ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladno vybralo dopravce MHD na dalších 10 let

Pátek, 15. ledna 2021 07:00

Kladno dokončilo tendr na dodavatele dopravních služeb městské hromadné dopravy. Společně s dopravcem se zaměří na komfort cestujících i ekologii provozu.

Kladno vybralo dopravce MHD na dalších 10 let (Ilustrační foto: KL)

Vítězem veřejné zakázky se stala společnost ČSAD MHD Kladno. Proces výběru nového dopravce město zahájilo už na jaře 2018. Po skoro třiceti měsících mohly obě strany podepsat Smlouvu o veřejných službách v městské autobusové dopravě.

„Přihlásili jsme se do výběrového řízení na zajišťování městské dopravy v Kladně na období od roku 2021 do roku 2030. Jsme rádi, že naše nabídka byla vyhodnocena jako nejlepší a dalších deset let bude naše společnost tuto službu poskytovat. Smlouva je platná od 1. září letošního roku,“ uvedl pro Kladenské listy ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.  

Komfort pro cestující, moderní technologie a ekologie, to jsou hlavní cíle následující spolupráce. „Pro cestující je vedle technického komfortu důležitá i spolehlivost dopravce, nová smlouva proto již jasně stanovuje pokuty za nedodržení smluvních podmínek, nejvíce samozřejmě za porušení smluveného jízdního řádu,“ říká kladenský primátor Milan Volf.

Komfort v cestování zajistí nízkopodlažní autobusy, jejichž technické standardy se znatelně zvýší. Moderními informačními i odbavovacími technologiemi a systémy sledování aktuální polohy, které komunikují s chytrými označníky na zastávkách, budou vybaveny všechny vozy. Dopravce se dále zavázal, že převážnou část vozového parku zajistí vozy s ekologickým pohonem na zemní plyn. V září vyjedou pro kladenské cestující linky 610 i dva zcela bezemisní elektrobusy.

„V zákonné lhůtě Město obdrželo dvě nabídky, a to od společnosti ČSAD MHD Kladno a ČSAD Jindřichův Hradec, těsně před skončením lhůty podal další dopravce námitku k podmínkám zadávacího řízení, které rada města nevyhověla. Na základě hodnoticích kritérií, tedy především ekonomické výhodnosti, stanovila hodnotící komise nabídku ČSAD MHD Kladno, jako tu výhodnější. Doporučení komise potvrdila začátkem prosince rada města,“ přiblížil zjednodušeně proces primátor Volf.

Zástupci města se museli vypořádat i s podáním na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad po zaslání veškeré dokumentace neshledal ani důvod k zahájení správního řízení. „Na první prosincové radě jsme rozhodli o přidělení této nadlimitní veřejné zakázky vítězi tendru, společnosti ČSAD MHD Kladno. Jsem rád, že jsme proces dokončili a věřím, že nastavené podmínky smlouvy pomohou zvýšit kvalitu a spolehlivost kladenských mandelinek,“ doplnil Milan Volf.

Všechny autobusy budou zajišťovat dopravu ve schváleném jednotném vizuálním stylu pro systém městské dopravy v Kladně – tradiční bílé provedení s červenými pruhy, doplněné logem. Cestující tak jasně rozezná městský autobus od autobusů jiných systémů. Součástí smlouvy je i provozování čtyř předprodejních a informačních kanceláří na území města.

„Chceme zvýšit úroveň nabízených služeb i pověst kladenské městské hromadné dopravy, čemuž by měl napomoci i vypracovaný sazebník pokut za nedodržení smluvních podmínek. Mezi další povinnosti dopravce patří i aktualizace jízdních řádů nebo optimalizace trasování podle dopravních potřeb města,“ dodal kladenský primátor.

I nadále bude platit částečná tarifní integrace, kdy jsou v systému kladenské městské dopravy uznávány vybrané jízdní doklady Pražské integrované dopravy (PID), i když je to pro Kladno finančně velmi náročné. Vzniklý propad jízdného ve výši přibližně 12 milionů korun dorovnává přímo město Kladno. Cestující z linky PID mohou například využít své jízdenky i v autobusech městské hromadné dopravy či si v městském autobusu zakoupit jízdenku pro návazný spoj PID.

Autor: (red)



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze