ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V Zooparku Zájezd se podařil odchov nesmírně vzácného leguána

Neděle, 27. prosince 2020 09:00

Chovatelé na teráriích dosáhli úspěchu světového významu. Podařilo se jim odchovat kriticky ohrožené leguány jedlé. Tento druh ještěra žije na několika málo ostrovech v Malých Antilách. V České Republice se odchov leguánů jedlých dosud nikdy nepovedl a celosvětově jde teprve o čtvrtý úspěch.

V Zooparku Zájezd se podařil odchov nesmírně vzácného leguána (Foto: Archiv Zooparku Zájezd)

Leguán jedlý, někdy též nazýván chutný, Iguana delicatissima, je druh ještěra z karibského souostroví Malé Antily. Své jméno dostal od francouzských námořníků podle údajně skvělé chuti masa během koloniálních dob. V dnešní době je kriticky ohrožen zejména kvůli úbytku přirozeného prostředí a tlaku ze strany člověka. Další rány nevelké populaci leguánů zasazují nepůvodní predátoři, jako jsou psi, kočky nebo potkani. Problémem je i křížení s blízce příbuzným leguánem zeleným, který zde rovněž není původním druhem. Hlavní potravou jsou listy a květy rostlin či jejich plody.

„Jedná se výhradní herbivory. Mají velice rádi květy rostlin, v našich podmínkách třeba pampelišek nebo ibišku. Ty jsou plné sladkého nektaru a zároveň skvělým zdrojem proteinů,“ přibližuje leguání výživu Jiří Marek ml., kurátor chovu zvířat v Zooparku Zájezd.

Dvě mláďata se v Zájezdu vylíhla 11. prosince. „Rodičovský pár jsme do zoo získali v roce 2014 jako jednoletá mláďata. V posledních letech jsme se dvakrát dočkali neoplozené snůšky. Po tom, co samice snesla 18. září celkem osm vajec, jsme je prohlédli a umístili do líhně. Několik dní předtím bylo jasné, že se samice chystá ke snůšce, protože v expozici intenzivně hrabala. Leguáni svá vejce v přírodě zahrabávají do země. Do líhně je umisťujeme proto, aby nedošlo k jejich poškození, a můžeme tak kontrolovat podmínky inkubace. Nastavení podmínek v líhni, jako je třeba vlhkost, teplota nebo typ substrátu, jsme konzultovali s odborníky v USA. U pěti vajec bylo od začátku patrné, že jsou pravděpodobně neoplozená a časem se zkazila. Ze zbylých tří vajec se vylíhla dvě mláďata 11. prosince. Inkubace tedy trvala 85 dnů. To je o 10 dnů déle, než mají zkušenost v Zoo Jersey, která je v odchovech tohoto druhu nejúspěšnější, ale o třináct méně, než zaznamenali v rotterdamské zoo, které se odchov podařil rovněž letos,“ dodává podrobnosti o odchovu kurátor. Mláďata mají zářivě zelenou barvu, která ale po několika letech začne přecházet v šedozelenou. Dospělá zvířata mají světlejší hlavu s výraznými výrůstky.

„Jedná se opravdu významný chovatelský úspěch, na který jsem skutečně hrdý. Náš terarijní tým odvedl skvělou práci. Celosvětově jsme teprve čtvrtou zoo, které se odchov leguánů jedlých podařil. U takto ohroženého druhu je důležité, aby vznikla záložní populace pro případ, že by z přírody úplně vymizel. Díky tomu tak budeme mít možnost je případně navrátit do míst přirozeného výskytu. K tomu je ale nejprve potřeba zajistit, aby je bylo kam vracet. Jejich přirozené prostředí doznalo od dob příchodu Evropanů značných změn, a když pomineme vlivy, jako jsou introdukovaní predátoři a tlak člověka, významným zásahem byl i hurikán Irma v roce 2017, který biotop leguánů poničil. Každý úspěšný odchov v zajetí nám přináší hodnotné informace o biologii druhu. O leguánech jedlých se toho příliš mnoho neví a bude určitě ještě dlouho co objevovat,“ popisuje význam odchovu ředitel zájezdské zoo Jiří Marek starší.

Mláďata leguánů jedlých jsou v současnosti v terarijním zázemí, kde si pomalu přivykají na rostlinnou stravu. Zoologické zahrady jsou v současnosti kvůli vládním nařízením zavřené, proto si návštěvníci budou muset na leguání celebrity ještě chvíli počkat.

Autor: Daniel Koleška



  1. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  3. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  4. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  5. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  6. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  7. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  8. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  9. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  10. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  11. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  12. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  13. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  14. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  15. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  16. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  17. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  18. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  19. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  20. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona