ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Ve Slaném se budou prodávat lukrativní pozemky

Pondělí, 21. prosince 2020 07:20

Na podzim roku 2019 zastupitelé města Slaného, odsouhlasili prodej celkem 67 stavebních parcel ve vlastnictví města v jeho severní části. První etapa prodeje lukrativních pozemků, v přímém sousedství revitalizovaného lesoparku Háje, začne během léta příštího roku.

Ve Slaném se budou prodávat lukrativní pozemky (Foto: KL)

„Zastupitelé města nyní odsouhlasili způsob prodeje a dále cenu za jeden metr čtvereční. Na základě stavebních povolení, bude v příštím roce zahájena výstavba technické infrastruktury pro připojení 46 rodinných domů, první etapy následného prodeje. První rodinné domy se zde objeví v letech 2022 až 2023,“ uvedla mluvčí slánské radnice Markéta Růtová.

V průběhu příštího roku město investuje ze svého rozpočtu 20, 5 milionů korun včetně daně do výstavby technické infrastruktury I. etapy. Na současné zelené louce vznikne kanalizace, vodovod, plynovod, budou položeny elektrické rozvody a další. „Přípravné práce pro stavbu ovlivnila nejenom pandemie, ale také zdlouhavé vyřízení našich žádostí u příslušných vlastníků sítí a některé další doplňující požadavky stran ostatních orgánů a institucí, například nutnost zajistit vyjádření EIA,“ doplňuje manažerka rozvoje města Magdaléna Stýblová. Termín výstavby druhé a zároveň poslední etapy pokládky inženýrských sítí, bude upřesněn na jaře příštího roku.

„Ve Slaném není mnoho pozemků, které by byly vhodné k individuální zástavbě. Přišlo nám tedy správné, abychom nabídli k prodeji naše vlastní pozemky, a napomohli tak rozvoji bydlení. Výnos z prodeje bude následně použit k rozvoji infrastruktury a občanské vybavenosti,“ dodal starosta Martin Hrabánek. Město předpokládá výnos z prodeje první etapy ve výši 146 milionů korun. Peníze půjdou do městského rozpočtu jako příjem a budou dále využity na investiční projekty pro zvyšování komfortu obyvatel města a jeho místních částí.

„Zastupitelé města odsouhlasili způsob prodeje a minimální prodejní cenu. Ta se bude lišit podle toho, zda je stavební pozemek umístěn v takzvaném ochranném pásmu, nebo mimo něj. Startovací cena pro standardní pozemky bude avizovaných 3 500 korun za metr čtvereční. Cena za stavební pozemky, jejichž část zasahuje do ochranného pásma, pod zemí uložených inženýrských sítí, bude dle odborného odhadu ještě o tisícikorunu méně. Takový pozemek bude muset zůstat trvale přístupný. Omezení se nedotkne té části pozemku, kde vznikne samotná stavba. Týkat se bude například umístění oplocení pozemku, která bude třeba ukončit na hranici ochranného pásma. V této části pak nebude možné vybudovat doprovodné stavby jako je například garáž, zahradní domek, pergola s letní kuchyní a podobně. Počet takto zatížených parcel je celkem 24,“ vyčíslila mluvčí Růtová.

Na základě podrobných informací uvedených v právních stanoviscích, které si město nechalo pro potřebu prodeje vypracovat, zvolili zastupitelé města prodej pozemků, v severní části města, formou elektronické aukce. Aukce nabízí alternativnější způsob prodeje pozemků a patří mezi regulovatelnější způsoby prodeje nemovitostí vůbec, na rozdíl od dražby. U té nelze například stanovit podmínky pro prodej nemovitosti například omezit nákup více pozemků, dobu zástavby pozemků, budoucí užívání dražené nemovitosti a podobně. Zastupitelé tak svojí volbou dali stopku možným spekulantům.

Město si, i přes nabídky realitních společností, ponechalo možnost prodat pozemky, pod svou správou. Příslušný pracovník úřadu, který byl pro tento účel částečně vyčleněn, tak bude zajišťovat kompletní agendu spojenou s prodejem. V letošním roce byl například pořízen software a webhosting aukčního portálu, na němž si již město vyzkoušelo prodej jiných, menších pozemků a pronájem bytů ve své správě. Veškeré informace o bydlení v severní části města naleznou zájemci na nově zřízených webových stránkách, které jsou průběžně plněny aktuálními informacemi. „Aktuálně evidujeme přibližně 150 zájemců o informace, které se vztahují k tomuto projektu,“ dodává vedoucí Odboru správy majetku Ivana Hádková.

„Na ploše 10,8 hektaru, vznikne postupně celkem 67 stavebních parcel, každá o výměře 800-1100 metrů čtverečních, určených pro nízkopodlažní rodinnou zástavbu. Lesopark Háje patří mezi největší zelenou plochu ve Slaném, kam místní rádi chodí za relaxací a sportem. Za poslední rok došlo v oblasti k realizaci několika projektů, které celý lesopark příjemně oživily. Vzniklo tam například lanové centrum Pavouček, tréninkové fotbalové hřiště pro děti, dětské hřiště, bike park a pump track pro cyklisty. Oblastí prochází část cyklostezky, která je součástí regionální cyklotrasy 202 propojující Louny, Slaný a Kralupy nad Vltavou. V této severní části města chystá město také výstavbu nové sportovní haly. Ta je připravována v souladu s prodejem stavebních parcel a její základy budou položeny pravděpodobně na konci roku 2021,“ uzavřela Markéta Růtová.

Autor: (red)



  1. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  2. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  3. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  4. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  5. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  6. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  7. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  8. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  9. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  10. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  11. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  12. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  13. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  14. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  15. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  16. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  17. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  18. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  19. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  20. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče