ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V Kladně pomáhají asistenti prevence kriminality strážníkům už 10 let

Úterý, 16. února 2021 07:00

Asistenti prevence kriminality se stali již nedílnou součástí městského strategického plánu zajištění bezpečnosti ve městě. Z jednoho asistenta, který na Kladně v počátečních letech působil, se podařilo i díky pravidelnému získávání dotací rozšířit jejich počet na současných deset. I v letošním roce město žádá v novém programu ministerstva vnitra o finanční podporu v řádech milionů korun na osvědčená opatření v oblasti prevence kriminality.

V Kladně pomáhají asistenti prevence kriminality strážníkům už 10 let (Foto: KL)

Jednou z oblastí, kam směřují dotační žádosti v oblasti prevence kriminality, je preventivní práce s komunitním akcentem. Sem spadá i osvědčené působení asistentů prevence kriminality ve městě. Asistenti pracují pod mentorem z Městské policie Kladno, který na každý pracovní den v týdnu operativně dle aktuální bezpečnostní situace vypracuje plán, kde se hlídky budou pohybovat. To umožňuje efektivnější reakce na podněty obyvatel a větší pocit bezpečí ve městě.

„Z každoroční prosincové ankety, jejíž výsledky jsou součástí argumentace při žádostech o dotace v oblasti prevence kriminality, vyplynulo, že pocit plného bezpečí stále nepociťuje zhruba třetina obyvatelstva. Přitom jde o základní lidskou potřebu. To je pro nás signálem, že nesmíme polevit nejen v represích pachatelů protiprávního jednání a snahách o objasněnost přestupků a trestných činů, což je v kompetenci policistů a strážníků, ale také v preventivních opatřeních. Bezpečnosti bez prevence kriminality nedosáhneme. Proto na ni každoročně vynakládáme z vlastního rozpočtu částky v řádech milionů korun a zároveň žádáme o státní dotace. Například i na činnost asistentů, kteří pomáhají udržovat pořádek ve městě a zároveň jsou určitým předvojem strážníků při řešení konfliktních situací,“ uvedl primátor Kladna Milan Volf.

Asistenti denně nachodí v ulicích Kladna na patnáct kilometrů. Pomáhají a naslouchají lidem a jejich připomínky, které vyslechnou v ulicích, předávají na město k vyřešení. Dohlížejí na pořádek, bezpečnost školáků i disciplínu pejskařů. Hledají, co je potřeba opravit ve veřejném prostoru. Denně provádějí asistenční jízdy v městských autobusech. Někdy pomáhají seniorům na přechodech, jindy zase řeší bezdomovce, kteří na ulici pijí alkohol nebo je naopak, pokud jsou ochotni si nechat pomoci, doprovází k lékaři či na úřady dle dohody se sociálním odborem magistrátu. Asistenti musí být bezúhonní. Procházejí školením, včetně místopisu a veřejných vyhlášek, a každých půl roku také supervizí z Ministerstva vnitra České republiky.

Povinnosti mají asistenti v podstatě stejné jako strážníci, chybí jen represivní pravomoci a oprávnění ke kontrole osob. Když v terénu zjistí protiprávní jednání či krizovou situaci, které nemohou sami vyřešit, monitorují dění za pomocí video kamery na výstroji a přivolávají hlídku městské policie. „V podstatě uvolňují ruce městským strážníkům, kteří se tak mohou soustředit na kvalifikované činnosti a zásahy, kde se provádí represe. To je pro městskou policii velmi potřebné vzhledem k celorepublikovému problému nedostatku způsobilých uchazečů o práci strážníka,“ vysvětluje jeden z aspektů užitečnosti existence asistentů prevence kriminality Milan Krupka z Městské policie Kladno a dodává, že v tuto chvíli je v ulicích Kladna deset asistentů, je tedy stoprocentně naplněný jejich personální stav.

Kamery posilují bezpečnost, lidé chtějí jejich rozšiřování, ukázala prosincová anketa

Veřejná anketa na téma bezpečnosti ve městě proběhla v prosinci loňského roku a zapojilo se do ní 290 respondentů. Bezpečí či částečné bezpečí pociťuje v místě svého bydliště 69 procent dotazovaných. Přímo v ohrožení se naopak cítí tři procenta účastníků dotazníkového šetření. Celých 89 procent oslovených například vyjádřilo podporu rozšíření městskému kamerovému dohlížecímu systému. Jako nástroj pro posílení bezpečnosti ho kladně hodnotí 81 procent účastníků ankety. Celé tři čtvrtiny respondentů se dle výsledků cítí bezpečněji, pokud se pohybují na území monitorovaném městskými kamerami. Toto procento navíc rok od roku stoupá, v předchozí anketě to bylo 63 procent.

Výsledky ankety pomáhají nejen při žádostech o dotace na preventivní programy, ale jsou zapracovány i do nového Plánu prevence statutárního města na léta 2021-2025. Ten aktualizuje znalost kriminálně bezpečnostní situace a navrhuje hlavní priority a cíle prevence kriminality pro následující roky. Zahrnuje podporu bezpečnostních složek, včetně obnovy vybavení městské policie a obnovy a rozšiřování kamerového systému, nebo pořádání preventivních akcí pro seniory, školáky a studenty, a to v oblasti sebeobrany či ke zvýšení povědomí o rizikových faktorech, jako jsou kyberšikana, domácí násilí, závislosti nebo podvodný prodej. Plán počítá s pokračováním forenzního identifikačního značení kol pro veřejnost, preventivních volnočasových aktivit s dětmi a mladistvými ze sociálně znevýhodněného prostředí nebo s informační kampaní ke zvýšení finanční gramotnosti veřejnosti o důsledcích lichvy, exekucí, případně insolvencí. Sociální prevence kriminality se zaměří na efektivní práci s disfunkčními rodinami a osobami po výkonu trestu. Kladno také žádá o dotaci ministerstvo vnitra na bezpečnostní software pro projekt Mapa kriminality. Městský plán prevence kriminality vychází z víceletých bezpečnostních analýz a znalosti místních podmínek. Zohledňuje tedy nejen data Magistrátu města Kladna a městské policie, ale také Územního odboru Policie ČR v Kladně, Probační a mediační služby ČR a kladenského úřadu práce.

Zdroj: Město Kladno



  1. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  2. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  3. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  4. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  5. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  6. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  7. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  8. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  9. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  10. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  11. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  12. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  13. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  14. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  15. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  16. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  17. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  18. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  19. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  20. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče