ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Vydejte se po stopách filmu ve středních Čechách

Pondělí, 2. listopadu 2020 07:00

Snad každý z nás se někdy sám sebe ptal, kde se odehrává děj známého filmu. Jak moc se realita liší od skutečnosti. Také vás někdy napadlo, že ty krásné prostory musí být pouhou filmovou kulisou? Vydejte se po stopách filmu a objevte známá místa.

Vydejte se po stopách filmu ve středních Čechách (Foto: Smith Production)

Opak většinou bývá pravdou a filmová místa můžete sami navštívit. Prozradíme vám, která místa filmaři častokrát přeměnili k nepoznání a kde se procházeli vaši oblíbení herci. Podívejte se spolu s námi pod roušku filmový triků. Zavítejte do středních Čech, do kraje filmu zaslíbeného. Díky své poloze, rozmanité nabídce historických míst a divoké krajině se staly střední Čechy vyhledávanou filmařskou lokalitou.

Vydat se po stopách filmů bude o to dobrodružnější, podniknete-li cestu i s vašimi nemladšími členy rodiny. A jaké jiné stopy s dětmi sledovat než ty pohádkové. Střední Čechy se staly domovem mnoha odvážných princů i zakletých princezen.

Koho by nebavily věčné půtky a šarvátky tří vysloužilých vojáků – Pankráce, Serváce a Bimbáce – ve Werichově pohádce Tři veteráni. Pro svůj 21. filmový počin si režisér Oldřich Lipský vybral různé kouty středočeské krajiny. Rybník, do kterého trojice zahodí kličku od flašinetáře a další parkové scény se odehrály v průhonickém parku, který dnes patří na seznam UNESCO. Nenechavou kozu a cigaret chtivého celníka bychom dnes už jen těžko hledali v Houbově lomu u Koněprus. Hledat krále Pikola i princeznu Bosanu se vydejte na hrad Křivoklát. Ovšem dovnitř se nyní z důvodu hygienických opatření nedostanete. „Luxusní“ ubytování hoteliéra Supa vybudovali filmaři ve dvoře v Dobrovízi.

Na většinu míst se filmaři s oblibou vracejí, a proto jste stejné nádvoří hradu Křivoklát mohli spatřit i v království Země lva v pohádce Třetí princ, v království nemluvné princezny v pohádce Honza málem králem nebo v podobě tržiště v populárním Andělovi Páně.

I do průhonického parku s novorenesančním zámkem se filmové štáby rády vracejí. Rozsáhlý park a romantická podoba zámku se staly kulisou pro veršovanou pohádku Boženy Němcové Princezna se zlatou hvězdou. Děj tradiční vánoční pohádky se kromě průhonického zámku odehrával i na hradě Kokořín, který se stal zámkem dobrosrdečného krále Radovana. Jako kulisa posloužily zámecké zdi i v pohádce S čerty nejsou žerty, pohádkovému seriálu Arabela a u Podzámeckého rybníku postavil svůj vynález král Jan v pohádce Kouzelný měšec.

Při výčtu alespoň zlomku toho, co bylo ve středních Čechách natočeno, nesmíme zapomenout ani na nesmrtelné komedie a populární seriály. Okolí Hořovic se stalo útočištěm legendárního seriálu a později natočeného filmu Okresní přebor, který si oblíbily celé generace. Český komediální seriál z fotbalového prostředí baví své diváky především přístupem k běžným situacím amatérských sportovců. Ve středočeské obci Lochovice vás na domácí hřiště TJ Slavoj Houslice upozorní nápis, který tu po štábu zůstal dodnes. Ani v hospodě U Koníčků, kde se hlavní představitelé dohadovali o plánu, jak zvítězit a dostat se tak konečně do vytoužené krajské ligy, se toho příliš nezměnilo.

S dalšími filmovými místy ve středních Čechách vás seznámí průvodce, který je dostupný online. Ke stažení ho najdete ZDE:

Autor: (red)



  1. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  3. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  4. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  5. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  6. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  7. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  8. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  9. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  10. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  11. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  12. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  13. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  14. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  15. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  16. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  17. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  18. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  19. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  20. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona