzala záštitu.

Na koncertech budou pořízeny videonahrávky z vystoupení jednotlivých skupin. „V září videa zveřejníme na webových stránkách Středočeského kraje, kde se uskuteční online hlasování o nejoblíbenější kapelu veřejnosti,“ upozornil krajský radní pro kulturu Václav Švenda. Mladé kapely podle něj nacházejí v dnešní době cestu k posluchačům často za pomoci internetu. To je samozřejmě výhoda, nicméně zprostředkovaná komunikace s fanoušky nenahradí živé hraní přímo před publikem.

„Takové zkušenosti, při kterých se hudebníci takzvaně otrkávají, učí se zvládat trému, ale i nalézají motivaci z euforie adrenalinové koncertní atmosféry a pocitu naplnění, jsou nenahraditelné. Příležitostí k živé prezentaci začínající kapely z regionů nemají mnoho. A někdy ani hudebníci, kteří působí již delší dobu, ale nejsou potřebně draví na prosazení sama sebe. Často tak zůstávají prakticky neobjevení, což je velká škoda,“ uvedl Václav Švenda a dodal: „Proto kraj nalezl v podpoře této unikátní soutěže smysluplnost. V kultuře se nemají podporovat jen organizátoři akcí, ale především i sami umělci. U těch zatím neobjevených a především mladých to platí dvojnásob. Tím udržujeme živou tradici hudební kvality, ale i kvantity, kterou jsme jako národ prosluli ve světě a kterou vystihuje rčení ‚Co Čech, to muzikant‘. Chtěl bych vzkázal kapelám, jděte do toho a přihlaste se, ostych stranou!“

Finalisté soutěže Středočeská Skutečná liga se budou objevovat v rámci hudebních programů akcí pořádaných městy ve Středočeském kraji i krajem samotným. Každoročně rovněž vystupují nejen na pódiích po celé České republice a na Slovensku, ale třeba i na polském festivalu Woodstock, který se řadí mezi největší hudební akce v Evropě. V loňském roce se absolutním vítězem stala kapela Hrabě Monte Crazy a vítězem kategorie junior se stala kapela Worn Out Jacket.

Vzhledem k úspěchu projektu ve Středočeském kraji vznikla myšlenka na jeho rozšíření na území celé republiky, kterou podpořila Asociace krajů ČR.

Termíny a místa konání jednotlivých open-air koncertů Středočeské Skutečné ligy 2021:

Základní kola

  • Zámek Vlašim – 22. 8. 2021, 12:00

Kutná Hora

  • Zahrady Galerie Středočeského kraje – 29. 8. 2021, 12:00

Rakovník

  • Park za Muzeem TGM – 5. 9. 2021, 12:00

Semifinále

Hořovice

  • Starý zámek Hořovice – 19. 9. 2021, 12:00

Jílové u Prahy

  • Areál Regionálního muzea – 26. 9. 2021, 12:00


  1. komerční sdělení

    Máte pro strach uděláno? Šupitó do šapitó! V Kladně u OC Oaza

  2. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  3. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  4. zprávy

    Pro velký zájem vypisuje Zoopark Zájezd dodatečný termín příměstského tábora

  5. krimi

    V pátek hasiči z Kladna a Rakovníka zachraňovali paraglidistu z vysokého modřínu

  6. video

    V Kladně se rozloučili se zimou a spálili Moranu

  7. zprávy

    Slánská porodnice jde s dobou: Nově mohou maminky rodit na porodnickém gauči

  8. sport

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  9. video

    Ve Slaném přivítalo první zákazníky nové obchodní centrum

  10. zprávy

    Vedení Středočeského kraje si prohlédlo nový vlak pro PID

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. kultura

    Na smrtnou neděli v Kladně spálí Moranu

  13. krimi

    Sieg Heil, takto zdravil muž strážníky v Kladně, skončil v rukách policie

  14. kultura

    Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

  15. zprávy

    Poděkování za uspořádání sbírky, od Nadačního fondu, do Oblastní nemocnice Kladno

  16. krimi

    Speed Marathon 2024, akce policie zaměřená na měření rychlosti

  17. zprávy

    Středočeská vědecká knihovna v Kladně představí koláže Jiřího Hankeho

  18. info z radnice

    Pozvánka na páté zasedání Zastupitelstva města Kladna

  19. kultura

    Kladno bude v neděli pálit Moranu a vyhánět zimu

  20. zprávy

    Sleva na pronájem sálu pro svatbu snů v Královickém dvoře, poslední volně termíny