ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V Kladně začala rozsáhlá rekonstrukce základní školy Norská

Středa, 16. června 2021 07:00

Začala největší letošní investice v oblasti školství. Součástí rekonstrukce pavilonové základní školy v Norské ulici v Kročehlavech jsou kromě jiného zateplení vnějšího pláště budov a řízené větrání učeben s využitím výměníků tepla. Zhruba 40 procent z celkových způsobilých investičních výdajů, které činí přes 46 milion korun, pokryje dotace z evropských fondů.

V Kladně začala rozsáhlá rekonstrukce základní školy Norská (Foto: KL)

Pro celý areál jsou zvoleny čtyři základní barvy: světle modrá, meruňková, okrová žlutá a hráškově zelená. Pro vstupní pavilon C je zvolen odstín okr světlý. Hlavní průčelí pavilonu C, kde je zázemí pro administrativu a v nižším podlaží odborné učebny, bude zdobit výrazný nápis „základní škola“ a také výtvarné dílo.

Vzhledem k charakteru stavby nevznikly na území školy požadavky na demolice či kácení dřevin. Hlavní zásobování staveniště bude z ulic Norská a Holandská. Stavební činnosti produkující zvýšený hluk a vibrace budou po domluvě prováděny tak, aby co nejméně obtěžovaly školu i okolí, a to jeden den v týdnu v čase od 7.00 do 21.00. Převoz prašného materiálu bude prováděn na „zaplachtovaných“ korbách nákladních vozů.

„Zateplením šesti pavilonů školy v Norské ulici snížíme energetickou náročnost budov. Tím se zmenší emise skleníkových plynů, což pomůže zlepšit zdejší životní prostředí. Město zároveň uspoří finance vynakládané na vytápění školského zařízení. Současné úpravy se netýkají bazénu a tělocvičny, které byly rekonstruovány dříve a již mají fasádu zateplenou,“ upozornil kladenský primátor Milan Volf.

Práce zahrnují demontáž střešního pláště až k nosné konstrukci. Dále demontáž veškeré techniky, osvětlení, okapové soustavy a dalších prvků umístěných na budovách. Budou provedeny výkopové práce podél fasád a následně zateplení obvodových a střešních plášťů pavilonů. Následovat bude položení nových střešních plášťů, jejich osazení klempířskými a zámečnickými prvky, hromosvody a anténami. Pamatováno bude také na kamery, osvětlení, založení okapového chodníku podél objektů atd. Součástí je zavedení regulace otopných soustav a systému energetického managementu, který zajistí efektivitu vytápění pavilonů.

„Zásadní je zlepšení podmínek žáků. Ve všech prostorách určených k výuce budou instalovány vzduchotechnické jednotky s automatickým řízením provozu, které budou kontrolovat koncentraci oxidu uhličitého a zpětné získávání tepla. Zjednodušeně řečeno: Rekuperační jednotka odvede ven vydýchaný vzduch a čerstvý vzduch přivedený zvenku pomocí odpadního vzduchu, který ohřeje na požadovanou teplotu. Tím se vyhneme tepelným ztrátám, ke kterým dochází při klasickém větrání učeben otevíráním oken,“ uvedl primátor.

Rekonstrukce školy v Norské proběhne po etapách. První na řadě jsou pavilon A a vstupní pavilon C, a to včetně výměny oken a vstupních dveří. Všechny školní pavilony postupně získají novou barevnou fasádu. Na každém bude jak základní, tak doplňková barva, která pak na jiném pavilonu bude tou základní.

„Rekonstrukci školy jsme uvítali, čekali jsme na ni. Především pavilon C více než patnáct let. Stará okna jsou v dezolátním stavu, centimetrové fuky v rámech nejsou výjimkou. Samozřejmě je skvělé a důležité, že se provedou i další zásadní změny, které zlepší pracovní pohodu ve třídách jak žákům, tak učitelům,“ poznamenala ředitelka školy Daniela Vlčková. „Vítáme montáž nové vzduchotechniky. Ve třídách se v jarním období kumuluje teplo bez ohledu na otevřená okna. Pracovní pohoda klesá i v podzimních a zimních měsících, kdy se topí a kdy je i přes regulaci jednotlivých topných těles třeba větrat,“ přiblížila stávající situaci.

Práce proběhnou za provozu školy. „Přijmeme proto opatření zaručující bezpečnost žáků a zaměstnanců, a to podle toho, ve kterém pavilonu se zrovna bude pracovat,“ konstatovala ředitelka.

Pokud se nevyskytnou komplikace, rekonstrukce areálu v Norské by měla být kompletně hotova v prosinci příštího roku.


Zdroj: Město Kladno



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze