ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladno v dubnu rozšíří Senior taxi i mimo hranice města

Pátek, 5. března 2021 07:20

Služba Senior taxi, kterou zavedlo Kladno na svém území v září 2018, bude dostupná i v obcích v blízkém okolí města. O rozšíření územní působnosti rozhodli kladenští radní v reakci na současnou celospolečenskou potřebu zvýšené péče o rizikovou skupinu seniorů a zdravotně postižených občanů. Kladenské Senior taxi tak budou moci začít využívat i občané z 22 obcí a měst přiléhajících ke Kladnu, a to již v průběhu dubna.

Kladno v dubnu rozšíří Senior taxi i mimo hranice města (Foto: MMK)

Cenově zvýhodněnou dopravu na úřady, k lékaři, na poštu, na nákup atd. mohou využívat lidé starší 65 let, držitelé průkazu TP, ZTP či ZTP/P starší 15 let nebo osoby umístěné v zařízeních sociálních služeb pobytového charakteru. Doposud bylo městem provozované taxi určené pouze pro osoby s trvalým bydlištěm v Kladně, nově kladenští radní službu zpřístupnili i pro občany sousedních obcí.

„Kladno je přirozené spádové centrum, sídlí tu oblastní nemocnice, kam týdně směřují tisíce lidí z regionu. Lidé z okolních obcí zde mají své obvodní lékaře i další specialisty. Meziměstské cestování, zvláště veřejnou dopravou, je ale pro seniory a hendikepované problematické. Často je pro ně těžké jen dojít na autobusovou zastávku a mnohdy ke své přepravě potřebují doprovod, či někoho, kde je ochoten je, třeba na lékařské vyšetření, odvézt. Samy obce většinou nemají na zřízení služby Senior taxy dostatek finančních prostředků, současná pandemie přitom klade ještě vyšší nároky na ochranu rizikové skupiny obyvatel. Proto se Kladno rozhodlo pomoci a službu rozšíří i mimo hranice města,“ uvedl k rozšíření územní působnosti služby Senior Taxi Kladno o další města a obce kladenský primátor Milan Volf.

Speciální mimoměstskou dopravu bude moci cílová skupina obyvatel využít k cestám z nebo do Kladna, případně i zpět, mezi obcemi Brandýsek, Braškov, Buštěhrad, Cvrčovice, Doksy, Družec, Hřebeč, Kačice, Kamenné Žehrovice, Libušín, Lidice, Malé Přítočno, Pchery, Pletený Újezd, Stehelčeves, Smečno, Svinařov, Třebichovice, Tuchlovice, Velká Dobrá, Velké Přítočno a Vinařice.

„Cena dopravy v rámci tohoto území je stanovena bez ohledu na počet ujetých kilometrů na 60 korun za jednorázovou jízdu, cesta tam i zpět je zpoplatněna částkou 100 korun. Prioritu mají jízdy k lékaři a za dalšími veřejnými službami na území města Kladna. Pro cesty pouze po městě pro Kladeňáky se podmínky nemění, platí jednotný poplatek 30 korun za jednu jízdu a 50 korun za jízdu obousměrnou bez kilometráže,“ upozornila vedoucí Odboru sociálního Petra Černá.

Jízdu Senior taxi je nutné si objednat minimálně den předem, a to na telefonním čísle 601 139 139. Dispečer přijímá objednávky pouze ve všední dny od 7:00 do 15:00. Přepravovaná osoba může mít s sebou jednočlenný doprovod, který za převoz hradí stejnou sazbu jako senior nebo hendikepovaný. Klient po operaci či ambulantním zákroku musí mít doprovod vždy. Součástí služby je přeprava menších zavazadel, popřípadě skládacího invalidního vozíku, chodítka nebo francouzských holí. U vozíčkářů je třeba, aby byli schopni vozík opustit a přesednout s malou pomocí do automobilu.

„V dubnu spustíme zkušení provoz rozšířené služby a nastavení provozu budeme operativně přizpůsobovat poptávce. V současné době Senior taxi zajišťují dvě vozidla. Naším záměrem je pořízení dalšího vozidla, aby byla zajištěna poptávka jízd Kladeňáků a zároveň, aby byla služba dostupná v regionálním měřítku,“ konstatoval primátor Volf.

Zdroj: Město Kladno




  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy